Teraz OK.
Wersja do druku
Teraz OK.
To bardzo mi miło.
Jak się uda w Zamościu to pstryknę jakiś motyw ZD 70-300 i ZD 50-200 + EC-14...
P.S. Bardzo dziękuję Olyjan'owi za zwrócenie uwagi na rażący błąd w opisie :oops:.
Obiektyw zakupiłem do kompletu po 50 i 12-60. 70-300 to na pewno ciut niższa półka więc ciężko było na początku się z tym pogodzić. Ale mimo wszystko i przy dobrych warunkach "daje rade". Ogniskowa 180, f8, 1/320
A ja uzyskałem taki bokeh z niego, jak kogoś to ciekawi:
Próbował ktoś tego zuiko z raynoxem? Można zajrzeć robakowi w oczy przy dobrym świetle? Mam 70-300 i świetna sprawa z macro bo można pstrykać z odległości nie płoszącej robaków, jednak ciekawi mnie jak sprawa ma się z jakimś raynoxem? :esystem:
Z tym ploszeniem to roznie jest - mysle ze wiekszosc robali mozna podejsc na bardzo mala odleglosc. Robilem z pierscieniami analogiem i wiem ze nawet plochliwe da sie ustrzelic z bliska - troche wprawy a i stysfakcja jest. Ale podpinam sie do pytania, tez jestem ciekawy.
Odległość: 10-12cm.
Powiększenie: dużego konika polnego ciężko zmieścić w kadrze (za to po zdjęciu Raynoxa jest w sam raz), maksymalne powiększenie (na 300mm) to kratka zeszytu.
Co ciekawe maksymalne powiększenie po zdjęciu Raynoxa jest niemal równe minimalnemu powiekszeniu (czyli temu na 70mm) z Raynoxem, więc można "obsłużyć" cały zakres powiększeń.