No a D90 poniżej 2k chodzą :)
Wersja do druku
No a D90 poniżej 2k chodzą :)
Miałem jakiś czas temu C30D przez tydzień u siebie, bo wymieniłem się z kumplem moim D90. I jeśli chodzi o ergonomię to fajna pucha, to już wysokie iso zawiodło. Tam gdzie Nikonem na ISO 2000 dało się przeżyć, to na Canonie ISO 1600 to była już papka.
Czy ja wiem czy gustu, aparat to nie tylko matryca..., po prostu dwucyfrowe Canony są pozycjonowane wyżej, pisząc prościej są po prostu lepsze i różnica jest bardzo duża. Piszę o poważniejszym pstrykaniu, gdzie dodatkowy wyświetlacz, pokrętło, lepsze trzymanie mają znaczenie. Pewnie jak ktoś idzie w góry zabierając aparat przy okazji będzie miał inne kryterium - im lżej, tym lepiej. Zawsze jak biorę do ręki trzycyfrowego Canona mam wrażenie, że trzymam zabawkę, podczas gdy dwucyfrowe modele spokojnie mogą służyć za narzędzie. Porównując dwucyfrowe Canony warto pamiętać, że tylko 50D ma korekcję obiektywów (BF/FF).
To fakt, trzycyfrowe Canony to tandetny plastik, który kiedyś odrzucił mnie od 400D na rzecz e-510. Poza tym górny wyświetlacz to fajna sprawa.;)
Ja zdecydowanie zamiast 50d wziąłbym 40d - który posiadam zresztą.
Pucha jest na prawdę bardzo fajna - ISO 1600 jest użyteczne ISO 800 bardzo dobre.
Obrazek czasem potrafi miło zaskoczyć.
AF bardzo dobry - o niebo lepszy niż w 5d, którego też posiadam.
Np na ciemnej sali na weselu z 40d nie mam problemów większych a do 5d przydaje się już lampa ze wspomaganiem AF.
50d to nic innego jak 40d tylko z bardziej upchaną w mpx matrycą tylko po co? Obrazek na tym cierpi.
Jak kupisz 40d to będziesz też miał na lepsze szkiełko...
dla mnie też C40D była by gitara:) tyle że problem, może tylko dla mnie, jest taki że C40D nowego nie znalazłem a używki po gwarancji co pisałem wyżej z małym przebiegiem stoją powyżej 2koła a nówka C50D za 2888pln
Jak ktoś ma zadbaną C40Dtkę i mu się znudziła z przebiegiem ok +/-10k chętnie przygarnę :)
No faktycznie z nówką może być problem.
Tylko jak kupisz nawet za więcej niż dwa koła super używkę - najlepiej żebyś mógł osobiście ją przetestować to będziesz i tak bardziej zadowolony niż z nowego 50d.
Kwestia gwarancji zostaje tylko. Generalnie może się uda jeszcze jakiś na gwarancji dorwać?
Szczerze Ci powiem, że moje 40d od nowości nie sprawiło żadnych problemów - 3 razy tylko popsuł mi się grip - ale to tania chińszczyzna.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie wiem ile masz do przeznaczenia funduszy, ale ten zestaw:
http://allegro.pl/item1051755438_zes..._c_50_1_8.html
Załatwił by Ci sprawę podstawowych ogniskowych i dał dużo możliwości.
Dodatkowo znam gościa i tandety by nie sprzedawał.
/
EDIT: NIE ZNAM GOŚCIA!!!!!! Myślałem, że to Cichy - zmylił mnie podpis ;)
widziałem to, mało to nie jest po odliczeniu kosztów obiektywów i gratisów wyjdzie też ponad dwójka a jeszcze jeżeli te azjatyckie fotki faktycznie tym aparatem robione to swoje przeżył a raczej przejechał ;)
ten niby ma przebieg 500!!! ?? !!!! http://allegro.pl/item1045517395_can...datki_w_w.html
tu kolejny 3100
http://allegro.pl/item1051628444_can...1_wroclaw.html
Ten pierwszy jeżeli nie był sprawdzony programem - a zdaje mi się, że nie, to to jest pewnie założenie sprzedającego - zresztą trudno rokować.
Ten drugi natomiast wygląda ciekawie - widać, że mało używany.
Generalnie to z tymi migawkami różnie bywa. Raz pada po 150 000 klapnięć, czyli dużo ponad założenie a raz Ci padnie po 5000 zdjęć - trudno przewidzieć.
Kosz wymiany w razie W to chyba coś w granicy 500zł.
jesli masz kasę na dobry obiektyw, a to co tobie zostanie wystarczy na C40d to nie ma co się zastanawiać :-) Ja przesiadałem się właśnie z C40d+24-105IS na pen-a i wiem o czym mówię :-) Gdyby nie gabaryty sprzętu to w życiu bym nie porzucił canona. Ale zdecydowałem się sprzedać sprzęt i wejść w m4/3 z gorszym AF, bez wizjera, z gorszą matrycą, z gorszym ISO, z gorszą guzikologią.... tylko po to aby w końcu robić zdjęcia, a nie tylko wściekać się, że znowu nie zabrałem swojej cegły (bo nie chciało mi się dźwigać) i kolejne okazje zrobienia fajnych zdjęć poszły bokiem..... Ale nie bierz ze mnie przykładu. Ja już stary chłop jestem, dzieciaty..... czasu na zdjęcia zostało niewiele.... Gdybym był uczniem, studentem, lub singlem to bym kupił jeszcze raz jakąś cegłę ;-)