Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Słusznie - tylko że to daje remis... ale tak w ogóle to nie wiem po co ta licytacja :roll::?:
To tak dla wypełnienia czasu w oczekiwaniu i przed badaniem nowego 17/1,8, pewnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zgodzę się tylko z kryterium jasne.Ostre to one są, a Olkowe na pewno od pełnej dziury.
Używałem 14-tki Panasa i mogę powiedzieć o niej dużo dobrego, ale nie to, że była ostra.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Nie popadajmy w przesade :) Do tej pory Oly wypuscil 4 dobre szkla - 12, 45, 60 i 75
Chodziło mi tylko o to, że tym nowym szkłom Panasa brak mbsz wow factor, jeśli tak niszowo je wycenili to te szkła być... hmm lepsze. A Oly wbił się idealnie w czasie z ogniskowymi jak i ceną czy targetem (45 vs 75). BTW. Taki wow factor ma np. 43/1.2OIS czy mam nadzieję mZD 150/2.8 macro. Mogą zagrać jak w przypadku 45 i 75: jedno macro tańsze, drugie droższe.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
czy mam nadzieję mZD 150/2.8 macro. Mogą zagrać jak w przypadku 45 i 75: jedno macro tańsze, drugie droższe.
Ta 150/2.8 to nie ma być od Panasa?
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Tak, Panasa.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Aż strach pomyśleć ile będzie kosztować. Nowe sigmy pofruneły już w kosmos z ceną, a panas potrafi jeszcze bardziej polecieć.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Panasa ma być wersja nie macro, o ewentualnej wersji Oly wiemy tyle, że istnieje we wniosku patentowym a w tytule jest macro. Nie chodzi o to czy będą drogie (bo o tym w sumie to my decydujemy portfelem) tylko czy będą "kopać" jak np. m75 czy m60/m.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Panasa ma być wersja nie macro, o ewentualnej wersji Oly wiemy tyle, że istnieje we wniosku patentowym a w tytule jest macro. Nie chodzi o to czy będą drogie (bo o tym w sumie to my decydujemy portfelem) tylko czy będą "kopać" jak np. m75 czy m60/m.
Zapomniałem o tym wniosku Olympusa.
Najważniejsze, że jakaś 150 będzie dla mikrusów.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zapomniałem o tym wniosku Olympusa.
Najważniejsze, że jakaś 150 będzie dla mikrusów.
Zobaczywszy czarną wydmuszkę Panasa mam nadzieję na kolejny srebrny IDEAŁ ze znaczkiem Zuiko makro.
A ja bardzo czekam na 150 od Panasa właśnie. Makro jest fajne, ale zwykle takie obiektywy zdecydowanie dokładniej ostrzą poniżej kilku metrów niż w dalszych zakresach. Pierścienie ostrości są w nch zbudowane tak a nie inaczej, a mnie bardziej interesuje coś długiego typu "tele" niż "makro".
Makro mogę zawsze rozwiązać pierścieniami z automatyka - jak szkło jest wyjątkowo dobre to jakości w zakresie makro nie straci.