Odp: [Tutki Saboora] Adaptacyjny szeroki kąt
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Trochę po czasie wszedłem do tego wątku, ale zrobiłem to w PS-ie w trzy minuty korzystając z zakładki edycja i polecenia: przekształcić/zniekształcić oraz tamże wypaczenie. Nie wiem po co jakieś dodatkowe narzędzia w nowym PS-ie....
Gdybym się przyłożył , wrzucił parę lini pomocniczych w pionie, było by to super dokładnie...
A przeczytać prośby kolegi, to nie łaska:
Cytat:
Zamieszczone przez osiem1984
To ja mam pytanko, czy ktoś miałby ochotę zmierzyć się z tym plikiem korzystając z narzędzia przedstawionego przez Saboor'a?
To dotyczy konkretnego narzędzia:
Cytat:
W nowym Photoshopie zachowano poprzednie narzędzie, ale dodano również nowe – Adaptacyjny szeroki kąt, który w inteligentny sposób dopasowuje perspektywę zgodnie z wytyczonymi przez fotografa liniami z pomocą plików .exif lub wprowadzonych przez niego danych.
Możliwe jest skorygowanie nawet zdjęć zrobionych fisheyem, choć wtedy trzeba pożegnać się z fragmentami takich zdjęć. Niemniej jednak narzędzie jest bardzo przydatne, zwłaszcza gdy zwykła korekcja perspektywy dostaje zadyszki.
A nie wyścigi kto szybciej, lepiej szpadlem, łopatą czy szuflą. :-D
edit:
popRAWka się zrobiła! :mrgreen: https://forum.olympusclub.pl/images/...on_mrgreen.gif https://forum.olympusclub.pl/images/...on_mrgreen.gif
Jak ja pamiętam ten dzwon z Warszawy, to wszystko na tym placu wyglądało prosto, a tu jakieś krzywizny trzeba prostować. No co to się przez parę lat porobiło :roll:
Ja mam w pracy CS2 i nie mam takiego sprytno - niesprytnego narzędzia.... I se radzę....Adaptacyjnie Oooo!!! A nawet z szerokim kątem.:grin:
---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post był o 13:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Jak ja pamiętam ten dzwon z Warszawy, to wszystko na tym placu wyglądało prosto, a tu jakieś krzywizny trzeba prostować. No co to się przez parę lat porobiło :roll:
Jak zaczęli budować Mietro to się wszystko pokrzywiło. :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ja mam w pracy CS2 ... I se radzę...
Znam takich, co nie mają PS i też se radzą.
Ba! Nie mają nawet aparatu fotograficznego i też całkiem nieźle dają se radę. :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Znam takich, co nie mają PS i też se radzą.
Ba! Nie mają nawet aparatu fotograficznego i też całkiem nieźle dają se radę. :-P
Poszedłbym dalej: Nie dają rady i też jakoś wychodzi.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie pal tego świństwa!
Nie można zrozumieć ;)
Tak to własnie jest jak się pisze z kiepskiego telefonu, na który mój zespół ma pisać oprogramowanie. Fatalna kalibracja -> problemy z pisaniem -> nie popoatrzysz, nie poprawisz a już Cię biorą za "palacz" ;)
Czy to narzędzie jest też dostępne w PS Elements?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Czy to narzędzie jest też dostępne w PS Elements?
Nie, tak zaawansowanego narzędzia nie ma.
Są trzy narzędzia do prostowania zdjęć. Najprostsze to Narzędzie Prostowanie i głównym zastosowaniem jest jak nazwa wskazuje prostowanie krzywego zdjęcia przeciągając myszą np. wzdłuż linnii horyzontu.
Drugie to Filtr/Korekta zniekształceń aparatu Tu można usunąć "beczkę", skorygować perspektywę w poziomie, pionie, dodać lub usunąć winietę. Można dla ułatwienia wyświetlić siatkę.
Trzecie to Obraz/Przekształć/Przekształcenie swobodne Tu można selektywnie (przy wciśniętym klawiszu Ctrl klikając na róg zdjęcia) każdy z rogów fotografii dowolnie rozciągać, przesuwać, wpływając w ten sposób na krzywizny.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie, tak zaawansowanego narzędzia nie ma.
Są trzy narzędzia do prostowania zdjęć. Najprostsze to Narzędzie Prostowanie i głównym zastosowaniem jest jak nazwa wskazuje prostowanie krzywego zdjęcia przeciągając myszą np. wzdłuż linnii horyzontu.
Drugie to Filtr/Korekta zniekształceń aparatu Tu można usunąć "beczkę", skorygować perspektywę w poziomie, pionie, dodać lub usunąć winietę. Można dla ułatwienia wyświetlić siatkę.
Trzecie to Obraz/Przekształć/Przekształcenie swobodne Tu można selektywnie (przy wciśniętym klawiszu Ctrl klikając na róg zdjęcia) każdy z rogów fotografii dowolnie rozciągać, przesuwać, wpływając w ten sposób na krzywizny.
Dzięki - skończył mi się trial i nie miałem jak tego sprawdzić.
Szkoda, że tego nie ma - przymierzam się do zakupu PS Elements ale kilku fajnych rzeczy z pełnej wersji nie posiada.
ps. dałbym Tobie plusa ale nie mogę.