-
Rynek nie lubi próżni i Panas z Olkiem wypuścili pierwszy bezlusterkowiec m4/3 i w ogóle pierwszy bezlusterkowiec...każdy znajdzie coś dla siebie...to tak jakby namawiać i wmawiać każdemu że jak kupuje auto to musi to być SUV a nie mały kompakt...każdy kupi wg własnych preferencji i potrzeb i to co jest dla niego lepsze.
-
Wczoraj doszły do mnie dwie foty makro wydrukowane w formacie 40x30. Świadek rozpakowywania kazał od razu wieszać te zdjęcia na ścianie:). Myślę, że spokojnie dwa razy taki też by super wyglądał - przy kolejnym zamówieniu spróbuję i taki rozmiar strzelić:).
-
Wydruk do powieszenia na ścianie wcale nie wymaga jakiejś super rozdzielczości. Miałem przed kilku laty parę wystaw na których prezentowałem zdjęcia w formacie 30x45 wykonywane 10-megapikselową matrycą Panasonica FZ-300 i nikt się nie czepiał detalu. Rzecz w tym że zdjęcie powieszone na ścianie jest oglądane z pewnej odległości a rozdzielczość kątowa ludzkiego oka powoduje że wraz ze wzrostem odległości oglądania rośnie wielkość najmniejszych dostrzegalnych na zdjęciu szczegółów.
-
Wiem, dlatego też nie mam jakiejś spiny w kwestii sprzętu.
-
U mnie na ścianie wiszą zdjęcia 60x80 zrobione E-M1
-
Robilem powiekszenia 100x70cm, skalowalem foty programem: PhotoZoom Pro z przeznaczeniem pod plotno.
Szczegolowosc i jakosc rewelacyjna ;)
Tak bylo kiedys...
Dzisiaj krajobraz u mnie w hi-res wazy: 10368x7776 pixeli a jak by bylo jeszcze malo to oprogramowanie Topaz zrobi swoje ;)
Wiec jak ktos powie, ze MFT jest do krajobrazu kiepski to znaczy, ze nie wie co mowi ;)
-
A jak teraz próbuje sprzedać swój towar marketing m4/3?
-bo w sumie nie wiem. Chyba nie jest zbyt aktywny.
Z wielkością matrycy to jest gdzieś pośrodku między smartfonami i pełną klatką.
Smartfony załatwiły kompakty i systemowce z najmniejszymi matrycami:
Pentaksy Q z matrycami 1/2.3-1/1.7",
Nikony 1 i Samsung NX mini z matrycami 1".
Chyba przestali promować system jako najmniejszy z wymiennymi obiektywami -?
-W ostatnich latach częściej prezentują duże obiektywy a nie małe.
https://www.dpreview.com/products/se...onic%2COlympus
-
A jakiego "małego" obiektywu brakuje Ci w ofercie m4/3?
Bo moim zdaniem spokojnie można uzbierać maleńki zestaw w zakresie od 8 mm po 300mm, w tym kilka portretówek, szkieł makro i uniwersalnych spacer-zoomów.
Są maleńkie ale ciemne szkła z przesłoną f/3.5 - 6.3, jest świetny set szkieł ze stałą przesłoną f/4.0 (kompromis pomiędzy rozmiarem i jakością), są sporo większe szkła f/2.8 jest pełno "maluchów" f/1.8 no i są w końcu większe i drogie ale bardzo dobre szkła f/1.2.
Te ostatnie są dla tych, którzy weszli w system i chcą w nim zostać i potrzebne im szkła o wyższej klasie - zgoda, większe i droższe, ale to normalne we wszystkich systemach.
Jak dla mnie system jest kompletny i każdy znajdzie w nim to, czego potrzebuje.
Nie każdemu absolutnie niezbędna do życia jest pełna klatka, naprawdę...
-
Co do jakosci technicznej obrazu nie mozna porownywac jakosci obrazu z aparatu smartfona do MFT bo to sa jeszcze zbyt duze roznice.
Co do obiektywów w MFT korzystam z zooma m.Zuiko 12-45/4.0 PRO a jest to maly, uniwerslny i lekki obiektyw o swietnej jakosci optycznej.
Do portretu 75mm/1.8 tez jest lekko i gabarytywo bardzo przyzwoicie.
Ostatnio znalazlem m.Zuiko 14-150 do sciagania odleglych obiektow i uzylem go do focenia gdzie cos tam na nim zarobilem ;)
Ten 14-150 moze nie jest super szklem ale calkiem daje rade jak potrafi sie obrabiac z tego szkla foty ;)
-
Żeby zarabiać muszą nieustannie coś sprzedawać.
Starzy użytkownicy już wszystko mają. Zmieniają korpus co dwie generacje.
Często pakują kasę w inny system lub nawet z mikro wychodzą.
Z nowymi użytkownikami systemu raczej słabo
-Z tego co widzę.
Sony wypuściło NOWE -nie odgrzewane z "II" na obudowie
ostrzejsze wersje 35/1.4, 70-200/2.8, 16-35/4, 24-70/2.8, 50/1.4, 24-70/4, 70-200/4
zastępujące modele z lat 2013-2016.
[Panasy 12-35/2.8 i 35-100/2.8 są z 2012.
a Olki 12-40/2.8 i 40-150/2.8 z 2013 i 2014 roku]
Coś się zacięło.
....
Wspomniany M.Zuiko 14-150 to konstrukcja z 2010 roku
i też dostała tylko II [w 2015.]
https://asia.omsystem.com/product/ds...c.html#inline1
https://asia.omsystem.com/product/ds...56_2/spec.html