Ogólnie to pisałem o zestawie m43. Nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził aparatu z pełną matrycą.
Poszperam i poczytam o tej pełnej.
Wersja do druku
Ogólnie to pisałem o zestawie m43. Nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził aparatu z pełną matrycą.
Poszperam i poczytam o tej pełnej.
W M10 mark III dodano video 4K i usprawniono AF (121 punktów pomiaru, w mark II 81), zrezygnowano za to z metalowego korpusu obudowy i jest tylko plastyk.
Ale jednak też trochę okroili - o ile pamiętam zablokowano możliwość wykorzystania wbudowanej lampy błyskowej do sterowania lampami zewnętrznymi, być może jeszcze coś. Pytanie, czy usprawnienie AF polega tylko na zwiększeniu ilości punktów - jeśli tak, to można się zastanawiać, jak często różnica między 81 a 121 będzie zauważalna. O ile pamiętam, pierwsze opinie po pojawieniu się MKIII były dość sceptyczne.
Temat rzeka, jak we wszystkim. Z tym, że fotografia to dość kosztowne hobby
Mi udało się kupić bardzo mało używane 300/4 za połowę ceny (na wiadomym portalu aukcyjnym). Od nowego różnił się tylko tym, że brakowało pokrowca. Może to i tak dalej dużo ale jak dla mnie już akceptowalnie.
Z TC1.4 daje nam 420mm co w przeliczeniu na pełną klatkę daje astronomiczne 840mm. Przy połączeniu stabilizacji tego obiektywu z E-M1 II wychodzą ostre zdjęcia z ręki z czasami 1/160 a nawet 1/50. Nie znam się na systemach z pełnymi klatkami więc nie wiem czy u nich jest to możliwe.
Ten wróbel co go wyżej zamieściłem to był robiony Sigmą 150 makro + EC-20
Taką Sigmę można dostać u nas na giełdzie
Ale taka sigma to dla wyjadaczy, początkujący będzie miał problem z obsługą. Zresztą cudaka stać na 300 pro bez kombinowania z alle.... ;)
Nie dziwcie się, że pyta, chce nie tylko wydać kasę, ale do tego być zadowolonym. Ja też wchodząc w m4/3 męczyłem wielu, a nawet dalej to robię.
Damy jakoś radę :) Ja szybko się uczę i co najważniejsze chce to robić, a nie tak jak w szkole :D Dzięki Wam już bardzo dużo wiem, coś tam sobie jakoś podobieram i gdy tylko osiągnę ten swój kompromis to napiszę co i jak :) Myślę, że co do body to jestem zdecydowany na M5 Mark II co do reszty to jeszcze nie zdecydowałem. Z portalu alle... nie kupuję takich rzeczy, chyba, że jest to jakiś autoryzowany sklep, itp. Tylko producent albo oficjalny dystrybutor. Tym bardziej, że jest sklep olka