Odp: Poradnik - Jak zamieszczać zdjęcia w postach
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Gdy wstawisz załącznik do posta i pojawi się w formie miniaturki, to kliknij na nim dwa razy i wyświetli Ci się okno z możliwością ustawienia rozmiaru wstawionego zdjęcia.
Ale gdy rozmiar zdjęcia przekracza 800pix w poziomie to forum je automatycznie zmniejszy do tego max. rozmiaru. Teraz zastanawiam się od czego zależy, że na niektórych zdjęciach wystarczy kliknąć raz lewym przyciskiem myszy aby uzyskać rzeczywisty wstawiony rozmiar, a na niektórych trzeba kliknąć prawym myszy i wybrać z rozwiniętego menu: pokaż obrazek. Tak mam w przeglądarce Firefox będąc zalogowanym i mowa o zdjęciach umieszczonych w wątkach.
Dla przykładu tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...szelakie/page8 muszę klikać prawym i pokaż obrazek, a tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...na-foto-zabawa w poście #3 wystarczy raz kliknąć lewym po pełen rozmiar.
Drugie pytanko jak wstawiać zamiast pełnego adresu linka jak powyżej np. słowo "klik" po którym dany adres się otworzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ale gdy rozmiar zdjęcia przekracza 800pix w poziomie to forum je automatycznie zmniejszy do tego max. rozmiaru. Teraz zastanawiam się od czego zależy, że na niektórych zdjęciach wystarczy kliknąć raz lewym przyciskiem myszy aby uzyskać rzeczywisty wstawiony rozmiar, a na niektórych trzeba kliknąć prawym myszy i wybrać z rozwiniętego menu: pokaż obrazek. Tak mam w przeglądarce Firefox będąc zalogowanym i mowa o zdjęciach umieszczonych w wątkach.
To nie zależy od przeglądarki. Sposób jaki Ci opisałem zawsze (przynajmniej u mnie ;) ) powoduje, ze masz po jednym kliknięciu większą wersję zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Drugie pytanko jak wstawiać zamiast pełnego adresu linka jak powyżej np. słowo "klik" po którym dany adres się otworzy.
Zaznacz kawałek tekstu, np. słowo "klik" i kliknij na ikonę wstawiania linku w edytorze i wstaw link.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Napisz:
[*url*=adres]klik[/url]
bez gwiazdek (*) przy url
Podziękował:) za podpowiedzi. Próba: Czyli na tej stronie: klik w sumie nie wiadomo dlaczego trzeba klikać prawym i pokaż obrazek wybrać, chyba, że tylko ja tak mam...
To nie jedyny taki wątek gdzie tak jest ale już nie będę szukał... Jeden klik więcej to znów nie taki problem:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
... w sumie nie wiadomo dlaczego trzeba klikać prawym i pokaż obrazek wybrać, chyba, że tylko ja tak mam...
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc "trzeba"? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No, że chce zobaczyć zdjęcie w pełnej krasie na 26'' monitorze, a ono bezczelnie przeskalowane do rozmiarów pocztówki z lat 70-tych i nie da się zrobić "klik", żeby się od razu powiększone wyświetliło. I dopiero jak kliknie prawym i "Pokaż obrazek", to ono się robi śliczne od prawej do lewej, z góry do dołu na całym ekranie.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pewnie się źle wyraziłem:) Oczywiście nie trzeba. Ja tak mam, że wolę oglądać zdjęcie w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione, a nie zmniejszone przez forum. Wówczas w tamtym zalinkowanym wątku zachodzi taka konieczność.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No, że chce zobaczyć zdjęcie w pełnej krasie na 26'' monitorze...
Niestety, tylko 21,5" (1920x1080pix), a chodzi o to, że pomniejszone przez forum najczęściej ma gorszą jakość, ostrość
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Niestety, tylko 21,5" (1920x1080pix)
I tu jest pies pogrzebany!!! Musisz zmienić monitor na większy :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Niestety, tylko 21,5" (1920x1080pix)
A co mam ja zrobić, jak mam tylko 17" (1280x1024pix)? :|
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ja tak mam, że wolę oglądać zdjęcie w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione, a nie zmniejszone przez forum.
A co zrobisz, kiedy ktoś "ambitny" wstawi zdjęcie o wymiarach takich, jak wyjdzie z matrycy?
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Gdy wstawisz załącznik do posta i pojawi się w formie miniaturki, to kliknij na nim dwa razy i wyświetli Ci się okno z możliwością ustawienia rozmiaru wstawionego zdjęcia.
Załącznik 100181
No ja nie mam takiej opcji (Iceweasel / Firefox / Chromium)