1 załącznik(ów)
Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czy to klasyczne panoramowanie? Czy takie zdjęcie nadaje się do konkursu?
Moim zdaniem nie.
Jest to pewnie zrobione z jadącego obok motocykla lub samochodu. Przy klasycznym panoramowaniu mowa jest o podążaniu aparatem/obiektywem za a nie obok obiektu.
Wygląda to tak:
Załącznik 128790
Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.szerokikadr.pl/poradnik/j...-panoramowanie
1 załącznik(ów)
Też mam przykład:
Załącznik 128789
Czy to klasyczne panoramowanie? Czy takie zdjęcie nadaje się do konkursu?
Według kilku osób spełnia kryteria, liczy się efekt, ostry motyw główny, mocno rozmyte tło, widać efekt ruchu.
Nie klikać na źródło pliku przed odpowiedzią.:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie klikać na
źródło pliku przed odpowiedzią.:)
Nie muszę, widziałem to wcześniej.
Pisałem o takim rozwiązaniu w poście 38 :D
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie muszę, widziałem to wcześniej.
Pisałem o takim rozwiązaniu w poście 38 :D
No tak, nawet wcześniej przez chwile pomyślałem, ze o tym piszesz:)
Ale z drugiej strony:
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Celem panoramowania jest uchwycenie ostrego tematu na nieostrym tle i taki efekt Maciek osiągnął...
Cytat:
Zamieszczone przez
ggolus
Panoramowanie, panning, jak zwał tak zwał, chodzi o pokazanie elementu zdjęcia (rzeczownika :wink: ) na rozmytym tle, tak by było widać,że jest w ruchu. IMO widać, więc nie ma o czym dyskutować.
Więc nie ma o czym dyskutować, efekt jest pokazany, a jaką metodą to w ogóle nie istotne:wink::)
Tak naprawdę to myślę ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Zdjęcia w OlyRulez są, były i będą nie zawsze ściśle związane z tematem i w sumie dobrze. Można zawsze pozostawić jakąś "furtkę" na swoją interpretacje tematu. O tej fotografii co dyskutujemy mz. nie odbiega mocno od tematu, bywały dużo większe odstępstwa:)
To mniej wiecej taka dyskusja jak to, że z jednego RAW-a nie można zrobić prawdziwego HDR-a, a tylko tzw. pseudo HDR-a.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Więc nie ma o czym dyskutować, efekt jest pokazany, a jaką metodą to w ogóle nie istotne:wink::)
Przypomina mi się tzw. komisja Rywina, kiedy to po jej zakończeniu, Sejm (demokratycznie) w głosowaniu, uchwalił który raport zawiera prawdę.
A róbta (se) co chceta :?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przypomina mi się tzw. komisja Rywina, kiedy to po jej zakończeniu, Sejm (demokratycznie) w głosowaniu, uchwalił który raport zawiera prawdę.
A róbta (se) co chceta :?
No akurat wtedy dobrze wybrał.... o ile pamiętam..:wink:
Chciałbym odnieść się do tematu panoramowania, ale tak naprawdę nie o to tu chodzi.
Jakikolwiek temat się nie pojawi w OlyRulez, to do autora należy jego interpretacja. To autor ponosi "odpowiedzialność" za niezrozumienie tematu lub celową prowokacje. Głosujący w tym konkursie mają prawo oceniać jego interpretacje przydzielając lub nie przydzielając punktu. Nie będę jednoosobowo oceniał zdjęć i usuwał ich bo szanuje wolność wypowiedzi. Przy tym od razu zabije argument, który może pojawić się w tej dyskusji: treści niezgodne z regulaminem forum lub prawem będą usuwane.
Żeby nie było niedomówień. Dopisałem przeredagowany powyższy akapit do regulaminu konkursu w punkcie 2.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
... bo szanuje wolność wypowiedzi.
Na pewno jeszcze będzie okazja, żeby Ci to przypomnieć. :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Jakikolwiek temat się nie pojawi w OlyRulez, to do autora należy jego interpretacja. To autor ponosi "odpowiedzialność" za niezrozumienie tematu lub celową prowokacje. Głosujący w tym konkursie mają prawo oceniać jego interpretacje przydzielając lub nie przydzielając punktu. Nie będę jednoosobowo oceniał zdjęć i usuwał ich bo szanuje wolność wypowiedzi. Przy tym od razu zabije argument, który może pojawić się w tej dyskusji: treści niezgodne z regulaminem forum lub prawem będą usuwane.
chcę dobrze zrozumieć...autora zdjęcia masz na myśli?
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Chciałbym odnieść się do tematu panoramowania, ale tak naprawdę nie o to tu chodzi.
Żeby nie było niedomówień. Dopisałem przeredagowany powyższy akapit do
regulaminu konkursu w punkcie 2.
Nie powiem bardzo dobry podpunkt 1 w punkcie 2. Interpretacja tematu powinna zostawiać dość szeroką otwartą furtkę autorowi byle z tematem związane było. Ocena będzie pozostawiona i tak oglądającym.
Włożę jeszcze kij w mrowisko.
Dodałbym jeszcze taki punkt, wymóg (oczywiście nie teraz ale dużo później) aby zdjecie zgłaszane do OlyRulez bylo wykonane no chociazby w tym samym roku co jest konkurs, a nie wygrzebane z dysku z przed kilku lat.
Może jeszcze lepiej by było aby zdjęcie było wykonane dopiero po ogłoszeniu tematu konkursu? Wiem pewnie wtedy frekwencja byłaby znikoma ale rywalizacja bardziej równa?