Odp: gwarancja aparatów i ochrona konsumencka
Cytat:
Zamieszczone przez
Syd Barrett
Czyli upraszczając kupując laptopa na firmę, który po półtora roku się zepsuje można żądać naprawy/wymiany na nowy/zwrotu pieniędzy z tytułu niezgodności z umową?
Beda naprawiac do usra.....smierci.Nawet 5 x to samo i wpisywac co innego.Te graty zbyt szybko traca na wartosci.Nie wiem jak u Ciebie,ale u mnie po wymianie elementu w kompie,lapku nie jest dodawana gwarancja na wymieniony element.Dalej leci jako calosc,tylko wydluzona o czas naprawy.Przezylem to u siebie walczac z philipsem 21x9.Oddali kase.
Cytat:
Zamieszczone przez
Syd Barrett
Czyli upraszczając kupując laptopa na firmę, który po półtora roku się zepsuje można żądać naprawy/wymiany na nowy/zwrotu pieniędzy z tytułu niezgodności z umową?
Kupując na firmę nie dotyczy Cię ochrona konsumencka, tylko kodeks cywilny. Nie ma 2 letniej niezgodności z umową, jest jednoroczna rękojmia.
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
Kupując na firmę nie dotyczy Cię ochrona konsumencka, tylko kodeks cywilny. Nie ma 2 letniej niezgodności z umową, jest jednoroczna rękojmia.
Potwierdzam - zobacz mój post #23 w tym wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Syd Barrett
Co do zasady, po półtora roku szukasz najbardziej optymalnej procedury w postanowieniach gwarancji.
Jeśli przed upływem roku to lepiej skorzystać z rękojmi*. Ochrona rękojmijna daje bardzo duże pole manewru i bywa bardzo opłacalna. Nawet znacznie mocniejsza niż ochrona konsumencka (pomijając z reguły krótszy okres).
* moim zdaniem
najbardziej optymalnej?
nmsp, sorry za ot.
tak, wszystko zależy od postanowień gwarancji. Może przewidywać kilka alternatywnych roszczeń. Nie da się napisać precyzyjnej odpowiedzi, któa sprawdzi się w każdym przypadku. Przypuszczam, że nie da się też napisać precyzyjnie jakie leki przyjmować, gdy dokucza ból kolana. To nie moja wina :(