Niezła winieta na tym szkle, pinhole effect nie potrzebny, -1,5 EV w stałce? A beczkę EP-1 skoryguje? Słona ta cena za mały rozmiar.
Wersja do druku
Niezła winieta na tym szkle, pinhole effect nie potrzebny, -1,5 EV w stałce? A beczkę EP-1 skoryguje? Słona ta cena za mały rozmiar.
A ja wrecz odwrotnie, uwazam, ze cena nie jest wygorowana jak na bdb jakosci szklo w praktycznie nowym systemie bez konkurecji.
Winieta faktycznie spora z tym, ze mnie to kompletnie nie przeszkadza, no chyba, ze ktos robi krajobraz na pelnej dziurze.
Genialne male szkielko o uniwersalnym zastosowaniu, absolutny must have w systemie mikro, nawet wyostrzanie systemowe nie doskwiera jak w innych szklach.
pozdroofka
PS
W kicie z GF1 cena wrecz smieszna, zwazywszy, ze szklo kosztuje ponad 1,5k
Ale mi nie o cenę w sensie gotówki, którą trzeba na to szkło wyłożyć chodzi ale o koszt konstrukcyjny, o koszt kompromisu.
Widze, ze nowy w temacie jestes.
To na razie najlepsze optycznie szklo jakie ukazalo sie pod u43.
O oczekiwaniach ceny bazujacej na koszcie wytworzenia (ktorych i tak w calosci nie widzisz) rozmawialismy juz na dziesiatkach stron. Nie bede sie powtarzal. Przeszukaj forum, jak Cie temat interesuje.
Całkiem możliwe, mi się marzy docelowo mały aparacik FF, myślę, że to jest jeszcze nie wykorzystana nisza. Mam nadzieję, że w ten segment wkroczy niedługo Playstation i wypuści tak z 4 korpusy na raz ;).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jerry przeczytaj powyżej co miałem na myśli pisząc o cenie. Najlepsze mówisz? Hmm...
Ale czy są jasne stałki na FF , które nie winietują ? A ile do tego ważą?
Fakt cena 20/1.7 jest spowodowana brakiem konkurencji ale pewnie z czasem ceny spadną lub pojawią się konkurencyjne podobne stałki .. oby.
A ja przyznam sie szczerze, ze nadal nierozumiem co wy z ta winieta... Kazde szklo w pelni otwarte winietuje, mowiac o stalkach takich czy siakich, w czym problem? Winieta jesli komus przeszkadza, to akurat najmniejszy problem do usuniecia w PP. Osobiscie bardzo winieta mi odpowiada, tworzy czesto fajny klimat fotki.
Panasonic 20 1.7, to szklo uniwersalne, jasne, dodatkowo bardzo dobre optycznie, male! spelniajace w 100% zalozenia systemowe (procz winiety?), szklo, ktore absolutnie trzeba miec na standardowym wyposazeniu.
Dla mnie rowniez najlepsze szklo dotychczas puszczone na mikro, ze wzgledu na najlepsza jakosc i najmniej inwazyjna ingerencje softwarowa w plik wynikowy.
pozdroofka
No wlasnie, dla mnie na przyklad jest tanio w stosunku do 45 Leiki albo 7-14 Panasa, porownujac ceny, 20tka jest na bardzo przyzwoitym poziomie, oczywiscie patrzac na inne systemy, moze jest drogo, tylko czy aby mozna porownywac bezposrednio cos tak kompletnie odmiennego?
pozdroofka