Odp: Format 6x6 mnie kusi ;)
Zgadzam się, że nośnik w fotografii ma znaczenie. Automat wyświetla na ekranie co 10 sekund kolejne zdjęcie, po paru minutach przestajemy się tym interesować, trzymanie w ręku odbitki/wydruku, pozwala skupić uwagę na fotografii, a nie na oczekiwaniu kolejnej fotki na ekranie. Moim zdaniem, obecna forma prezentacji, ta masowa, nie jest jeszcze dopracowana, ma być głośno, kolorowo, szybko, a brakuje czasu na zatrzymanie się i ocenę. Pewnie za jakiś czas to się zmieni, rozwinie, nie ma jeszcze aparatów/urządzeń, które by za tym trendem nadążały. Aparat i jego przekaz są w wieku albumu fotograficznego, a życie poszło dalej. Nie wiem czy będzie lepiej, ale na pewno inaczej. Tymczasem trzeba się zająć 6x6:)
Może to nasza percepcja w tym względzie została z tyłu? Ot, taki typowy konflikt pokoleń?
Masz rację, zajmijmy się tym co nam daje frajdę ;), a pierdoły zostawmy innym.
2 załącznik(ów)
Wpadł mi w ręce na kilka dni stary Pentax, wprawdzie nie jest to średni format, ale ze wzgledu na "kominek" chciałbym przymierzyć się do kadrowania i ostrzenia przez niego. Mam tylko jeden problem. Nie jestem pewien jak się ustawia w nim czasy. Jesli ktos byłby na tyle uprzejmy, i coś podpowiedział, byłbym wdzięczny.
Załącznik 101809
Załącznik 101810
UUUpsss, ale plama. Sie mi pomyliło jak pisałem, przepraszam :oops:. Oczywiscie, że Praktica.
Dzięki za link, rozumiem, że moja rózni się tylko wyjściem gniazd do synchronizacjii lamp?
U mnie jest jedno gniazdo, jest to starszy model.
1 załącznik(ów)
I nastało oświecenie :mrgreen:, ustawienie czasu następuje po wyciagnieciu dużego pierscienia do góry i ustawieniu tego mikroskopijnego znacznika wewnątrz tego pierścienia na odpowiedni czas. Ślepota moja jest wielka, nie widziałem wcześniej tego znacznika :cry:
Załącznik 101818
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
I nastało oświecenie :mrgreen:, ustawienie czasu następuje po wyciagnieciu dużego pierscienia do góry i ustawieniu tego mikroskopijnego znacznika wewnątrz tego pierścienia na odpowiedni czas. Ślepota moja jest wielka, nie widziałem wcześniej tego znacznika :cry:
Mała złośliwość konstruktorów :) ale aparat zdaję się być jeszcze całkiem zdrowym staruszkiem :)
Pamiętaj tylko o tym, ze MF z kominikiem czesto nie ma pomiaru swiatła bo ten zwykle jest zamocowany w module z wizjerem.
Aparat jest faktycznie w stanie powiedziałbym idealnym. Jedynie obiektyw był zakurzony i zastany. Soczewki wystarczyło delikatnie przemyc i wymienić smar, a w body wyczyścic lustro i resztę "optyki". Martwię się tylko o szczelnosc body i migawki ("szmaciana"), że o czasacj już nie wspomnę ;). Ale chyba na tej niepewnosci polega urok takich staruszków.
A co do pomiaru światła, to w nim nie ma żadnego.
W takim razie rolka za 3 złote i trzeba koniecznie przetestować :) myślę, że jakby dobrze poszukać to czasy można by jeszcze wyregulować, miałem kiedyś MTL 5 i dogadałem się przypadkiem z gościem, który za piwo w jeden wieczór ustawił trybiki i odchyły były +/- 10%.