Odp: Bezlusterkowce Nikon
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jednak ludzie zwracają uwagę na cenę. Jeśli taniej będą mieli Sony NEXa, które będą też lepiej eksponowane w sklepie, to nietrudno zgadnąć co wybiorą.
Ludzie mają do wyboru wiele tańszych telefonów, a mimo to wielu chce mieć iPhone'a. Jeśli się produkt dobrze wypromuje, można go sprzedać drogo.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ludzie mają do wyboru wiele tańszych telefonów, a mimo to wielu chce mieć iPhone'a. Jeśli się produkt dobrze wypromuje, można go sprzedać drogo.
Grill na ganku, lato br., około północy:
robię fotki ;) GF1@20/1.7 na jedynych słusznych nastawach,koleżanka (za chwilę kupuje D5100) na powiększeniu ogląda całkiem "gładkie" dla mnie fotki i mówi: widzisz chcę taki aparat, który nie będzie mi robił tych kropek na czarnym.
Nie wiedziała nic o matrycach, szkłach, f/ itd, itp.
Podsumowując: czy na chwilę obecną nie będzie lepiej polecać komuś zakup aparatów klasy XZ-1?
/edit/ - fajna wizualizacja
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon. Będzie się działo.
Tylko, że body i obiektywy CX nie są mniejsze od takowych w m4/3 :wink:
PS
Po co się robi o północy fotki grilla na ganku?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Po co się robi o północy fotki grilla na ganku?
B/c I can ;)
Bardzo fajna wizualizacja, rozmiarami to tutaj Nikon nie wygrywa.
Jednak jakby zamiast GF3 dać G3 to byłoby już inaczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
B/c I can ;)
Znaczy się grillujesz dopóty możesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Znaczy się grillujesz dopóty możesz?
Coś w ten deseń.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Tylko, że body i obiektywy CX nie są mniejsze od takowych w m4/3 :wink:
...
Przy takiej samej jasności powinny mieć mniej szkła. Może N będzie to szkło pakował w duże obudowy dla podniesienia prestiżu :) Ciekawe jak wypadnie porównanie 10-100 z superzoomem O.
Główną zaletą m43 jest posiadanie niewielkich dobrych optycznie jasnych stałek no i oczywiście fajnych także niewielkich zoomów. Tutaj mamy kilka wcale nie powalających na kolana KITów i ciemną stałkę, mocarzem jest 10-100mm o średnicy obiektywu 72mm... czyli tyle ile Nikkor 18-200mm pod APS-C... postarali się nie powiem...
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Nikon bardzo dobrze pomyslal... bo crop 2.7 jest rewelacyjnym kompromisem miedzy wielkoscia aparatu - szkiel a jakoscia zdjec.
Ja tak myślałem o mikro4/3. Tutaj już masz matrycę o przekątnej jednego cala...
jakby nie było ja 4/3 cala to nie jest wiele więcej, a jednak większe możliwości jeśli chodzi
o matryce, głębię ostrości, oraz znacznie mniej bolesnego podpięcia szkiełek systemu "matki" czyli 4/3 Olka.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Podobają mi się te aparaty jeśli chodzi o wygląd, szczególnie ten mniejszy. Ale wielkość matrycy świadczy o tym, że Nikon raczej traktuje ten segment w kategorii modnych, drogich, lajfstajlowych zabawek.
Na podstawie obejrzanych przykładowych zdjęć ja bym zaproponował jako hasło reklamowe:
"Jakość kompaktu w cenie lustra"
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
...
Na podstawie obejrzanych
przykładowych zdjęć ja bym zaproponował jako hasło reklamowe:
"Jakość kompaktu w cenie lustra"
Chyba nie popatrzyłeś na ISO.