Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
W kontekście tych rozważań, dla kogo i czy warto, to muszę Wam powiedzieć, że to model idealny dla mnie - amatora z ambicjami i lubiącego fajny sprzęt. Ma to, czego mi brakowało w E-PL5, na którego chciałam się kiedyś przesiąść: wbudowaną lampę i normalne proporcje ekranu, wizjer też przydatna rzecz. Jednocześnie zachowane zostały możliwie kompaktowe wymiary i niska waga, co jest dla mnie priorytetem. Trochę mnie tylko martwi ten brak portu akcesoriów, ale pewnie i tak bym go nigdy nie użyła...
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Grip... to brzmi dumnie. To jakiś dodatkowy plastikowy uchwyt by było jak go złapać pewniej i tyle.
A to grip jeszcze do czegoś innego służy? Fakt, że policzą sobie za niego dwie stówki minimum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Grip... to brzmi dumnie. To jakiś dodatkowy plastikowy uchwyt by było jak go złapać pewniej i tyle.
Zgadzam się w 100% szkoda ,że nie jest on taki jak ten do EM-5,a tak widzę to wzięli przykład z chińskich podrób gripa do EM-5 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Trochę mnie tylko martwi ten brak portu akcesoriów, ale pewnie i tak bym go nigdy nie użyła...
:twisted:
---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post był o 12:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Zgadzam się w 100% szkoda ,że nie jest on taki jak ten do EM-5,a tak widzę to wzięli przykład z chińskich podrób gripa do EM-5 :)
A jaki jest sens wydawania 9 stów na takie cuś?
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
No chyba, że nagrywasz noce poślubne... :mrgreen:
Może wygodniej położyć obok rejestrator? A i jakość dźwięku będzie lepsza... Do czego to doszło , kiedyś wystarczało jako dowód prześcieradło białe, dziś potrzebne bywa nagranie???
Nie ma zwykłego wejścia na mikrofon?
Co zauważyłem na plus:
- Minimalne ISO: e-kwiwalent (czyli pewnie programowy) 100 dla AUTO ISO.
- gwint na statyw zapowiada się pod osią optyczną obiektywów - wreszcie (w E-PL1 mi tego brakowało)
- Dwa pokrętła - taka namiastka wygody w zamian za zaledwie dwa Fn klawisze.
- Fajnie (oby) odpinany uchwyt, by szybciej wymienić aku lub kartę.
- Zdjęcia z interwałem czasowym 1s - 24h, od 1 do 999 zdjęć
- Synchronizacja do 1/200 s dla lampy zewnętrznej, od 1/125 s do 1/4000 s (Super FP Mode)
- Wbudowana lampka o LP (tylko) 5.8 (dla ISO 100). To dopinane ustrojstwo służyło chyba tylko po to by je zgubić.
- AF-C w serii działa na 3,5 kl/s (EM-1 na 6kl/s)
- Wifi wbudowane
- ekran z EM1 (1,037,000)
- Co najważniejsze - AF i procek z EM-1 podobno.
Patrząc na powyższą listę wychwyconych plusów stwierdzam że tak źle nie jest. Teraz minusy :) wychwycone:
- Wideo wyłącznie 30p (brak 25p i 50p)
- brak wejścia na mikrofon
- tylko dwa Fn klawisze.
- brak 1/8000
- brak uszczelnień - no ale trudno by było skoro ma być wersja tańsza
- slot na kartę (tylko jedną oczywiście) chowany na dole razem z baterią - utrudnienie dla osób korzystających ze statywu.
- wizjer z EM5
- brak 5 osiowej stabilizacji z em5
- brak AP-2 - posiadacze dodatkowych akcesoriów jak MAL-1, SEMA-1, VF-4 mogą schować je do szafy.
Widzę, że specyfikację wg optycznych można sobie darować jko źródło informacji - jak jednocześnie piszą:
- opcjonalny uchwyt pionowy HLD-7 umożliwiający dodatkowe zasilanie drugim akumulatorem BLN-1 - wg optycznych (tak - ten do em1)
- Akumulator litowo-jonowy BLN-5 (wydajność ok 320 zdjęć)
- Akcesoria: Korpus, bateria BLS-5... (ta prawidłowa)
Natomiast artykuł przez jakiś translator z angielskiego to już żenua pełną gębą:
Cytat:
Zamieszczone przez optyczne
Jak zauważyły niezależne opinie, obrazy generowane przez jego 16-to megapikselowy sensor Live MOS (w aparacie OM-D E-M5) bardziej niż dorównują tym z porównywalnych lustrzanek cyfrowych.
Cytat:
Zamieszczone przez optyczne
E-M10 dziedziczy szereg innych funkcji E-M5, które sprawiają, że łatwo robić ostre, ładne obrazy, nawet gdy fotografowane obiekty są trudne do ogarnięcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie ma zwykłego wejścia na mikrofon?
No właśnie nie ma i w tym problem, a nie każdy ma ochotę zawsze potem podkładać ścieżkę audio z zewnątrz.
Iwo, do plusów dodaj Focus Peaking, a BLN-5 to bateria z PENa... Zapewne będzie kompatybilny z BLS-1-ką.
---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
Kolejny +:
- ustawienia Custom można przypisać do górnego kółka nastaw.
Ja bym dodal jeszcze 2 kolejne plusy:
- ekran o lepszej rozdzielczości niż w EM5, podobno taki jak w EM1
- możliwe włączenie 120Hz odświeżania EVF
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Iwo, do plusów dodaj Focus Peaking, a BLN-5 to bateria z PENa... Zapewne będzie kompatybilny z BLS-1-ką.[COLOR="Silver"]
Ale to jest juz taki Focus Peaking jak należy, czy pseudo peaking jak w em1?
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ale to jest juz taki Focus Peaking jak należy, czy pseudo peaking jak w em1?
Na wszystkich zagranicznych stronach mowa jest o Focus Peaking, na stronie Olympusa:
Manualne ustawianie ostrości
Tak , Większa strefa nastawiania ostrości lub peaking ostrości