Bo taka tradycja, a z tradycją trzeba żyć w zgodzie. :mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zadam Hamletowskie pytanie :
Wygrałem coś, czy nie wygrałem ??? :oops:
Niecierpliwy jestem. :evil:
Wersja do druku
Z niecierpliwością czekam na wyniki. Na razie tylko głosuję ale jestem ciekaw, czy moi faworyci będą w czołówce :)
Rozstrzygnięcie nie zapadło w związku z czym mamy dogrywkę.
Zapraszam do głosowania:).
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Podziękowania dla głosujących na moje "dzieło". :mrgreen:
Pierwszy raz miałem tylu fanów. :shock::mrgreen:
I jeszcze udało mi się zagłosować na zwycięzcę. :mrgreen:
Zwycięzcą edycji 2/2018 został Dziadek
Gratulacje !!!
Rozstrzygnięcie padło po dogrywce.
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie.
Załącznik 198121
Miejsce 2 ex aequo zajęli: A56 i apz.
A56 apz Załącznik 198123 Załącznik 198122
Zwycięzca @Dziadek proszony jest o nadesłanie ciekawego RAW-a do następnej edycji popRAWki
Podsumowanie wyników 2 Edycji. (miejsce 1 po dogrywce)
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2 ( prace od miejsca 13 i dalsze otrzymują 1 punkt)
Załącznik 198531
Odnośnie obróbki tego zdjęcia słów kilka :)
Ogc13 pisał, że na pracy 4 zapalono światełko, dodałbym tu, że na kilku pracach zapalono jupitery:wink: oświetlające ośnieżone pole. Jak wspominałem w watku z Dogrywką byłem za pracami bardziej oddajacymi światło i kolory jakie faktycznie były. Pewnie dlatego, że zdjęcie zrobiłem kilka godzin przed zamieszczeniem w popRAWce. Możliwe, że jakby było z "głębszej szuflady" lub innego autora obrobiłby je bardziej rozjaśnijąc cały kadr :). W niektórych pracach brakowało mi spójności góry i dołu (zbyt jasny dół w porównaniu do nieba), przykładowo praca nr 7.
Z uwag technicznych to w pracy zwycięskiej na domku pojawiły się takie wyraźne jaskrawe piksele. Sprawia nawet wrażenie padającego śniegu ;)
Z uwag do pracy nr 23 to bardzo mocna kompresja. Oryginalna praca ma 87 KB, po usunięciu danych EXIF praca ma zaledwie 62 KB. Trzeba przyznać, że akurat w tym zdjęciu aż tak nie widać ubocznych skutków kompresji, ale na przyszłość zwracałbym na to uwagę.
W pracy nr 5 w prawym górnym rogu (w lewem tez troszkę) daje się zaobserwować przejścia tonalne tzw. gradienty. Efekt obróbki 8 bitowego pliku jpg czy nawet tif 8 bit. Tu przewaga obróbki w wywoływarce. Pracujemy wówczas na 12 bitowym pliku. Jeżeli eksportujemy z wywoływarki lepiej do 16 bitowego TIF-a aby tych informacji nie tracić, jakie były w pliku RAW.
Jedno małe pytanie. Dlaczego głosowanie zakończyło się przed północą ? Skoro było napisane do 03.02.2018 bez podania godziny granicznej, domyślnie powinno być do północy. Zalogowałem się przed północą by oddać głos, a tu przysłowiowa "lipa".
A kto zapalił światło na 4 :) ???
Bo nie widzę nicków przy fotkach ...
Odpowiedź tu: klik