Zamieszczone przez rzysk
Stalo sie - kupilem Canona 30D z wielkim bolem i majac go w paczce ktora do mnie zmierza mocno mysle czy dobrze zrobilem. BO E510 bardzo mi sie podoba :) jednka te watpliwosci i przeszlosc OLKA daly szanse Canonowi. Skuszony dobra cena zakupilem - zdradzilem OLKA :( (polowicznie mam 5060) ;)
Wybor byl podyktowany tym, ze kiedysz szalalem za 20D i bardzo chcialem go miec. 5kl/s bdb body. Jednak nowinek sie obawiam i z E510 wolalem sie wstrzymac - niech potestuja go ludzie lepiej a za miesiac czy dwa podejme decyzje.
Bardzo mnie boli fakt, ze w canonie nie ma nic sensownego aby podpiac do tego body (do kwoty 2-3tys zl) trzeba strzelac powyzej. A jak znalaclem 17-55 f2.8 (niestety 3,7tys zl) to go objechali.
Stad Olympus bardzo mi sie podoba z systemem 4/3 - wszystko ladnie dopasowane nie musze martwic sie o winietowania, duze aberacje czy dystorsje. Wybor obiektywow maly, ale za rozsadne pieniadze jest co kupic i kurcze bede szczesliwy z jakosci i swiatla 2.8.
Jezeli przez miesiac 2 nie znajde sensownego szkla sprzedaje ta wielgachna kobyle co sie zwie 30D.
Moze to nieporozumienie porownywac E510 z 30D, ale patrze pod siebie i korzysci z 5k.s czy szybkiego AF nie sa tak duze jak ze stabilizacji czy LV co moga mi sie czesciej przydac (ale wybralem na pewne elementy to co w fotografii zawsze sie liczylo - czyli szybkosc, AF i cegla :) ). Amator na 30D zawsze sie znajdzie wiec wolalem zaczac z tej strony tym bardziej, ze E510 stanieje.
Mam nadzieje, ze to bylo dobre posuniecie. A jak nie to nie powiedzialem ostatniego slowa wiec 30D lub E510 nadal trwa z mala przewaga E510 :) (ale jeszcze nie mam w lapie 30D :) ).
pozdrawiam i slicznie dziekuje wszystkim za pomoc, bo sporo mi pomogliscie - niby zrobilem co innego (od zalecen), ale to jest jakby dalszy test sprzetow. Bede mial 30D wypozycze E510 bo takie bede mial dojscie po lipcu i wtedy porownam sobie na spokojnie za przeciw. Czy oplaca sie przeplacac za canona i miec cegle w plecaku. Czy zgrabny fajny aparacik z duzo tanszymi szkielkami ni ustepujacymi jakosciowo od tych drozszych canona.
POZDRAWIAM
HEJ