Nie wiem, na jaką odpowiedź liczyłeś.
Olympus nie robi cudownego zooma "all in one" bo jak coś jest do wszystkiego, to jest...
O ile dobrze słyszałem, to produkcji 18-180 juz zaniechali.
Wersja do druku
Nie wiem, na jaką odpowiedź liczyłeś.
Olympus nie robi cudownego zooma "all in one" bo jak coś jest do wszystkiego, to jest...
O ile dobrze słyszałem, to produkcji 18-180 juz zaniechali.
Posiadam ten obiektyw i nie narzekam, jako amator brałem pod uwagę przy kupnie 18-180 uniwersalność, Ale na twoim miejscu nie zastanawiał bym się nad wymianą 2 kit na ten obiektyw. Sam odkładam na 14-54 i do tego 70-300 lub 50-200SWD
rocco: no wiesz - liczyłem (albo raczej łudziłem sie) że jednak jest coś co załatwi mi kwestie ogniskowej bez kombinowania np. z body ale w końcu cieżko mieć wszystko w jednym i zeby to jeszcze było dobre za przyzwoite pieniądze :)
Chyba jedyne, w miarę przywoite szkiełko typu "all in one" jest u Nikona.
To Nikkor 18-200 VR, odpowiednik 27-300.
Inne Tamrony i Sigmy dają raczej bardzo kiepski obraz :/
No to masz 2 kity :] I jakosc, i ogniskowe :]
Naprawde, zmiana obiektywu to nie taki problem. Aparat na szyi, tele w prawej rece, lewa odkrecasz krotkiego kita, prawa wkrecasz tele. Albo prosciej:
Albo torba na ramie, w niej luzem obiektyw, odkrecasz jeden, przykrywac delikatnie reka body, co by sie nie zasyfilo, odkladasz lewa reka obiektyw do torby, bierzesz drugi, zakladasz oburacz.
:)
Stosuje obydwie metody, pierwsza szybsza, ale bardizej nerwowa ;) IMHO wieksza szansa, zeby cos spadlo...
O tym Nikkorze słyszałem ale neistety cieżko by go było podpiąć do Olympusa - a szkoda :)
A co do innych to właśnei różne sa opinie o tych obiektywach (Sigma itp) i jakos nie bardzo chciałbym wydawać kase tylko dla ideii :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dog_master: chyba nic innego w tej chwili mi nie pozostaje jak zaczać trenować szybką wymianę szkieł :)
fotomic: tak to jest jak sie szuka po forum ale niezbyt precyzyjnie. Dzięki za link - juz wiem wszystko :)
Gdzieś na forum przeczytałem o trzymaniu drugiego obiektywu w kieszeni. Mam dual kit więc oba obiektywy są dość niewielkie. Spróbował tej metody i drugi obiektyw (zwykle jest to 40-150) trzymam w kieszeni spodni. Wymiana trwa 12-15 sekund i to bez pośpiechu by nic nie spadło. W tym czasie jeszcze odkręcam tylni dekielek w jednym i wkręcam w drugi obiektyw przed włożeniem do spodni. Krótko: da się:)
Tylko, ze trzeba miec dobre kieszenie ;) Ja czasem cos do bluzy [kieszenie na zamek] wezme, ale rzadko, bo ciezkie i niewygodne, juz wole torbe ;]