Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Jeśli te sample porównujące 12-40 do 12-60 są wiarygodne to 12-40 jest naprawdę pro szkiełkiem :grin:
W kombinacja 12mm 2,8 daje kopa 12-60 i faktycznie jpg (nie mam czym otworzyć raw) z nowym szkłem są korygowane pod kątem dystorsji, albo ono samo w sobie jest takie doskonałe...
Szykuje się naprawdę zacne szkiełko :shock:
---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:06 ----------
Ciekawe dlaczego fotki z 12-60 EM-1 naświetlał troszkę dłużej :?: warunki raczej były takie same bo fotki są po prostu jaśniejsze
ostrość na 40mm i pełnej dziurze bardzo dobra. Ciekawe jak w porównaniu do panasa 12-35. Pewnie za chwile pojawią się i wady oby ich było jak najmniej bo ostrze sobie ząbki bardzo
Autor się zorientował, że i on i szkło zrobili kuku, więc... powtórzył test innym egzemplarzem ZD12-60!
http://e-group.uk.net/forum/showpost...9&postcount=12
O kurcze, wygląda to naprawdę fajnie :)
Witam !
12-40 na 12mm (p9150176.orf) na pelnej dziurze bardzo PASKUDZI w dole na rogach... Rozmycie jest ewidentne.
Jestem rozczarowany :(
Dochodzi do tego ewidentna dystorsja.
Nie pisze tutaj o jakosci szkla kitowego ale o zoomie ktory sporo pewnie kosztuje i tym bardziej
mozna wymagac wysokiej jakosci od pelnej dziury.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
12-40 na 12mm (p9150176.orf) na pelnej dziurze bardzo PASKUDZI w dole na rogach... Rozmycie jest ewidentne.
Jestem rozczarowany :(
Dochodzi do tego ewidentna dystorsja.
Nie pisze tutaj o jakosci szkla kitowego ale o zoomie ktory sporo pewnie kosztuje i tym bardziej
mozna wymagac wysokiej jakosci od pelnej dziury.
Pozdrawiam
Być może, że jest to kwestia oprogramowania (puszki). Dam przykład:
Obiektyw 14-150 z E-PL3 dawał paskudne czarne plamy (winieta) we wszystkich czterech rogach kadru. Mówię o RAW. Korygowany jpg z puszki już tego nie ma.
Ten sam obiektyw na E-PL5 już nie ma tej dolegliwości. RAWy są czyściutkie i ostre w rogach.
a gdzie ten plik w ogóle jest?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Być może, że jest to kwestia oprogramowania (puszki). Dam przykład:
Obiektyw 14-150 z E-PL3 dawał paskudne czarne plamy (winieta) we wszystkich czterech rogach kadru. Mówię o RAW. Korygowany jpg z puszki już tego nie ma.
To samo z PL1/GF1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ten sam obiektyw na E-PL5 już nie ma tej dolegliwości. RAWy są czyściutkie i ostre w rogach.
Dobry pomysł, zobaczę na PM2.
Ale mimo wszystko powtórzę: kiedyś patrząc na rawy (być może w RT) miałem podejrzenia, że Oly wyostrza programowo rawy pstryknięte mZD12!
Niedawno pierwsza plotka, chyba z Chin prawiła o tym, że zdjęcia z dużych szkieł NIE BĘDĄ wyostrzane, bo w korpus (EM1) wbudowano bazę szkieł i wie, z którym szkiełkiem pracuje.
No i na sam koniec PekkaPotka... w czasach EM5 pytał oficjela z Japonii m. in. o raw. Ztcp ten delikatnie się uśmiechnął czytaj: nie mógł powiedzieć, że dzisiaj takie rzeczy tylko w Erze.
Najbliżej Kieszonkowiec od Black Magic , na tamtej kamerce można to sprawdzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
4 posty wyżej - tzn 5 razem z tym
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Post #53 trochę wyżej, 12-40@12/2.8