Robiłem aktualizacje i faktycznie subiektywnie jest trochę ciszej.
Wersja do druku
Robiłem aktualizacje i faktycznie subiektywnie jest trochę ciszej.
Plusy swoją drogą Minusy swoją drogą ale jak się wszystko razem doda, to decyzję łatwiej podjąć :)
mi się tekst bardzo podoba.
Każdy aparat ma wady i zalety, nawet Leica Monochrom, bo robi tylko cz-b zdjęcia i nawet D800E, bo jest za duży, nawet M6 ma wady, bo jest całkowicie manualna, nie ma AF, czasem dalmierz łapie flarę i w dodatku jest droga. Reszta to cud, mniód i orzeszki.
Poprosze dac ode mnie Jankowi autorowi plusika, ze nie dal sie zwariowac i wzial to na trzezwo, takich opini na trzeba.
Wysyłane z mojego SHOGUN za pomocą Tapatalk 2
Drogie obiektywy C te ze IS (stabilizacją) mają wykrywanie statywu która to funkcja automatycznie wyłącza stabilizację, jeśli szkło to ma to czemu korpus z wbudowaną stabilizacją nie mógłby mieć?
Hmm - czy to sie zmienilo w 1.5? Bo przed upgrade'em (czyli w 1.1) to na pewno nie dzialalo. Az z ciekawosci sprawdze dzisiaj bo sporo zdjec zepsulem ze wzgledu na duza domyslna wielkosc pola AF. Co do bandingu - nie pojawia sie zawsze i nie zawsze jest mocny. Nie widzialem go praktycznie nigdy dla ISO 3200, pojawia sie czasami dla 5000 i troche czesciej dla 6400 (wyzszych nie uzywam). Ponizej kilka przykladow:
Załącznik 79558Załącznik 79559Załącznik 79560
Witam !
Dobrze, ze ktos napisal o OMD bez slepego zachwalania i odniosl sie do aparatu jako uzytkownik widzac co jest ok a co nie ok.
OMD jak na nowoczesnie zaprojektowany aparat nie posiada migawki 1/8000s ani tez nie posiada trybow filmowania 50i, 60i.
Zrobili super stabilizacje a zapomnieli o szybszej migawce i popularnych trybach filmowania ;)
Co do braku papierowej instrukcji w pelni podzielam slowa krytyki i uwazam, ze nie kazdy musi miec komputer i lubic czytac PDF-y
na ekranie LCD. Nieraz w terenie warto miec instrukcje aby cos tam wyszukac.
Bardzo dobrze, ze autor watku podal alternatywne aparaty i odniosl sie rozsadnie do ceny/mozliwosci i sensu wydania pieniedzy
na OMD.
Dla mnie system m.4/3 ma sens jak puszka jest mala, lekka i potrafi swietnie rejestrowac obrazy na niskim i wysokim ISO.
Stad szukalem rozwiazan pod katem EPL-5 i dlatego uwazam, ze jak ktos chce miec cos tanszego to EPL-5 jest
alternatywa laczaca w sobie male gabaryty i wysoka jakosc zdjec.
Pozdrawiam