Aparatem z uszkodzoną/wypaloną matrycą tez można robić zdjęcia, co prawda wszystkie będą czarne... To już nie jest kwestia logiki, tylko podejścia do klienta.
Wersja do druku
Cześć.
W związku z rewelacyjnymi wynikami ostrzenia twojego sprzętu mam prośbę. Zrób testy obiektywów 14-42 – 40-150, wg zasady, maksymalnie otwarta przysłona kąt fotografowanej kartki 45 stopni i tak dla obu, reszta ustawień na auto. Odległość fotografowania musisz dobrać inną dla każdego obiektywu indywidualnie, ale to wiesz, więc nie będę truł. Da nam to odniesienie do porównań. Najważniejsze, że w stosunku do egzemplarza sklepowego, a nie super chiper wymuskanego do testów. Z góry dzięki.
Witam
Bardzo dziękuję Takaszi za rady. Tak właśnie zrobiłem. Wysłałem na płytce
ponad 60 fotek. Olympus jako aparat jest naprawdę OK. Moje nieszczęście , trafił mi się felerny egzemplarz. Zastrzeżenia moje jak w poprzednim poście
dotyczą potraktowania mnie przez serwis. Zrobiłem wszystko co możliwe w celu naprawy. O wynikach dam cynk.
Witam.
Chciałem wykonać kilka fotek do zamieszczenia w necie, zrobiłem na auto i tak jak piszą przedmówcy - ostrości w tym miejscu gdzie powinna być brak.
(obraz 009)
Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, może się nie znam.
Ale z tego co czytam są jakieś problemy z obiektywami.
Nie miałem jeszcze czasu wypróbować aparatu w plenerze ale jutro postaram się coś po cykać.
Czy ktoś może się podzielić informacjami jakie udziela serwis co do przyczyny takiego zachowania się sprzętu?
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa(chyba że to tylko u mnie widać na monitorze) mianowicie na zdjęciu (obraz 019) z niebem (na szybko cykane z okna) są jakieś dziwne pasy, na jasnym tle przynajmniej ja je widzę.
Co to może być jeśli u was też występuje taki efekt?
PS. Przepraszam za tak wielkie zdjęcia ale wrzucam w oryginale, tak żeby było wiadomo co i jak.
No nie wiem, tak mi się zdaje, że przewrażliwiony jesteś. Pasów na zdjęciu nie widzę - może wina mojego monitora (TFT) - a może Twojego :roll:
Co do ostrzenia - ustaw sobie ostrzenie na jeden punkt - autofokus nie będzie głupiał, a Ty będziesz miał kontrolę na czym ostrzysz
Z pasami to jednak musi być wina monitora.
Po przyciemnieniu obrazu problem zniknął.
Takaszi czy serwis coś konkretnego odpowiedział na problem obiektywu?
Czy tylko że został on wysłany do Czech?
Z przebiegu wcześniejszej rozmowy wywnioskowałem, że mają tego problemu więcej niż za zwyczaj. Ilości sztuk mój rozmówca nie podał. Stwierdził też, że to problem fabryczny i można to naprawić korygując ustawienia soczewek i ich synchronizację, cokolwiek to znaczy.
Z drugiej rozmowy dowiedziałem się, że obiektyw jest wysyłany do Czech do naprawy i powinien być u mnie 24 kwietnia. Na obecną chwilę mogę się tylko martwić i zastanawiać, czy będzie na czas i czy go naprawią. Jeśli nie to czeka mnie kolejna przepychanka, o wymianę sprzętu na wolny od wad (nowy).