2 załącznik(ów)
Odp: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca
dzięki Dzuiko,
Jesteś jedyny który zdiagnozował co mnie tam najbardziej bolało ;)
Musze przyznać, że w pewnym momencie ręce mi opadły. Niby to "krzyżowisko" robi tak wielkie wrażenie, że nie sposób przejść obojętnie obok, ale z drugiej strony, jak chcesz pokazać je tak, żeby choć w części oddać to wrażenie to na dobrą sprawę nie ma jak (przynajmniej jak się nie ma czasu na wymyślenie sposobu i odpowiednie światło). Warunki mnie przerosły trochę zwłaszcza ze presja upływającego czasu nigdy nie była moim motywatorem ;)
Te krzyże w większości mają taki sam kolor, czyli kolor próchniejącego drewna z lekka pokrytego mchem i porostami, a nad nimi wielkie drzewa zasłaniające światło. Stoją tak gęsto że przejść można tylko utartymi ścieżkami ale już nie w każda da się wejść z plecakiem ze sprzętem na plecach co też nie było mi na rękę bo co ciekawszy czy łatwiejszy do wyeksponowania z tłumy był w takim miejscu, że nie dałam rady podejść. W sumie uratowała mnie mała głębia w większości przypadków, a jak tak spojrzało się szerszym kątem to taki las to był.... las krzyży i nie łatwo było mi wybrać
Załącznik 54687Załącznik 54686
3 załącznik(ów)
Taki mały "widoczkowy" przerywnik między tymi zabytkami i architekturą ;)
To rzeka Liwiec w dwóch różnych miejscach.
Jedno to panorama zrobiona przy moście w Wyszkowie na Liwcem,
Załącznik 54881
kolejne to jeden wycinek panoramy
Załącznik 54880
i widok na dolinę rzeki Liwiec zrobiony z Sowiej Góry która jest na trasie z Wyszkowa nad :Liwcem do Liwu czy Węgrowa....
Załącznik 54882
fajny Liwiec. ciagle lubie zagladac:)
Panorama się podoba bardzo :grin:. Na zdjęciu nr 3 brakuje trochę z lewej i tego busa bym pognał:wink:, psuje krajobraz...
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
fajny Liwiec. ciagle lubie zagladac:)
miło mi to słyszeć i dziękuję za odwiedziny :)
---------- Post dodany o 12:14 ---------- Poprzedni post był o 12:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Panorama się podoba bardzo :grin:. Na zdjęciu nr 3 brakuje trochę z lewej i tego busa bym pognał:wink:, psuje krajobraz...
to wycinek z panoramy, ale panorama musiałaby być zbyt duża żeby coś na niej zobaczyć tutaj i miałaby trochę za dużo pojemności wiec zrezygnowałam.
Busa nie usuwam, on jest częścią mojego pleneru i specjalnie jest w kadrze. To bus kajakowego patrolu, który płynął Liwcem i wybierał śmieci z rzeki. On tam już oczekiwał na uczestników i przygotowywał zaplecze na nocleg :)
Znaczy się obozowisko nad brzegiem rzeki. Rzeka wydaje się być przyjazna do kajakowania. A jeżeli chodzi o sprzątanie rzeki, to na Brdzie w okolicach Bydgoszczy urządzane są spływy płetwonurków. W dwa dni potrafią wyciągnąć 20 ton śmieci. Czego tam nie ma :wink:
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Znaczy się obozowisko nad brzegiem rzeki. Rzeka wydaje się być przyjazna do kajakowania. A jeżeli chodzi o sprzątanie rzeki, to na Brdzie w okolicach Bydgoszczy urządzane są spływy płetwonurków. W dwa dni potrafią wyciągnąć 20 ton śmieci. Czego tam nie ma :wink:
ciekawe to co piszesz. popieram takie akcje, bo bez nich mogłoby dojść do tego, że nie mamy już ani skrawka ziemi gdzie można by odpocząć bez śmieci, ale z drugiej strony to nienormalne, że jedni żyją po to żeby syfić a inni za nich sprzątają. Nie rozumiem ludzi, ale ja wielu rzeczy nie rozumiem.... :-P
Kajakowy patrol też już ponoć wyciągnięte śmieci liczy w tonach choć to głownie plastiki, ale opony też się trafiają
w każdym razie ten kajakowy patrol św Franciszka to naprawdę niezłą impreza. To przygoda. przyjemność i robota a na dodatek mała szkoła życia.
Tu link do większej ilości info http://kajakowypatrol.pl/
i zdjęcia z Lucjuszem co nie pływa w sieciach, nr telefonu i połową grupy z kupą śmieci wyciągniętych z Liwca przez pół dnia.
Chodzik dziecięcy i klapa od s......a też się załapały na zdjęcie
Załącznik 54893Załącznik 54892Załącznik 54891Załącznik 54890
3 załącznik(ów)
Jadąc drogą z Wyszkowa do Węgrowa czy Liwu, mijając Sowia górę, trafiłam do miejscowości Jarnice i to o ile dobrze pamiętam, tam zauważyłam za drzewami dwie wieże za wodą. Okazało się ze to jakieś stawy a te dwie wieże po czasie okazały się wieżami katedry w Liwie
2 wieże za wielka wodą
Załącznik 54895
panorama stawów
Załącznik 54894
stawy o zachodzie słońca
Załącznik 54896
1 załącznik(ów)
Wyżej widać te dwie imponujące wieże za wodą a tu widać je z bliska.
To kościół w Liwie - " Kościół halowy w stylu neogotyckim projektu Józefa Piusa Dziekońskiego wybudowany w latach 1905-09."
Niestety tak jak pisałam wcześniej pora na fotografowanie była najmniej przyjazna, a że zmęczenie i uciekający czas oraz inne niezaliczone atrakcje nie pozwalały na wymyślenie sposobu alternatywnego wiec tak naprawdę żadne zdjęcie nie powinno ujrzeć światła dziennego. Tak tylko dla informacji i ogólnego rysu wstawiam ten kościół sfotografowany z krawężnika na środku rozwidlenia drogi
Załącznik 54924
Stawy o zachodzie slonca podobaja mi sie :-)