Odp: Czy korzystać z cyfrowego telekonwertera?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
T Naprawdę staram się zrozumieć.
Na miły Bóg! Czego nie rozumiesz? Wysłałem Ci zapis "JEDNEGO NACIŚNIECIA SPUSTU MIGAWKI". Składa się on z dwóch (2) plików. Zrobionych równocześnie. Zajżałeś chociaż do ich exif'ów?
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Czyli jeden RAW i jeden JPG. Dobrze?:)
Tłumaczenie (Telekonwerter) ładnie brzmi, zoom cyfrowy źle się kojarzy, a to jedno i to samo.
A widzisz dopiero teraz się cofnąłem, widzę edytowałeś, już zaglądam:)
NIC nie edytowałem. To jest to co jest z puszki! Edytowałem w poście wcześniejszym (#30).
---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post był o 22:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
czyli jeden raw i jeden jpg. Dobrze?
TAK!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Na miły Bóg! Czego nie rozumiesz?
Może się wtrącę z boku ;)
Ty nie rozumiesz, że on nie rozumie. Jako czytacz tego wątku, też przestałem cokolwiek rozumieć.
Na początku przekonało mnie to co pisał andtor, bo rozumiałem co pisze. To co ty pisałeś mnie nie przekonało, bo nie rozumiałem tego co piszesz.
Teraz wasza dyskusja przeniosła się na zupełnie inny temat i teraz nie rozumiem Was obu. O czym wy dyskutujecie?
Przypomnę o co pytała Ola_Olga:
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
... dzisiaj tylko jedno z prośbą pomoc: co to jest do jasnej... nie wiem jak to nazwać - kasza, mydło - to "coś" co zapaprało całą fotkę, od dłuższego czasu mam to na większości zdjęć, nie potrafię powiedzieć dlaczego czasem jest, czasem nie ma.
I potem dodała:
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
... robiłam tylko jpg.
Co więc ma wnieść rostrząsanie raw-ów?
2 załącznik(ów)
Mam nadzieję, że nie pokłócicie się przeze mnie, wyluzujcie proszę. Tak na szybko wrzucam 2 zdjęcia: pierwsze z wyłączonym zoomem cyfrowym, drugie z włączonym. Jutro przy dziennym świetle zrobię jeszcze porównanie przy niższym ISO, ale wydaje mi się, że znam już przyczynę "kaszy"...
Załącznik 127368Załącznik 127367
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
To co ty pisałeś mnie nie przekonało, bo nie rozumiałem tego co piszesz.
To może poczekasz, aż zrozumiesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
Jutro przy dziennym świetle zrobię jeszcze porównanie przy niższym ISO ...
Zmniejsz w zdjęciu z zoomem cyfrowym (x2), ogniskową o połowę. I nie wycinaj Exif-a ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
Mam nadzieję, że nie pokłócicie się przeze mnie, wyluzujcie proszę. Tak na szybko wrzucam 2 zdjęcia: pierwsze z wyłączonym zoomem cyfrowym, drugie z włączonym. Jutro przy dziennym świetle zrobię jeszcze porównanie przy niższym ISO, ale wydaje mi się, że znam już przyczynę "kaszy"...
Załącznik 127368Załącznik 127367
Nie pokłócimy się! Wyślij tylko też orf'y.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
To może poczekasz, aż zrozumiesz?
Napiszesz wszystko jeszcze raz, w sposób zrozumiały?
Gotów jestem poczekać ;)
Widzisz pomału dochodzimy do porozumienia:smile:. Nie zauważyłem od razu tych wstawionych przez Ciebie plików w poście#55 .
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
NIC nie edytowałem. To jest to co jest z puszki! Edytowałem w poście wcześniejszym (#30).
Jaka w taki razie jest oryginalna wielkość pliku jpg. Jak w poście #55 (3929x2947)? Ten plik nie ma EXIF-u tak nawiasem mówiąc.
Czy może właściwa jest wielkość jpg jak w poście #30 (4608x3456pix) bo tam też piszesz, ze jpg z puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zmniejsz w zdjęciu z zoomem cyfrowym (x2), ogniskową o połowę. I nie wycinaj Exif-a ;)
Doooobrze.... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zmniejsz w zdjęciu z zoomem cyfrowym (x2), ogniskową o połowę.
W celu?