Odp: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze
A szkoda, szkoda Janie, że nie bo pewnie zacnie byś to pokazał jak do tej pory inne rzeczy z Pragi nie ubierając zbytnio w żadne wydumane ideologie sensy być czy mieć ani zbytnio nie rozbierając do postaci że tak się wyrażę "bzykanka" w czystej formie :). Temat nietypowy a takie są fajne ale może kiedyś trafi się kolejna okazja ku takiemu :)
Trochę się wetnę w wątek, ale skoro klient chce, to klient ma! Oto Wyszehrad he he
Odp: Zabił święty Jerzy smoka
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
CzaRmaX namawia do fotografowania jakichś bezeceństw, a przecież trzeba walczyć z pokusami tak dzielnie jak św. Jerzy walczył ze smokiem
Janie a pamiętasz tą scenę z "Samych swoich" co młody Pawlak mówi do starego, że on musi się tak napatrzeć na Jadźkę Kargulową aby ją znienawidzić? ;) No więc trzeba się napatrzeć na bezeceństwa aby wiedzieć czego nienawidzić hihi :)
Dziękuję, dziękuję :). Fajna pupcia nie jest zła nawet wykadrowana i prostowana ;)
1 załącznik(ów)
Janku poprawiłem.
Wyprostowałem - chodziło zwłaszcza o lewe okno, reszta była ok.
Usunąłem szum we wnęce.
Ciut kontrastu lokalnego.
Delikatne podostrzenie.
lekkie ocieplenie.
Załącznik 88175
Bodzip - dziękuje :)
próbowałem to giąć i skręcać w GIMPie ale ciągle mi czegoś brakowało - jak jedna strona zaczęła się układać to druga się sypała... Z tym szumem to ciekawostka - robione na ISO 200 więc nie powinno go być, tonacja wszak była ustawiona na AUTO czyli z wyciąganiem cieni. Kontrast lokalny i delikatne podostrzanie stosowałem - to kwestia gustu czy użyć więcej czy mniej...
Chcesz może rawa z całego kadru do zabawy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Bodzip - dziękuje :)
próbowałem to giąć i skręcać w GIMPie ale ciągle mi czegoś brakowało - jak jedna strona zaczęła się układać to druga się sypała... Z tym szumem to ciekawostka - robione na ISO 200 więc nie powinno go być, tonacja wszak była ustawiona na AUTO czyli z wyciąganiem cieni. Kontrast lokalny i delikatne podostrzanie stosowałem - to kwestia gustu czy użyć więcej czy mniej...
Chcesz może rawa z całego kadru do zabawy?
Eee nie :) To Twoje zdjęcia.
Napisałeś tylko, że z prostowaniem ciut ciężko szło, to sobie popatrzyłem czy da radę. Ustawiłem dwie pionowe poziomice na krawędziach okna, i tylko wewnątrz tego obszaru używałem narzędzia perspektywa. W takim przypadku jego wpływ na pozostałą część zdjęcia jest minimalny. Oczywiście jest, ale to już łatwo skorygować.
Wiadomo, Gimp ma trudniejsze narzędzia niż PS, dlatego często staram się wprawiać :D
Jak zauważyłeś - pozostałe narzędzia, to kwestia gustu każdego z nas.
...
No i cóż - dawaj dalej. Praga jest piękna :)