Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8
Rzadko się ostatnio odzywam, ale powiem szczerze, że długo na takie szkiełko do mojego epla czekałem :D
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
A na Allegro i mu-43.com wysyp Panasów 20mm ;) Oglądam te zdjęcia z nowgo Plka i co raz bardziej mnie przekonuje. Chcialbym zobaczyć jak wygląda postawiony obok 20stki...
I używanego Panasonica (1200 zł) można teraz kupić na aukcjach za pół ceny nowego Olympusa (549 euro).
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
I używanego Panasonica (1200 zł) można teraz kupić na aukcjach za pół ceny nowego Olympusa (549 euro).
Cena na Panasonica wysoka, zdarzało się taniej, i przy niższym kursie złotego.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
fajne porownanie, ale mam pytanie do bardziej doswiadczonych w obrobce:
paru bloggerow/recenzentow porownujacych z 20tką twierdzi ze 17tka ma lepszy mikrokontrast i ze takie pliki latwiej sie poddaja obrobce niz te z 20tki.
co to znaczy?
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
paru bloggerow/recenzentow porownujacych z 20tką twierdzi ze 17tka ma lepszy mikrokontrast i ze takie pliki latwiej sie poddaja obrobce niz te z 20tki.
co to znaczy?
Nie wiem, co akurat ktoś miał dokładnie tu na myśli, ale zwykle rozumie się to jako mniejszą potrzebę ostrzenia (przy której rosną szumy) i redukcji rozproszenia światła (clarity albo przejrzystość), która nie pozwala na czysty rozdział mocno kontrastowych krawędzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
co to znaczy?
O co chodziło w tym przypadku nie wiem, ja na swoje potrzeby mówię o klarowności obrazka z niektórych szkieł. Mam na myśli "czyste" kolory i kontrast na zdjęciach, czasami jak po auto levels z PSa. Ze szkieł, z którymi miałem do czynienia taką klarowność na pewno daje ZD 50/2, poniekąd ZD 35-100 i Lumix 20/1.7 właśnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
zwykle rozumie się to jako mniejszą potrzebę ostrzenia (przy której rosną szumy) i redukcji rozproszenia światła (clarity albo przejrzystość), która nie pozwala na czysty rozdział mocno kontrastowych krawędzi.
ok czaje, czyli nie trzeba tak bardzo ostrzyc i podbijac clarity w lr (btw moj ulubiony suwak ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
O co chodziło w tym przypadku nie wiem, ja na swoje potrzeby mówię o klarowności obrazka z niektórych szkieł. Mam na myśli "czyste" kolory i kontrast na zdjęciach, czasami jak po auto levels z PSa. Ze szkieł, z którymi miałem do czynienia taką klarowność na pewno daje ZD 50/2, poniekąd ZD 35-100 i Lumix 20/1.7 właśnie.
nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze uzywasz zamiennie dwoch terminow ktore oznaczaja co innego.
chyba chodzi Ci o kontrast globalny a ja pytalem bardziej o ten lokalny - czyli mikrokontrast.
dziekuje za obie odpowiedzi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie wiem na ile to porównanie (bo przecież to żaden test) jest wiarygodne - ale na mój gust to stary, dobry Panasonic szkiełka Olympusa po prostu miażdży... nowego 17/1,8 niestety też
na razie to tylko 1 porownanie, ale poki co tez mi sie tak wydaje.
zastanawialem sie w czym gorszy jest panas (oczywiscie oprocz af) i widze ze ta roznica w mikrokontrascie to taki drobiazg ze nie ma tematu.