Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
4 załącznik(ów)
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
MRU - Panzerwerk 717 (schron bojowy)
Kopuła na karabiny maszynowe (ciekawostka - wojska radzieckie zdobyły MRU bez walki, Niemcy uciekli, na kopule są ślady po testach żołnierzy radzieckich czy da się zniszczyć kopułę ostrzeliwując ją)
Załącznik 74031
Kopuła wentylacyjna (ta mała) oraz kopuła obserwacyjna
Załącznik 74034
Wejście do Panzerwerku
Załącznik 74032
Oraz zwężający się otwór na karabin maszynowy chroniący wejście
Załącznik 74033
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
MRU - Panzerwerk 717 (schron bojowy)
Kopuła na karabiny maszynowe (ciekawostka - wojska radzieckie zdobyły MRU bez walki, Niemcy uciekli, na kopule są ślady po testach żołnierzy radzieckich czy da się zniszczyć kopułę ostrzeliwując ją)
Musieliby chyba idealnie w otwór trafić aby w środku kogoś z załogi życia pozbawić :)
@sabkon: pamiętam z moich podróży na trasie Międzyrzecz - Wędrzyn, że gdzieś z prawej strony drogi, w lesie, widziałem "zęby smoka". Parę lat później już ich nie było. Orientujesz się, gdzie to mogło być? Kilkakrotnie później starałem się znaleźć to miejsce.
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekMG
@sabkon: pamiętam z moich podróży na trasie Międzyrzecz - Wędrzyn, że gdzieś z prawej strony drogi, w lesie, widziałem "zęby smoka". Parę lat później już ich nie było. Orientujesz się, gdzie to mogło być? Kilkakrotnie później starałem się znaleźć to miejsce.
hmm Międzyrzecz - > Wędrzyn i do tego po prawej stronie :-), dość duży obszar, na moich zdjęciach zęby smoka znajdują się przy PZ.W 717
Daję mapkę z zaznaczonymi zębami smoka, bardzo długa linia, prawdopodobnie ciągnęła się lub ciągnie dalej (nie interesowałem się, spróbuje się czegoś dowiedzieć)
https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...84089e1b54ba14
Dzięki, to w takim razie na drodze między Kaławą, a Wysoką (jeśli jechałem jakimś objazdem, bo i tak bywało). Później to już Lubrza-Boryszyn-Żarzyn-Trzemeszno i dalej, ale tam to tylko schron przy jez.Buszno (kopułka przy drodze). Na tej drugiej trasie więcej było zwierząt, niż fortyfikacji - sarny, żurawie, etc.
W MRU pod ziemią byłem tylko raz, na ucywilizowanej trasie wycieczkowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekMG
Dzięki, to w takim razie na drodze między Kaławą, a Wysoką (jeśli jechałem jakimś objazdem, bo i tak bywało). Później to już Lubrza-Boryszyn-Żarzyn-Trzemeszno i dalej, ale tam to tylko schron przy jez.Buszno (kopułka przy drodze). Na tej drugiej trasie więcej było zwierząt, niż fortyfikacji - sarny, żurawie, etc.
W MRU pod ziemią byłem tylko raz, na ucywilizowanej trasie wycieczkowej.
Jak Kaława -> Wysoka to tak, po prawej stronie i lewej stronie drogi masz zęby smoka (w Pniewie), przecinasz linię którą zaznaczyłem
https://maps.google.com/maps/ms?ie=U...84089e1b54ba14
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Miło się czyta wieści od kogoś kto widać, że to lubi :)
5 załącznik(ów)
MRU - tunele - zamurowane wnęki, odnogi
W MRU znajduje się wiele zamurowanych wnęk i rozwidleń, Niemcy mieli zamiar dalej rozbudowywać podziemne korytarze, budowali z myślą o rozbudowie, tak aby w bardzo łatwy sposób nie uszkadzając konstrukcji tunelu budować kolejne korytarze, do takich zamurowanych rozwidleń nawet prowadzą tory w zamurowaną ścianę, daje to do myślenia czy czasem nie ma tam czegoś :-). Wiele takich zamurowanych ścian jest rozkutych przez poszukiwaczy skarbów :-), ok. 2 lata temu można było poczytać w gazecie jak złapano kogoś kto usilnie młotem udarowym rozkuwał jedną z takich wnęk twierdząc, że jest tam schowana Bursztynowa komnata. Takich skarbów nie ma w MRU (są gdzie indziej :-)), wszystko co było, zostało rozkradzione przez wojska radzieckie. Co do Bursztynowej komnaty, Rosja posiada oryginał nie kopię ale do tego się nie przyznają (to akurat opowieść na inny wątek ;-))
Rozkuta ściana - z takiej ściany przeważnie wysypuje się luźny piasek
Załącznik 74091
Ściana w całości
Załącznik 74092
Do zamurowanych ścian na rozwidleniach czasami prowadzą tory
Załącznik 74093
Rozkuta ściana a za nią ;-) dalszy podziemny korytarz (na całe MRU widziałem tylko jeden taki przypadek)
Załącznik 74094
Kolejna odnoga i rozkuta ściana (ta ziemia/glina/piach która tam leży to z tej malutkiej dziurki wyleciała)
Załącznik 74095
sabkon coraz bardziej kuszą te Twoje zdjęcia.
Temat fascynujący:grin:.