Odp: O zbyt dużej ilości pikseli i narzekaniu
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Aparaty klasy 5 czy 8Mpx o obecnie chyba najczęściej sprzedawane aparaty na świecie.
Tylko nikt by ich nie kupił, gdyby nie były gratisem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Tylko nikt by ich nie kupił, gdyby nie były gratisem :)
Gratis czy nie to wielu osobom już taki aparat wystarcza.
Choć ostatnio jak czytam recenzje takich aparatów to nieraz można spotkać opis (może niedosłownie):
"aparat kiepski bo obraz rozmyty z powodu ZBYT MAŁEJ GO"
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Ale to jest najczęściej spotykany zarzut amatorów, którzy przypadkiem kupili sobie lustrzankę. Tym bardziej, że z kita to ani ostro, ani nieostro (mówię o tle)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Cytat:
Ale to jest najczęściej spotykany zarzut amatorów, którzy przypadkiem kupili sobie lustrzankę. Tym bardziej, że z kita to ani ostro, ani nieostro (mówię o tle)
:)
Ale ja to pisze o aparatach w telefonach komórkowych!
Pytanie przy okazji.
Jakiego algorytmu używacie w swoim oprogramowaniu (jeśli daje możliwość wyboru) przy przeskalowywaniu w dół?
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Jakiego algorytmu używacie w swoim oprogramowaniu (jeśli daje możliwość wyboru) przy przeskalowywaniu w dół?
W dół to właściwie można i szopem, ale deko lepiej b-spline (irfanview), który jest świetny w górę (udaje powiększalnik).
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
W dół to właściwie można i szopem, ale deko lepiej b-spline (irfanview), który jest świetny w górę (udaje powiększalnik).
No ale z PS wybierasz do skalowania "w dół" a co polecasz "w górę". Mi zawsze się wydawało, że metoda sześcienna czy bicubic jest "najlepsiejsza" ale nigdy się nie doktoryzowałem w tym temacie. A chętnie rozszerzę horyzonta...
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtucior
No ale z PS wybierasz do skalowania "w dół" a co polecasz "w górę". Mi zawsze się wydawało, że metoda sześcienna czy bicubic jest "najlepsiejsza" ale nigdy się nie doktoryzowałem w tym temacie. A chętnie rozszerzę horyzonta...
Wrzucałem tu kiedyś, ale mogę raz jeszcze. Tu jest oryginał:
http://as.elte-s.com/temp/x1.png
a tu trzykrotnie powiększony b-spline plus lensblur:
http://as.elte-s.com/temp/x3.jpg
Inne metody każdy sobie może przećwiczyć sam mając powyższy oryginał. Polecam zwrócić uwagę na lekko skośne rzęsy - zwykle robią się tam schodki.
Oczywiście takie ''dopieszczanie'' ma sens przy bardzo dużych powiększeniach, rzędu metrowego. Tym, co uważają takie rozmiary za akademickie przypadki polecam udać się do jakiejkolwiek apteki i zwrócić uwagę na stojące tam tekturowe panie ze schodkami na głowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
I co to było? "splajn" ?
A czym w dół skalować wg Ciebie najlepiej?
A może zamiast B-spline wybrać Lanczos?