Odp: Olympus XZ-3? Nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
herbie_mp
Taką odpowiedź dostałem na zapytanie, kiedy w sklepie będzie znowu dostępny XZ-2... STYLUS 1 już dawno na rynku, więc chyba XZ-3 wyłania się z czeluści... :wink:
Zapytałem kiedy ma się pojawić następca w sklepie i oto odpowiedź:
"Dzień dobry,
Najprawdopodobniej będzie to koniec czerwca, jednak nie mogę dać Panu 100% gwarancji, że tak będzie. ...
W razie jakichkolwiek dalszych pytań pozostaje do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Emilia Górska"
No to jak, czekamy!!!
:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Zresztą, po tym jak Sony dało jasny zoom do RX100 III to, pozostaje albo gonić parametrami, albo walczyć sporo niższą ceną.
Wybieram niższą cenę, tzn. wybrałbym na miejscu osoby decydującej w Oly. Jestem po pierwszym zapoznaniu się z RX100/2 i można zrobić kółko z takim oporem by nic się samo nie przestawiało, co więcej kółko równie małe co w Oly a nie sprawia problemu z trafiem we właściwą ćwiartkę (tryb/korekcja błysku w FL600R).
Jednak 3 x większa przebitka nie usprawiedliwia tych zarąbistych bajerów w RX100/3, imho.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jednak 3 x większa przebitka nie usprawiedliwia tych zarąbistych bajerów w RX100/3, imho.
Ile razy większa matryca, tyle razy wyższe możliwości fotograficzne i tyleż razy wyższa cena - to proste.
Obawiam się, że przy wakacyjno-ulicznych pstrykach, z których odbitek większych niż 30x40cm praktycznie nikt nie robi, różnice są na tyle subtelne, że można je pominąć, a w sumie do tego te aparaty służą.
Wypasiony kompakt z jasnym obiektywem, dużą matrycą i wizjerem, za to drogi już jest (RX100 III)
Przydałby się taki XZ-2 z wizjerem, za to w rozsądniejszej cenie. Znacznie rozsądniejszej, tak w okolicach LF1, ale bez takich kompromisów jak LF1.
30x40 cm to trochę abstrakcyjna wielkość jak na fotki wakacyjne :) Bardziej facebook, TV w HD lub w najlepszym wypadku 10x15 cm do rodzinnego albumu - może dzieci zajrzą kiedyś do niego raz na parę lat. W takich zastosowaniach to smartfony teraz łoją równo wszystkie kompakty. Nadzieją dla tego segmentu są wymagający gadżeciarze, którzy gonią za coraz lepszymi zabawkami, płacą za nie dużo i zmieniają je często. Myślę, że gdyby Olek wyżyłował parametry, to zarobiłby więcej sprzedając taki aparat drogo, niż na tańszej masówce, którą masowy klient zwyczajnie zainteresowany nie jest. Matryca i obiektyw w XZ-2 póki co kwalifikują go jeszcze do grupy takich zaawansowanych kompaktów, ale powoli mogą nie wystarczyć. Konkurencja dyktuje tempo...
Pewnie masz rację i Sony pewnie też tak uważa. Sporo tych, którzy wiedzą czym się różni od innych modeli to i tak kupią, a reszta robi telefonem.
Ja sobie poczekam na rozsądne ceny i czekając może w końcu dzisiaj poskładam w końcu nowy miech ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3, to kółko Olkowe (PM2, XZ1/2, FL600R) jednak jest za małe.
Miałem okazję trochę używać E-PM2 i teraz XZ-2. Obsługa XZ-2 bije E-PM2 na głowę. Niby wszystko podobne, ale jednak w XZ jakieś takie konkretniejsze i nie ma się wrażenia, że takie zabawkowe to jest.
Ciekawe kiedy zobaczymy ten nowy kompakt.
Większa matryca byłaby mile widziana.
Wizjer wbudowany byłby fajne, ale jak nie zawsze jest VF-4 i VF-2.
Wiecie, że następca XZ-2 jest już od roku na rynku!!! :-P Ponownie zapytałem o dostępność XZ-2 lub jego następcę i dostałem taką odpowiedź:
"Szanowny Panie,
Dziękuję za przesłanie zapytania.
Następcą aparatu XZ-2 jest aparat XZ-10, który jest aktualnie dostępny w naszym sklepie internetowym.
Poniżej umieściłam odnośnik do naszego sklepu internetowego, bezpośrednio kierujący do oferty aparatu XZ-10:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/cr...-10-p-1628.htm
W razie jakichkolwiek dalszych pytań pozostaje do dyspozycji.
Z wyrazami szacunku..."
Przez grzeczność nie podaję tym razem imienia i nazwiska pani, która mi odpisała... :wink:
Ciekawe, co nie? My, Olympusiarze nie wiemy co sie u papy Olka dzieje... :wink: :lol: :shock:
Niestety link który podałeś kieruje mnie do: "Due to high demand, we have no stock available for the moment.
This offer will be back online soon."