Ja nie używam , ale Eda była zachwycona, poza tym to najbardziej wygodny, najszybszy sposób wyboru punktu AF.
Wersja do druku
Tylko zawsze istnieje możliwość poruszenia - jedną ręką trzymasz, drugą pukasz. Wolę bez.
Wywalilo EXIF-a w zapisie do TIF.
Podsylam EXIF.
Filename : P1131798.jpg
JFIF_APP1 : Exif
Main Information
NewSubFileType : 1
ImageDescription : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make : OLYMPUS IMAGING CORP.
Model : E-PL5
Orientation : left-hand side
Software : GIMP 2.6.11
DateTime : 2013:01:14 11:12:43
Artist :
Copyright :
ExifInfoOffset : 238
Sub Information
ExposureTime : 1/160Sec
FNumber : F2,0
ExposureProgram : Aperture Priority
ISOSpeedRatings : 6400
ExifVersion : 0230
DateTimeOriginal : 2013:01:13 22:47:17
DateTimeDigitized : 2013:01:13 22:47:17
ShutterSpeedValue : 1/160Sec
ApertureValue : F2,0
ExposureBiasValue : EV0,0
MaxApertureValue : F1,7
MeteringMode : Division
LightSource : Unidentified
Flash : Fired
FocalLength : 20,00(mm)
ColorSpace : sRGB
FocalPlaneXResolution : 8719635/32768
FocalPlaneYResolution : 8719635/32768
FocalPlaneResolutionUnit : Millimeter
FileSource : DSC
CFAPattern : 8 Bytes
CustomRendered : Normal process
ExposureMode : Auto
WhiteBalance : Auto
DigitalZoomRatio : 100/100
FocalLength(35mm) : 40(mm)
SceneCaptureType : Standard
GainControl : High gain up
Contrast : Normal
Saturation : Normal
Sharpness : Normal
Hmmm, jeszcze na ulicy nie testowałem, ale dla pukanego AFa mam własnie na oku uliczne zastosowanie. Aparat na pasku na brzuszku, ekranik odchylony. Miziasz ekranik, znaczy focisz ludziki, a oni tego nie zauważają ;) Kupiłem EPL5, ale ja uzywam wyższych ISO więc nowa matryca była dla mnie priorytetem. Szkoda tylko, że nie ma jeszcze dobrych wywoływarek do RAW z EPL5, bo to co zaoferował LR to jakiś smiech na sali. Zdecydowanie lepiej radził sobie z RAW z EPL3/OM-D AfterShot i na jego upd czekam, żeby wreszcie powołać RAWy z 5tki.
Ogólnie to rzadko korzystam z wyboru punktu AF przez pukanie w ekran (bo używam EVF), ale jednak czasem się to przydaje. Np wczoraj robiłem zdjęcia z statywu i o wiele wygodniej było wybierać miejsce ostrości przez puknięcie w ekran (przydałyby mi się jeszcze rękawiczki do ekranów pojemnościowych).
Swoją drogą, szkoda, że w momencie wyboru punktu AF przez dotyk znikają informacje z wyświetlacza. Np ustawione przeze mnie wyświetlacze poziomu, które lubię widzieć podczas robienia widoków.