Hmm, jakby nieostre, czy ja źle widzę :roll: ???
Wersja do druku
Hmm, jakby nieostre, czy ja źle widzę :roll: ???
Mówisz o Golfie, czy o wszystkich? Wiem, że z Golfem szłu nie ma, ale reszta IMHO jest ostra. Nie jest łatwo wyostrzyć M42 w E-500, myślę, że każdy potwierdzi.
Wygląda na to, że tylko ja tutaj piszę... Jeśli jest aż tak słabo to napiszcie chociaż że wstawiam tylko kicze czy gnioty. Bardzo chętnie widział bym tutaj komentarz takich wymiataczy jak grizz, RE, Rafał Czarny, suchar, szklarz... można by wymieniać. Po woli dochodzę do powyższego wniosku, że sam tu piszę i dla siebie... a chyba tak nie warto. Założyłem wątek, bo tradycyjny sposób wstawiania zdjęć do galerii nie przyniósł spodziewanego rezultatu. Obserwując wątki - "kacze portfolio" itp, doszedłem do wniosku, że może zakładając FOTOPASZCZOL pójdzie mi lepiej i dostanę więcej wskazówek. Wychodzi na to, że szanse na komentarze maja tylko 'zawodowcy'... Jeśli tak, to spasuję i zaprzestanę pisania w tym wątku. Napiszcie czy się mylę ?
Mam podobne rozterki, nie przejmuj sie :)
Ja co prawda do tuzow nie należę ale wtrącę swoje trzy grosze:
Od góry, 14-ka chyba najbardziej mi sie podoba, kadr trochę chaotyczny ale pięknie graja kolory i światło w kroplach. Trza było może tego badyla od dołu odłamać?
15-ka jest nieostra, w takich fotkach albo ostry pojazd, albo tlo a tu wszystko jest poruszone. Manualnym obiektywen to trudna sztuka a jeszcze przy ogniskowej 270mm (po cropie) jeszcze trudniej.
16 i 17 - Chyba trochę brakło pomyslu.
16-kę robiłbym z innej strony bo liśc pokazany z boku jest malo czytelny a i kadr móglby być ciasniejszy.
17-ka jak wyżej, nie wiem, czy to maksymalne powiększenie tego obiektywu ale jeśli tak, to można jeszcze obdiąć w komputerze. Jest z czego ;)
PS
Tak to juz jest, ze zawodowcy pływają we własnym sosie" a jeszcze muszą pogadac o E-3 i nowych szkiełkach to i na nas nie ma juz czasu.
I pewnie chęci ;)
Witaj
mylisz się ;)
Tak z mojego dwuletniego doświadczenie na forum:
słabe fotki - a niestety te tak wyszły, zaraz opiszę dlaczego tak uważam - które nie są kompletnymi gniotami lub bardzo kontrowersyjne - nie doczekają się komentarzy - dlaczego, dlatego, że tych zdjęć jest tak dużo, nie wyróżniają się, są takie "nijakie", tak na prawdę nie wiadomo co pisać - a raczej po prostu się nie chce - rzucam okiem i "przewijam" dalej, wyszukując spośród tych "zwykłych zdjęć" coś bardziej interesującego.
Co do samych zdjęć - jak panoramujesz - spróbuj jednak nie przesłaniać głównego obiektu - bo tego rodzaju fotkę widzę po raz pierwszy, co nie oznacza, że nie mogą wyjść ciekawe zdjęcia tego typu.
Gałązki - nieostre, brakuje światła, wydają się być bez życia - może o to chodziło, bo aura nieciekawa na dworze.
Pierwsze chyba najlepsze, chociaż zbyt dużo bałaganu w kadrze, jednak mimo wszystko nie przykuwa oczu na dłużej.
Musisz ciągle próbować, szukać nowych tematów, niedługo śnieg, szadź może być ciekawie.
Powodzenia
Oleryk i Kasprzyk - DZIĘKUJĘ! Konstruktywne i moim zdaniem trafne wypowiedzi. Miałem doła, ale już mi lepiej... Dzięki chłopaki.
Ee tam, ja też tak mam często jak nikomu się nie chce skomentowac i ocenić.
Pewnie Kasprzyk ma rację, trzeba robić dzieła sztuki to się wypowiedzą ;)
To niesamowite! Wychodzę do lasu w to samo miejsce - już 4 razy - i za każdym razem spotkałem sarny albo dziki. A najbardziej niesamowite jest to, że nadal jestem za wolny, by zdołać um zrobić zdjęcie, choć jest coraz lepiej. Dla odmiany :
18.
Ciemno :/
Zdecydowanie za ciemne. Może masz coś nie tak z monitorem?