Jeśli tak to co to za interes?
Wersja do druku
No comments.
Ps
żaden
Choociaż - Nikon ma też fajne szkła. Ale akurat tych fajnych chyba nie odpalisz. Może Tilt ale np 600/f4.0 lub 70-200/2.8 już raczej nie. To tyle co mi przyszło do głowy. Może niech jeszcze ktoś inny się wypowie. Topowe szkła w Nikonie mają przysłone sterowaną elektronicznie i w starych Nikonach nie działają to tymbardziej nie odpalisz ich w Olku.
to jeszcze podpowiedz które warto podpiąć do Olka. Z naciskiem "warto" :-) To tak dla tych co by chcieli zachować dwa systemy...
Mam oba systemi i nie zamieniam szklami, owszem wpinam inne do nich ale to raczej starocie.
Nie wiem, ktore warto, ja uprawiam dosyc specyficzna dziedzine foto i to co dla mnie bedzie warto to wcale nie musi warte byc dla innych, i praktycznie 90% moich obiektywow to seria G wiec nie do ruszenia na olku.
pozdro
pozdro
jakiś czas temu miałem Nikona 50mm F1.4 D, ten z możliwościa manualnego ustawienia przysłony, chwilę chodziła mi po głowie przejściówka do Olka...
jednak po przemyśleniu za i przeciw, zrezygnowałem, główny powód to posiadanie ZD 50, oraz katorga jaką jest ostrzenie manualne w wizjerze E-3
chwilę później zmieniłem szklarnie do Nikona, nowo posiadane obiektywy nie mają możliwości ręcznego ustawienia przysłony... więc już nawet nie rozważam podpinania ich pod Olka
jednak jakieś wnioski z przemyśleń celowości takiej kombinacji pozostały ;-)
tak ogólnie to dużo zależy jaką szklarnie mamy w Olku, nie sądze żeby takie kombinacje miały sens dla posiadaczy zestawu ZD 12-60, ZD 50, ZD 50-200, chyba że w sytuacji kiedy w Olku mamy słabe szkła, a z kolei w Nikonie mamy starsze (z możliwościa manualnego ustawienia przysłony) ale topowe szkła, tylko w takiej kombinacji widzę sens
trzeba by jeszcze przemyśleć sprawe manualnego ostrzenia, adapter z chipem, będzie dawał potwierdzenie ostrości w szerszym zakresie niż jest realnie, a ostrzenie na gołej matówce do łatwych nie należy
Załącznik 70541mam d700 to taki aparat :), przez wielu (na tym forum) uważany za jakieś bożyszcze lub odwrotnie.. powiem krótko do zdjęć macro napewno ff jest do bani, wolałbym mieć jasny obiektyw macro z omd i fotki z 20 sztuk byłyby wiele lepsze(udane) niż z d700 i np. sigmą 180 3.5
szkło jest rewelacyjne ale ustaw taka expozycję f16 iso 800 bez statywu....
dlatego szkła macro uzywam jako tele :