Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Dokładnie nie pamiętam, było to jakieś 2 lata temu, ale cena była znacznie poniżej połowy tego co gdzie indziej. Nie przypuszczam żeby Saturn sprzedawał fałszywki. Mieli jeszcze jakieś chińskie podróby wyglądające (prawie) tak samo, ale pod względem pewności chwytu dzieliła je przepaść - każdy kulka obracała się z innym oporem, niektóre z prawie żadnym :shock:
---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------
Taki:
http://www.saturn.pl/statyw-joby-gor...head,id-292481
Tyle, że ja kupowałem bez głowicy.
Cena niezła, niby worek z grochem tańszy, ale uniwersalność gorillapod jest niesamowita. Na mnie wrażenie zrobiła nawet podróbka - oryginału nie widziałem, nawet nie wiedziałem, że jest :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
oryginału nie widziałem, nawet nie wiedziałem, że jest :wink:
Masz i orginal.Patrz ile chcesz http://www.youtube.com/watch?v=lLCeHp9cC_M#t=16&hd=1
5 załącznik(ów)
Dzisiaj spacer po Łazienkach:
17. mandarynka -pan
Załącznik 106843
18.mandarynka -pani
Załącznik 106844
19. kawka
Załącznik 106845
20.ciemierniki uznały, że już wiosna
Załącznik 106846
21.
Załącznik 106847
Nie przeszarżowałem z obróbką? Samiec mandarynki to po prawdzie sam z siebie wygląda jak chińska zabawka.
Ostatnie, nr 21 jest trochę przepalone. Hmmm ciekaw jestem jakby to zdjęcie wyszło gdybyś zastosował punktowy pomiar światła na tej jasnej końcówce.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ostatnie, nr 21 jest trochę przepalone. Hmmm ciekaw jestem jakby to zdjęcie wyszło gdybyś zastosował punktowy pomiar światła na tej jasnej końcówce.
Dzięki za uwagi.
Dzisiaj już było pytanie [chyba bez odpowiedzi] jak to jest z tym punktowym pomiarem światła. Mi się kółeczko wyświetla w środku ekranu, a pole AF jest gdzie indziej. Gdzie aparat mierzy światło?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dzięki za uwagi.
Dzisiaj już było pytanie [chyba bez odpowiedzi] jak to jest z tym punktowym pomiarem światła. Mi się kółeczko wyświetla w środku ekranu, a pole AF jest gdzie indziej. Gdzie aparat mierzy światło?
Na środku, a AF tam gdzie ustawisz, lub gdzie dotkniesz palcem.
Ustaw sobie blokadę ekspozycji po jednym z przycisków funkcyjnych - wygodne
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Na środku, a AF tam gdzie ustawisz, lub gdzie dotkniesz palcem.
Ustaw sobie blokadę ekspozycji po jednym z przycisków funkcyjnych - wygodne
Dla mnie to trochę nielogiczne. Co da mi pomiar światła w środku kadru, kiedy AF kieruję gdzie indziej? Logicznym wydaje się pomiar tam, gdzie celuję jeśli z jakichś względów preferuje to miejsce.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Dla mnie to trochę nielogiczne. Co da mi pomiar światła w środku kadru, kiedy AF kieruję gdzie indziej? Logicznym wydaje się pomiar tam, gdzie celuję jeśli z jakichś względów preferuje to miejsce.
Dlatego wspomniałem o blokadzie ekspozycji
Odnośnie zdjęcia 17 - mandarynka, były uwagi:
Cytat:
Pstrokaty trawnik tylko rozprasza
Cytat:
zapomniałeś wygrabić liście. Cóż taka pora roku...
Także WB nie do końca ten by pokazać urodę ptaka.
Cytat:
tło do poprawy, WB do poprawy i będzie miodek.
Jak mam to rozumieć. Zdjęcie jest zrobione tam gdzie akurat kaczuszka miała ochotę być. Sugerujecie jakąś obróbkę tła, ale co można w tym wypadku zrobić?
Czy chodzi o jakąś graficzną zupełną zmianę tła, czy jego jakieś rozmycie, czy jeszcze coś innego?