hmmmmmm
Wersja do druku
hmmmmmm
KvM nie przekonałeś do swoich teorii nikogo na cyberfoto (i dobrze) tutaj jeszcze marniejsze szanse :lol:
Irek50 właśnie o 25mm mi chodzi wtedy byśmy mieli klasyczną 50 jak w małym obrazku.
KvM zanim czlowiek zacznie czytac twoje wywody musi najpierw poczytac twoje pierwsze posty z cyberfoto sprzed kilkunastu miesiecy kiedy to z zupelnie zielonego czlowieczka co chcial kupic malpke wylansowales sie na speca od optyki i fotografii :lol: sorry chlopie ale jestes malostrawny i malowiarygodny :x
dorian --zgadza się --pod tym linkiem można zobaczyć przekątne formatów co jest związane z "ogniskową normalną"--Można w skrócie powiedzieć, że zawiera się między długością dłuższego boku formatu plus 50% a długością przekątnej tego formatu w mm.--pozdrawiam
http://www.four-thirds.org/en/about.html
Panowie - ludzie się uczą rozwijają , a poza tym tylko krowa zdania nie zmienia KVM napewno odrobił lekcje i czasem coś sensownego powie.
Widzę, że wielu się tu wypowiada, szkoda, że że niewielu ma coś do powiedzenia...
Irek. Owszem obiektywem "standardowym" dla formatu 4/3 byłby 22,5 mm.
Ja jednak piszę o obiektywie o ogniskowej neutralnej ze wzgledu na perspektywę. Perspektywa nie zależy od formatu (wielkosci matrycy), zależy od ogniskowej. W standardzie 35mm obiektyw standardowy (rozumiany jako obiektyw o ogniskowej równej przekątnej elementu rejestrującego zdjecie - błony/matrycy) ma ogniskową zbliżoną do obiektywu neutralnego w zakresie perspektywy (ok 40mm). Jeśli użyjemy obiektyw standardowy dla systemu 4/3 (o ogniskowej 22,5mm) to otrzymamy obraz o perspektywie charakterystycznej dla obiektywów szerokokątnych. Wielkość matrycy nie wpływa na właściwości optyczne obiektywu!
Chyba wszystko mówi ten poglądowy rysunek Canona (pole rejestrowane przez matrycę 4/3 dorysowałem prowizorycznie).
Oczywiście nikt nie musi mi wierzyć, tyle, że informacje o których tu piszę są powszechnie dostępne w książkach i internecie. Oczywiście też mogę się mylić, ale jeśli ktoś ma zastrzeżenia, to niech podaje argumenty, a nie pisze jakieś bredne o lansowaniu :shock:
EDIT
Jeszcze jedno zastrzeżenie - pisząc o perspektywie mam na myśli plany przed i za fotografowanym obiektem (ich proporcje), a nie to co wynika punktu z którego robimy zdjęcie (perspektywa żabia, etc).
KvM,
Cos sie zakałapućkało.
Piszesz:
Obiektyw o ogniskowej 22,5 mm skonstruowany dla systemu 4/3, to jest obiektyw mniej więcej standartowy dla tego systemu, a w żadnym wypadku szerokokątny. Jest to równoważnik obiektywu o ogniskowej 50 mm skonstruowanego dla systemu na film 35 mm i ma podobny kąt widzenia. I daje taką samą perspektywę.Cytat:
Jeśli użyjemy obiektyw standardowy dla systemu 4/3 (o ogniskowej 22,5mm) to otrzymamy obraz o perspektywie charakterystycznej dla obiektywów szerokokątnych. Wielkość matrycy nie wpływa na właściwości optyczne obiektywu
Przytoczony przez Ciebie rysunek przedstawia możliwość podpięcia do Canona 20D obiektywu małoobrazkowego, pełnoklatkowego. Obiektyw ten rzutuje obraz w Canonie 5D na klatkę 24 x 36 mm, a w 20D na klatkę 22,5 x 15 mm. Jego pole widzenia załozone przez konstruktorów się nie zmienia, ale w 20D tylko część tego pola jest wykorzystana, dlatego kąt widzenia tam jest mniejszy. Nie ma to nic wspólnego z załozonym konstrukcyjnie kątem widzenia, ale jest przyczyną stosowania tzw. cropu. Nie byłaby możliwa odwrotna operacja, np. korzystanie z obiektywu skonstruowanego dla 4/3 w 20D( gdyby oba aparaty miały pasujące gniazda dla obiektywów), ponieważ pole widzenia tego pierwszego nie obejmie większej matrycy 20D, a w najlepszym przypadku ten obiektyw będzie silnie winietować.
Pzdr, TJ
I tak zaden z Was nie uzywa jasnych stalek a jak sie jto uprze to 50/2 jest i do macro i di portretu. Natomiast zoomy sa dla gawiedzi czyli dla nas.
W ciagu 3 lat Oly wypuscil kilkanascie roznych szkiel w roznych przedzialach cenowych. Zadna z firm nie zaprojektowala tylu szkiel pod matryce, korzystaja ze stajni szkiel pod analoga. Za nastepne trzy lata beda nastepne szkla, gomadźcie pieniazki. System pod dane mocowanie buduje sie latami i po kilkunastu bywa on dziurawy.
Jak dzieci. Poczytalibyscie troszke ciekawych pozycji to Wasza wiedza nie bylaby tak niespojna a i obciachu by na forum mniej bylo.
czesc.Ch.
Cóż to nie ja "kałamućkam".
Możemy się tak przekomażać długo, ja będę mówił swoje, wy swoje.
Ok. poświęciłem parę minut w googlach i mam takie linki do poczytania:
http://art.webesteem.pl/10/zoom.php
Z powyższego jasno wynika, że perspektywa zależy od gniskowej,a nie od wielkosci elementu rejestrującego obraz!
Oczywiście słowa "szerokokątny" użyłem w odniesieniu do standardu 35mm. Po zamontowaniu obiektywu do systemu 4/3 kąt widzenia oczywiście się zwęża i trudno twierdzić, że jest nadal szeroki :-) . Nie zmieniają się jednak w związku z tym żadne właściwości optyczne obiektywu w tym poruszana tu perspektywa!
Czym jest obiektyw standardowy można przeczytać np. tu:
Obiektyw standardowy â Wikipedia, wolna encyklopedia
Jak wynka z powyższego standardowy obiektyw po prostu jest najtańszy w produkcji, przez to najbardziej popularny i stąd "standardowy". Dodatkowo w najpopularniejszym formacie fotograficznym 35mm jego ogniskowa nie zniekształca w istotny sposób perspektywy przez co rola standardu jest spotęgowana. Trzeba jednak w kocu zdać sobie sprawę z faktu, że przy innych wymiarach matryc obiektyw standardowy będzie przekłamywał perspektywę tym bardziej im bardziej rozmiar matrycy będzie się różnił od formatu 35mm.
Jak już dywagujemy o standardzie 4/3 to może w końcu powiedzmy sobie jasno że nie korzysta on z innych praw optyki niż inne systemy.
Od strony właściwoci optycznych nie różni się niczym od innych systemów. Tym samym obiektyw 35mm w systemie 4/3 ma takie same właściwości optyczne (perspektywa, GO itp) jak w innych systemach.
Odnosząc się do wypowiedzi Tadeusza Jankowskiego
" ponieważ pole widzenia tego pierwszego nie obejmie większej matrycy 20D, a w najlepszym przypadku ten obiektyw będzie silnie winietować.
"
No właśnie! Będziemy mieli winietę (a może i nie, bo średnica pola obrazowego według standardu 4/3 jest 1,6 razy większa niż przekątna matrycy), ale nie zmieni się perspektywa!
W gruncie rzeczy możemy założyć ten sam obiektyw zarówno do aparatu systemu 4/3 jak i do EOS20D oraz do EOSa 5D. Mowa o obiektywach m42 montowanych przez przejściówkę.
Rysunek który zaprezentowałem wcześniej będziemy więc mogli wykonać samemu. Zważywszy że optyka systemowa różni się pod względem właściwosci fizcznch jedynie kryciem nieco mniejszego pola (o średnicy 4/3 cala) oczywistym się staje, że zniekształcenia perspektywy (lub ich brak) nie będą zależne od wielkości matrycy.
EDIT
Chomsky poczytał byś choćby ten temat parę postów wstecz, to byś się dowiedział, że ja używam głównie jasnych stałek...Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Piszesz o obciachu, a z Twoich tekstów wynika iż tak jak niektózy koledzy nie rozróżniasz przelicznika ogniskowej (ekwiwalentu kąta widzenia dla standardu 35mm) od ogniskowej rzeczywistej.
Może zwróci Waszą uwagę fakt, że olympus pisze na obiektywie 14-45mm a nie 28-90mm jak by wynikało z ekwiwalentu... Nigdy nie zastanawiało Was dlaczego?
KvM-gdybym wiedział, że zaczniesz pisać takie bzdury o ogniskowych nie wdawałbym się w dyskusję---może coś Ci uświadomi fakt, że np. Olympus C-3000 ma obiektyw zoom o zakresie 6,5-19,5mm --Jeśli sądzisz że ten górny zaakres (19,5mm) ma charekterystykę szerokokątną to lepiej nie śpij w szkole na fizyce... bez odbioru ale pozdrawiam :)