-
sluchajcie....
caly pic jest w tym ze to WY (wlasciciele c5050) wychwalacie swoj cacusiowaty aparat, postawiliscie go o klase wyzej od c740 i wpadl ktos taki jak ja kto wam udowodnil ze ta klasa to glupie gadanie.....aparat ktory posiadacie posiada niektore funkcje (zbedne lub przydatne) których nie posiada c740. Problem w tym ze po tej waszej wyliczance plusow i minusow nastapily przeklamania i niedoinformowanie (czasem umyslne)
Jak powstal taki watek to badzmy obiektywni, jeszcze raz wam tlumacze ze na takich watkach wzoruja sie przyszli posiadacze cyfrowek, jak chcecie im wciskac kit o przydatnosci redukcji szumow w aparacie to wciskajcie, nikt wam tego nie zabrania, tyle ze w takich momentach musial sie pojawic ktos taki jak ja, dzieki tej calej sprzeczce mamy obiektywizm, w zasadzie to ten obiektywizm maja przysli posiadacze cyfrowek. Wielu z nich daloby sie nabrac na plusy ktore wymieniacie, maja wiec poglad takich ludzi jak ja i jakbyscie do calej sprawy nie podchodzili to nastapilo jakies tam mocne porownanie obu aparatow, teraz ci ludzie wiedzą na czym stoją, teraz kupia aparat z pelna swiadomoscia i taki jak beda chcieli. Wg mnie przeplaciliscie za swoj c5050 ale do tego swojego zdania mam prawo.
Slyszalem juz nowinke na tym forum o wprowadzaniu c5051 ktory jest lepszy, niech se bedzie......ale skoro wymieniacie c5051 to wymience chocby c750 ktory na leb bije c5050 w kategorii cena jakosc.
Nie mozna mowic o c5050 jakoby lepszy byl klasą od c740 bo roznice sa niewielkie a powinny one byc widoczne z praktyki i danych techniczki, NIE z wzrorowania sie na marketingu ktory sprytnie przeprowadzają sprzedawcy tych cyfrowek. Tymczasem kiedy brakuje wam argumentow zaczynacie łapać sie tych chwytow marketingowych, tak.......jakbyscie nigdy nie praktykowali z c5050. Tylko teoretycznie w jednym wypadku c5050 jest lepszy od c740, w tych pikselach.....ale sami dobrze wiecie jaka jest praktyka, nie obejrzycie tak wielkiiego zdjecia na zadnym z przekaznikow wizyjnych. Mozecie wydrukować takie zdjecie ale jakosc druku jest daleko w tyle za tymi waszymi pikselami, dlatego wlasnie nie widac roznicy pomiedzy A4 zrobionym aparatem c5050 a c740. Skoro wiec nie ma pozytku z tych waszych pikseli to po co wydawac dodatkową i to nie małą kase na te piksele?
Kiedys.......jak standardem beda telewizory 60 calowe lub nawet projektory to fajnie, poki co na tych 15-17 calowych gniotach niewiele mozna obejrzeć.
Balans bieli......no pewnie przydatny tylko tak naprawde ilu z was z tego waszego balansu bieli korzysta? dobrze wiecie ze tylko i wylacznie zdjecia artystyczne wymagają wlasnych ustawien a podejrzewam ze takich nie robicie wiele.
Dodatkowa lampa, ......fajna sprawa, ale nie za taką kase
Sluchajcie, jakbyscie nie nabijali plusow temu c5050 to logiczny czlowiek i tak stwierdzi ze to nie jest klasa wyzej. Gdyby padlo stwierdzenie ze wasz aparat c5050 jest po prostu lepszy od c740 to nawet slowa bym nie pisnął, ale padlo stwierdzenie jakby ten wasz c5050 byl jakims przelomem w dziedzinie fotografii cyfrowej. 35 % wiecej pikseli to zaden przelom.
To normalne sie ze sie wkurzacie, ze z nerwow czasem robicie bledy w danych c740, ze powolujecie sie na chwyty reklamowe, ze w koncu wieje od was sarkazmem/ironią, szydzeniem, skrajnym i rozpaczliwym czasem zartem,(facet watek nade mna nazwal mnie juz nawet glupkiem z tych nerwow:) ) to normalne......w koncu wydaliscie mnostwo kasy na ten wasz c5050 i przyznanie mi racji byloby rownoznacznie z przyznaniem sie do frajerstwa.
To jak sex, zaden z was nigdy w zyciu nie przyznalby ze jest cienki w lozku:)
c5050 nie jest zadną klasę wyzej, to po prostu aparat ktory ma dwie dodatkowe i przydatne czasem funkcje, a ktoremu brak zooma
Juz te ironiczne wypowiedzi o zoomie czytalem ,to takie odbicie pileczki od tego mojego wyszydzania milionow waszych pikseli, rozumiem to:) posmialem sie swietnie.
ale wezmy maly przyklad
idziecie w gory, na szczycie skaly widzicie pieknego bielika, ja staję ze statywem i robie duzego zooma. To samo dotyczy nie tylko zwierzat ale zwyczajnie pieknego szczytu, ostrej skały, trudno dostepnych miejsc, w durnym zoo tez zrobilibyscie plaskie zdjecia bo przeciez nie wejdziecie do klatki lwa aby walnąć mu fote. Ja moge wymieniac tych przykladow wiecej jesli sobie zazyczycie, czesto z tego zooma bowiem korzystam
Czy to nie jest dobry argument na przydatnosc tego naszego zooma z ktorego sie tak nabijacie ???
To byly moje przyklady, ja teraz chetnie wyslucham jakie macie korzysci z tych dodatkowych 1.800.000 pikseli.
ps. znajde wam inny aparat ceną zblizony do c5050 ktory faktycznie jest o klase lepszy od c740, to nie zazdrosc ,bo to nie lezy w mojej naturze, fajnie jest poczytac o aparacie klasie wyzej ale jesli to prawda. Naciąganie to po prostu naciąganie.....nic innego.
-
C5050 uwagi praktyczne.!!!!
Ponieważ nie miałem przyjemności dłuższy czas bawić się C740 wiec nie jestem w stanie dokładne określić czy taka funkcja w nim występuje czy nie ale pewnie Grzesiu mnie poprawi jak się pomylę.! :)
Uchylny Ekranik 1,8cala na początku myślałem, że to bajer, ale po zrobieniu kilkuset fotek stwierdzam że to świetną sprawa w znaczy sposób ułatwia fotografowanie np: aut na wystawie..... odchylamy sobie panel i już nie musimy klękać do zrobienia dobrego zdięcia samochodu czy innej rzeczy która nie powinna być fotografowana z góry.!
1,8 cala wyświetlacz w sołańcu co na nim widać i to coś jest nawet wyraźne przećwiczyłem w praktyce i tu znowu kłania się odchylanie wyświetlacza ustawiamy go sobie tak żeby nam się słoneczko nie odbijało w praktyce super sprawa.!!!!!!
Histogram nie wiem czy C740 ma coś takiego dla niewtajemniczonych proponuje zobaczyć sobie w Photoshopie jak wygląda wykres "poziomów" histogram C5050 wygląda identycznie ktoś mi powie że z tego się nie da korzystać a ja powiem że trochę praktyki i już okazuje się że histogram w wielu sytuacjach pomaga ustawić prawidłowe parametry sam często z niego korzystam mowie oczywiście o wykresie czasu rzeczywistego nie histogram gotowej foty.!!!!
Redukcja szumów może Grzesiu ma racje że to marketing ja osobiście z niego rzadko korzystam ale pewnie są użytkownicy którym nie chce się obrabiać każdej fotki w programie redukując szumy tym bardziej ze to nie jest łatwa rzecz. Wiesz Grzesiu do Warszawy można iść na piechotę i też dojdziesz ale czy nie lepiej pojechać samochodem szybciej proście i nie namęczysz się tak no nie...?????????????
Opcja "MyMode" to takie cuś co pozwala ci ustawić wszystko po swojemu i to zostanie zapamiętane w aparacie do tego masz możliwość zrobienia sobie aż 8 takich szablonów jak dla mnie to jest fantastyczne.! Praktycznie tylko i wyłącznie z tego korzystam wymienie tylko takie funkcje jak możliwość ustawienia zooma początkowego po włączeniu aparatu czy wyboru na jaką kartę ma mi zapisywać fotki z danego MyMode.!
I to nie jest bajer wybór karty mając np.: 256MB xD i 256MB CF wcale nie mam za dużo jadąc na zlot motoryzacyjny wybieram sobie fotki standardowe 1000x700 i wale je na CF i fotki 2500x1900 i wale je sobie na xD mam pewność że nie braknie mi miejsca to po pierwsze mam od razu posegregowane foty na internetowe i do wydruku to drugie i xD jest szybsza od CF w związku z czym zapis tak dużego zdięcia jest szybszy.!!!! Ja to tak wykorzystuje i mi to pasuje oczywiście może ktoś lubić ciągłe przekładanie karty i nikt mu tego nie będzie bronić.!
Ustawienia Balansu bieli amatorowi niepotrzebne ale proponuje ci spróbować zrobić dobre zdieci w studiu przy sztucznym oświetleniu bez tej opcji .... życzę powodzenia .!!!!!!!
Jeszcze sam się zdziwisz ile razy w zwykłych fotach przydała by ci się możliwość korekcji balansu bieli ....
Format RAW.! ta takie cuś hehe "cyfrowy Negatyw" a przynajmniej taki przydomek zyskał chcesz zrobić śliczne diecie ale nie wiesz jaki balans bieli wybrać czy wszystko obędzie ok no to wybierasz RAW i pstrykasz.!
RAW to format tablicy napięć matrycy czyli po zgraniu na kompa przy użyciu odpowiedniego softu możesz dowolnie modelować wszystkie opcje przy interpretacji napięć matrycy CCD, może moja mama nie wykorzysta dobrodziejstw idących z tego formatu ale ja napewno skorzystam z tej możliwości.!!
Zewnętrzna lampa to już faktycznie chyba bajer przy obecnej cenie oryginału jedyna opcja to zamiennik albo podpięcie posiadanej lampy powinna działać.. fakt faktem lepiej mieć stópkę niż jej nie mieć.!!! :D a nóż się przyda.!!! osobiście nie wykorzystuje.!
Na razie to tyle z praktycznych uwag wszystko co wymieniłem a przynajmniej tak mi się wydaje to cechy c5050 których niema c740 ale tak jak mowie nie znam dokładnie c740 wiec proszę o korektę jak gdzieś popełniłem błąd.... nara.!
-
Grzesiu Ty nikogo do niczego nie przekonałeś. Ja na potwierdzenie swoich tez mam słowa producenta (według Ciebie nieobiektywne), sprzedawców (również według Ciebie nieobiektywnych), profesjonalnych serwisów zajmujących się testowaniem aparatów cyfrowych (oni też są według Ciebie obiektywni). Tak więc nie masz cienia poparcia w swoich słowach, a że znajomością tematu się nie wykazałeś to nie licz na aprobatę ze strony osób, które zastanawiają się nad kupnem. c5050 jest kontynuacją bardzo udanej serii 3030 a potem 4040. Tak więc aparaty te są już jakiś czas na rynku i pomimo swojej ceny zyskują coraz szersze grono zwolenników. Tak więc ludzie ci (ja znam osobiście dwóch profesjonalnych forografów ,którzy używają c5050 do robienia zdjęć studyjnych) według Ciebie to "ciemna masa" a ty jedyny znalazłeś aparat dużo tańszy i na dodatek tej samej klasy (jeśli tak bardzo nie lubisz tego słowa to powiedzmy o większych możliwościach). Może nazwiesz tych wszystkich zadowolonych posiadaczy c5050 dresiarzami??? Hehehe (Parę wątków wyżej).
-
:D ja powiem tak , kazdy uwaza , ze jego aparat jest najlepszy, ja zdecydowalem sie na c5050z kilku powodow- poprzedni aparat c4000 niestety mial za cimny obiektyw( 2.8) co przy zdjeciach sportowych lub w gorszym oswietleniu- co sie czesto zdaza( niemozliwosc uzywania lampy blyskowej) c5050 jasnosc moim zdaniem rewelka, nastepne- nieraz potrzeba nakrecic jakis filmik z dzwiekiem , w c4000 ograniczenie bylo do 30 kilku sekund na filmik w c5050 jedynym ograniczeniem jest karta +dzwiek( nastepne+ dla c5050(moim zdaniem ) mozliwosc uzywania wielu formatu kart( dla mnie duzy plus gdyz posiadam kilka-cf od palmtopa, stara sm od c4000 , xd fabrycznie do c5050 wiec dla mnie jest to duzym plusem i nie trzeba wachlowac kartami, stopka tez na plus gdyz czesto kozystam, w c4000 bylo zlacze do lampy szkoda ze nie ma tego z c5050, system nocnego af moim zdaniem tez dobry, balans bieli wedlu niektorych niepotrzebny ich zdanie ich zdjecia, roznica jest i to duza przy wykonywaniu zdjec w roznych warunkach, no i oczywiscie praktycznie pelen manual i duza ilosc mozliwosci zaprogramowania swoich ustawienja do minusow c5050 dla mnie nalezy klapka do zlacza usb - troche bezmyslnie zrobiona w c4000 bylo lepiej i migawka 1/2000 dostepna tylko do wart przyslony 8.0 troche przszkadza, i troche brakuje zoomu ale to mozna "naprawic" kupujac teleobiektyw. kiedys myslalem o c740 sprzedajac c4000 ale niestety - za ciemny obiektyw, tylko karty xd, no i opinie wiekszosci uzytkownikow zwiazane z duzymi szumami na zdjeciach wykonaywanych przy dluzszych czasach naswietlania, tak wiec kupilem c5050 i jestem zadowolony i nie sadze zebym przeplacil a nawet jezeli to oplacalo sie :wink: POzdr
-
a i zapomnialem dodac jak Esperak o ruchomy LCD - przy sloncu rewelka
POzdr
-
duze szumy mowisz
moge ci wyslac fote z migawka 16 sekund
rewelacyjne zdjecie
-
Sam dlugo wybieralem pomiedzy C-5050, C-750 i nie branym tu pod uwage (a warto) Fuji FinePix S602. Wszystkie te aparaty sa w porownywalnym przedziale cenowym. Co oznacza, ze sa podobnej klasy, bo nikt nie bedzie sprzedawal Mercedesa klasy E po cenie C. Jezeli tak, to szybko dajcie znac! Wszystkie te aparaty maja swoje zalety i wady. Bardzo chcialbym znalezc taki, ktory mialby:
- jasny obiektyw w calym zakresie (jak C-5050),
- zoom 10x i sladowa aberracje chromatyczna (nowy typ obiektywu ED w C-750),
- stabilizacja obiektywu (C2001 UZI !)
- szybkosc S602,
- matryce CCD 5 Mp (C-5050) trzeciej generacji (S602),
- semiprofesjonalna obudowe (C-5050), wage i rozmiary (C-750),
- obrotowy ekran LCD (C5050), semi-SLR elektroniczny okular (C-750),
- mozliwosc nagrywania filmikow w formacie 640x480 30 klatek/s (S602) wraz z uzyciem teleobiekrywu (C-740)
- wybor wyjscia TV PAL/NTSC (C-5050, C-750)
- czas zycia baterii w stanie uspienia (C-5050) i podczas robienia zdjec (C-750)
i jeszcze pare rzeczy...
Oczywiscie takiego aparatu w tym przedziale cenowym nie ma i to by bylo na tyle.
Teraz kilka sprostowan, bo jak juz wczesniej ktos zauwazyl ta dyskusja powinna pomoc osobom szukajacym informacji i chcacym wybrac aparat, ktory im bedzie najbardziej odpowiadal. Wobec braku uniwersalnego rozwiazania C-5050 i C-750 sa propozycja dla roznych kregow odbiorcow, stad rozne obiektywy. Natomiast samo ich oprogramowanie i mozliwosci ustawien oparte sa o ten sam schemat. Pelna reczna kontrola aparatu, to podstawowa sprawa w obu modelach. Tak wiec reczne ustawienie balansu bieli, redukcja szumow czy wyswietlanie histogramow sa to opcje dostepnymi rowniez w C-750. Warto czasami zajrzec do manuala na CD. W tym miejscu cala dyskusja byla bezprzedmiotowa, nalezalo raczej rozmawiac o roznicach pomiedzy obiektywami i swioch preferencjach.
Kolejna sprawa to rozdzielczosc zdjec a wielkosc matrycy CCD i zoomu.
"5 milionowa matryca pozwala wykadrować jakieś 50-60% zdjęcia żródłowego, żeby otrzymać odbitkę A4 porównywalną z z odbitką A4 z matrycy 3mln. A to daje powiększenie rzędu 2X co w połączeniu z ogniskową (ekwiwalent) 105mm daje 210mm bez stosowania żadnych konwenterów"
Wystarcza proste obliczenia, zeby przekonac sie o duzym bledzie w powyzszym zdaniu. 50% ze zdjecia zrodlowego 2560x1920 (4 915 200 pikseli) to zdjecie o rozmiarze 1280x960 (1 228 800 pikseli) czyli 1.23 a nie 3 mln (lub 4 dla C-750) jak w przypadku optycznego zoomu. Roznica zasadnicza i ona zadecydowala o moim wyborze zoomu kosztem jasnosci. Jednoczesnie ma to byc drugi aparat i zalezalo mi na jego rozmiarze oraz wadze (odpadl wiec S602). Na to wszystko nalozyly sie jeszcze dwie sprawy, opinie uzytkownikow i ekonomia. Na wielu listach dyskusyjnych uzytkownicy C-750/740 zauwazyli, ze jakosc zdjec z 740-stki jest nieco lepsza niz z 750. Zapewne dlatego, ze przy podobnym rozmiarze matrycy CCD ta w 740 ma troche mniej pikseli (771 328) i byc moze mniej klopotow z transportem ladunkow od poszczegolnych jej elementow. Wplynelo to zapewne na popularnosc C-740 i duze upusty cenowe. W Stanach, skad pisze, mozna kupic ten aparat w cenie okolo $380 w porownaniu do $550 za C-5050, C-750, S602. To juz spora roznica w cenie. Streszczajac sie, kupilem C-740 z pamiecia 256 MB wraz z adapterem xD/CF i 2-ma kompletami NiMH ponizej ceny C-5050/C-750. Jutro powinienem go otrzymac.
-
<quote>Wystarcza proste obliczenia, zeby przekonac sie o duzym bledzie w powyzszym zdaniu. 50% ze zdjecia zrodlowego 2560x1920 (4 915 200 pikseli) to zdjecie o rozmiarze 1280x960 (1 228 800 pikseli) czyli 1.23 a nie 3 mln (lub 4 dla C-750) jak w przypadku optycznego zoomu. Roznica zasadnicza i ona zadecydowala o moim wyborze zoomu kosztem jasnosci. </quote>
Dwója z matematyki!!! Po pierwsze w ten sposób nie oblicza się "siy matrycy" a po drugie biorąc jak już na sile chcesz to zrobic to polowa rozmiaru z 2560x1920 to jest 1920x1280 a nie 1280x960. Zastanów się co byś usyskal ze zlączenia dwóch 1280x960 --> 1920x1280.
Pozatym C5050 i c730 to dwie różne klasy aparatów zarówno w możlowościach jak i cenie.
Po trzecie jeśli już chodzi o balans bieli to c7xx ma tylko tryby automatyczne. Nie mylcie np. trybów dla światla jarzeniowego, pochmurnego nieba z ręcznym trybem czym jest np. ustawienie skadowych na +/- od zadanego.
-
Teraz wyraziles sie jasniej, chodzi o wykadrowanie 50% powierzchni zdjecia a nie jego poszczegolnych osi. Wiec w tym wypadku sam policzyles, ze efektem koncowym bedzie 2 457 600 pikseli (C-740 3 mln, C-750 4 mln). Obliczenia sa dla zoomu optycznego 3x i dwukrotnego powiekszenia, w sumie 6x. Policz jak to sie szybko zmieni dla zoomu 10x.
Oba aparaty sa z tej samej serii C Olympusa (klasa wyzsza jest seria E) i przynajmniej tutaj w Stanach w tej samej klasie cenowej (przypominam, ze porownywalem C-5050 i C-750). Zeby tez skonczyc dyskusje o balansie bieli dane producenta (C-750/740):
"White Balance System iESP multi-pattern auto TTL, One-touch,Pre-set manual (Daylight, Overcast, Tungsten, 3 Fluorescent settings), Manual (-7 red to +7 blue)"
-
Drobne podsumowanie zasadniczej czesci dyskusji:
- nawet najlepsza matryca CCD trzeciej generacji z obiektywem f2.8 nie zastapi obiektywu f1.8 z normala CCD,
- nawet 5 mln pikseli z obiektywem o zoomie 3x nie zastapi 3 mln z zoomem 10x.
Wybor nalezy do kupujacego, to w koncu jego pieniadze.