Odp: Przepaść.Jest w głowach czy na obrazkach? Czyli EPM2 kontra EPL3
Czasem od lepszej matrycy jest ważniejsze żeby aparat był dyskretny. Aby nie był tak duży jak np. lustrzanka. Może żeby miał odchylany ekranik ,co się przydaje czasem. Ja na tych zdjęciach nie widzę przepaści pomiędzy testowanymi aparatami. Różnicę widzę , ale nie nazwałbym tego przepaścią.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A dlaczego niby ma być kasza jak "jadą" z obróbką po RAW "jak po łysej kobyle".
I co jeszcze ciekawego napiszesz, jestes niesamowity naprawde :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
jaka podpowiedź ? - przestań testować, bo wież mi, że to do niczego nie prowadzi :(, po prostu rób fotki :), w nowszym aparacie masz LEPSZĄ matrycę i to już zostało przetestowane przez osoby, które z tego żyją :esystem:, najlepszym testem jest używanie i robienie fotek, jeśli ich dużo zrobiłeś poprzednim modele, to najlepszy testem jest to, że poprzedni aparat w jakiś tragicznych warunkach schował byś do torby, a w nowszym jesteś w stanie coś wyciągnąć :), a z drugiej strony, jeśli zrobisz dobrą fotkę, to naprawdę bez różnicy jaka matryca się za tym kryje, no chyba, że sam przed sobą chcesz się przekonać o celowości wydanych pieniędzy :oops:
Dla mnie równie ważny jest komfort robienia tych fotek. Z e-pl3 moja przygoda trwała krótko, raptem 3 miesiące, z e-pm1 trochę więcej, bo 9 miesięcy i oba te aparaty miały coś, co sprawiało, że na zdjęcia z nich patrzyłem z obrzydzeniem i mi ewidentnie nie leżały. Do dzisiaj nie wiem ile w tym było prawdy, ile marketingu nowych puszek Olka, fakt faktem, z e-pl5 tak nie mam. Znów robienie zdjęć sprawia mi frajdę.
luc4s- co Cię tak wkurzało w epl3 i epm1? Tak tylko jestem ciekaw bo aparatów tych nie znam.
Cytat:
Zamieszczone przez
chomsky
luc4s- co Cię tak wkurzało w epl3 i epm1? Tak tylko jestem ciekaw bo aparatów tych nie znam.
No tak, jak pisałem nie wiem do końca. Po prostu mi się nie podobał obrazek z tych aparatów. E-PM1 też jakaś była z 5 sortu chyba, bo przed wykonaniem mapowania pikseli świeciła jak nocne niebo w Bieszczadach przy czasach rzędu 1-2 s i zamkniętym dekielku. Po mapowaniu jakoś się tego pozbyłem, ale zrobiłem nim w sumie 400 zdjęć przez pół roku.
Cytat:
Zamieszczone przez
chomsky
Jak można oceniać matryce na podstawie tych zdjęć z za małym dla pokazania róźnic DR jak te na początku wątka?
Jeżeli różnica polega na wiekszym DR, skłonności do przepałów w światłach i kolorowym grubym kolorowym ziarnie w cieniach, na korzyść dla nowszych matryc.
To to, co tam w tych zdjęciach jest nie obrazuje niczego.
Powodzenia w ocenach.