Poniżej zdjęcia będące ilustracją mojej wypowiedzi w TYM wątku RobertW3D
Wersja do druku
Poniżej zdjęcia będące ilustracją mojej wypowiedzi w TYM wątku RobertW3D
No udowodniles to o czym pisales, choc nie podales parametrow. Czarna plama garnituru to efekt uboczny?
Peniek242 we wszystkich zdjęciach zostawiłem EXIF'y więc parametry możesz sobie podejrzeć (teraz zauważyłem, że trzecie zdjęcie jest w ISO400 - pozostałe jednak ISO800). Czarna plama garnituru, to kwestia postprocesingu raczej niż ISO 800 jako takiego... To ostatnie zdjęcie robione było 40-150 na 42mm F4.0 1/50sek. ze sporej odległości dopalane FL-36 (więc raczej słabą lampką - i w dodatku nie zdążyłem zdjąć stofena domowej roboty ;-) ). Prawdę mówiąc niedoświetliłem o jakieś 0.5EV i to skutek "wyciągania" - zatem tak pewnie wyglądałoby ISO1200 :?: W sumie chyba nie najgorzej ;-). Na zdjęciach dobrze naświetlonych widać, że garnitur jest w prążki :-).
Dzieki Dempsey, zaciekawiles mnie dlatego pozwolilem sobie pare slow napisac. Ostatnio tez bylem na slubie i w kosciele bez flesza nie mialem szans (choc z pewnoscia nie potrafie jeszcze wykorzystac mojego aparatu) Natomiast fotograf zrobil mnostwo zdjec bez flesza!!! (wynikow jeszcze nie widzialem) Z Twoich zdjec wynika, ze trzeba jednak wieksze ISO niz mniejsze a na ostatnim tak jak napisales, troche za daleko stanales bo przy korzystniejszych parametrach (wyzszych) flesz nie podolal, w sensie przestrzelone troche ale dodatkowy ruch postaci tez ma tu swoje znaczenie.
Dzieki za wyjasnienie,
pozdrawiam.
PS. czy czasy 1/40 ustawiasz standardowo w M. czy przypadkiem wyszlo?
Dempsey nie sa złe. Zwlaszcza biorąc pod uwage ze to ISO800. Ale z drugiej strony to jak dla mnie zdecydowanie za ciemne są. Gdybyś je roznaśnil to wyjda szumy odsłaniające wady ISO800. Smutne.
Kolega prosił czy nie zrobiłbym mu troche fotek w trakcie slubu. Zrobiłem i efekt jest dla mnie koszmarny. Jak wołałem je z RAWa to chciałem je pokasować. Moja zona powiedziała ze nie jest źle. Po wywołaniu jest lepiej ale najgorsza jest swiadomosc ze sam z nich nie jestem zadowolony. Jesli wpadną w ręce kogos kto sie choć troche zna na foceniu to bedzie wstyd i hańba.
PS.
Na swoja obrone mam to ze w trakcie uroczystości kręciłem kamerą film a w przerwach fotografowałem. Film wyszedł doskonale. I druga sprawa ze to był ślub w kościele ewangelickim a nie znając ich zwyczajów ciężko wyczuć co i kiedy powinno sie robić choc najważniejsze wątki uchwyciłem zarowno na filmie jak i na fotce.
Peniek242 czas ustawiłem oczywiście z manuala (na auto ustawiłoby coś koło 1/80) to byłoby zdecydowanie za ciemno - gdyby flash był mocniejszy, to nawet przy takim czasie (1/40) błysk zamroziłby ruch postaci - a tło i tak jest poza GO.
Kisi cóż - ciemność, czy jasność - kwestia gustu... ten kościół jest ciemny i chyba nienaturalnie wyglądałyby z niego jasne zdjęcia (szczególnie, dla kogoś, kto w tym kościele był). Starałem się wpuścić jak najwięcej światła zastanego... ale było go niestety bardzo mało...