Nie zauważyłem takiej możliwości u Velbona. Wspomniany Benbo nie jest dużo droższy od Sherpy 600R więc nawet bym się nie wahał gdybym chciał focić makro.Cytat:
Zamieszczone przez herman
Wersja do druku
Nie zauważyłem takiej możliwości u Velbona. Wspomniany Benbo nie jest dużo droższy od Sherpy 600R więc nawet bym się nie wahał gdybym chciał focić makro.Cytat:
Zamieszczone przez herman
Kupiłem Manfrotto 055 proB, który również ma ramie poziome.Głowica to 460 MG,ale po krótkiej praktyce to teraz wybrałbym 322 rc2.
Ja również polecam statyw Manfrotto 055Prob oraz głowicę 322rc2.
Ten zestaw jest praktycznie nie do zdarcia, superstabilny no i głowica, która po ściśnięciu rękojeści umożliwia ustawienie aparatu w dowolnej pozycji (góra-dół, lewo-prawo). Cena może nie jest najniższa, ale to sprzęt na lata....
pzdr
widze ze temat odkopany to się zapytam,
co myślicie o statywie z linku, nie wiem nawet co to za producent,
z opisów wygląda ładnie, może ktoś posiada.
http://www.allegro.pl/item195698321_...niewiele_.html
a dołączając sie do tanich statywów, nie opłaca się, mam akurat tanioche za około 100 zł i biedactwo ugina się już pod olkiem c-750 i fl-40, strach pomyśleć o lustrze na tym statywie.
a co do statywów slik to stronke mają do bani, z lupą trzeba to przeglądać.
Jeśli chcesz intensywnie używać, nie zmieniać co parę lat i być zadowolony to polecam firmy wg tej kolejności:Cytat:
Zamieszczone przez szpila9
1. Gitzo (ale cena z głowicą to ok. 2,2tys. - za to używasz minimum 25lat)
2. Manfotto (najbardziej uniwersalny 055 lub lżejszy 190 - z głowicą ok. 1100)
3. reszta peletonu: Sherpa 600, Benbo, Slick, ...
4. prawie statywy
---
1a. osobna kategoria - statywy drewniane (Linhof) - są najstabilniejsze.
---
Ponadto musisz wiedzieć, że za dobrą głowicę zapłacisz niewiele mniej niż za statyw.
Pozdrawiam
Stawianie Slika i Sherpy obok siebie to śmiech na sali - pic na wode fotomontaż. Raczej postaw go jako 2a. TO badziewie sherpa to sie nadaje do podtrzymywania pomidorów w ogródku w porównaniu do Slika.
Daj sobie siana z tymi "profesjonalnymi" wynalazkam. Ja dałem się wpuścić w kanał w GoldPhoto z kulową głowicą. Po jednym dniu używania pękł jeden z zacisków od nogi. Aby było śmieszniej to okazuje się, że nigdzie tego dziadostwa nie można wymienić. Kilka razy zwracałem się z prośbą do "Fotozakupów" gdzie statyw nabyłem, ale tam nabrali wody w usta i cisza. Na dziś mam kulawy statyw (niestety nie mam pomidorów do podpierania).Cytat:
Zamieszczone przez caymer
Chcesz mieć i spokój, i statyw to kup Manfrotto.
Z pewnością wymienione wyżej markowe statywy Manfrotto, Slik, czy Welbon spełniają swoje zadanie i są godne polecenia. Miałem jednak okazję obejrzeć dokładnie statyw Manfrotto 190 PRO B z głowicą 804CR2, który kupił kolega za ok. 700zł i nie zostałem porażony ani jego jakością, ani stabilnością. Zaletą jest mała waga tego zestawu (ok. 2,65kg razem z głowicą) i lekko poruszająca się głowica.
Myślę, że równie dobrym, a tańszym rozwiązaniem jest kupno FP-666 za 300zł. Ten statyw to podróbka Manfrotto 055 PRO, o identycznych przekrojach rurek. Głowica (odpowiednik 141) chodzi precyzyjnie, ale trochę z większym oporem przy panoramowaniu i wyposażona jest w dwie szybkozłączki. Całość wykonana jest ze stopów aluminiowych, a jedynym elementem plastikowym są uchwyty regulacyjne głowicy 3D. Statyw posiada poziomnicę i piankowe osłony na dwóch nogach, a druga poziomnica znajduje się na głowicy.
To bardzo solidne i stabilne urządzenie. Jego nośność ogranicza jedynie konstrukcja zastosowanej głowicy, a próba obciązenia nawet kilkunastoma kg poprawia tylko jego stabilność. Jedynie waga FP-666 przekracza 4 kg wraz z głowicą i powoduje, że nadaje się on do zabierania w teren jedynie w bagażniku samochodu.
Uważam, że każdy statyw jest za lekki żeby stabilne utrzymać aparat, a za ciężki by go nosić, więc trudno znaleźć kompromisowe rozwiązanie między stabilnością a mobilnością.
Ja ze swojego FP-666 jestem zadowolony i nie sądzę bym dał radę uszkodzić go nawet w najtrudniejszych warunkach.
Profesjonalny aż strach - nawet producent się do niego nie przyznaje! Ja jak widzę korbkę do unoszenia kolumny centralnej to dziękuję.Cytat:
Zamieszczone przez caymer
Widzę że miałeś oba i przetestowałeś dokładnie? Można wiedzieć które dokładnie modele porównujesz? Bo obie firmy mają szeroką ofertę.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Jak po raz pierwszy tam trafiłem to myślałem że to strona z podróbkami :mrgreen:Cytat:
a co do statywów slik to stronke mają do bani, z lupą trzeba to przeglądać.
ten temat nie był poruszany, czyli nieważne jaka firma unikać korbki bo slik velbon tez przeciez maja korbki.Cytat:
Zamieszczone przez motoko
mógłbyś szerzej rozwinąć temat dlaczego ?