OK, dziś wieczorkiem...Cytat:
Zamieszczone przez mariush
Wersja do druku
OK, dziś wieczorkiem...Cytat:
Ja poproszę zdjęcie czegokolwiek po ciemku oświetlone tylko tą lampą zrobione z czasem pomiędzy 1/1000 a 1/2000sek.
Faktycznie, w takich warunkach aparat ustawia czas będący jakby odwrotnością ogniskowej. Z tym, że nie do końca bo przy obiektywie 14-54 na wąskim końcu ustawia 1/100 ale na szerokim tylko 1/60 chociaż wypadaloby raczej 1/30.Cytat:
Całkiem to nielogiczne, ustawia tak, jakby chciał zapobiec poruszeniu.
Z lampą to bez sensu ale tak widocznie zaprogramowano.
Z typem lampy błyskowej nie ma to na pewno nic wspólnego, aparat "zachowuje się" tak zarówno po przypięciu lampy w sanki jak i po podniesieniu wbudowanej, która akurat w E-3 też jest.
Oświetlenie samym błyskiem w trybie HSS nie ma za bardzo sensu jednak proszę bardzo.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Aparat ustawiłem na ISO100, f/4,5. Przy czasach do 1/250s (czyli w normalnym trybie) zasięg efektywnego blysku wynosił 14 metrów.
Dopiero po przestawieniu lampy w tryb HSS aparat pozwala ustawić dowolnie krótki czas naswietlania. Przestawilem więc na 1/1000s i zasięg błysku spadł do 1.1 metra!
Zmienilem na 400 ISO, zasięg wzrósł do 2.2 metra i zrobiłem fotkę w ciemnej garderobie z lampą na wprost.
http://img206.imagevenue.com/loc433/..._122_433lo.jpg
Jak wcześniej pisałem w teście, w trybie HSS liczba przewodnia lampy spada drastycznie i co za tym idzie, również jej zasięg. Uzywanie tego trybu w normalnych warunkach nie ma większego sensu, może to przydac sie tylko do doświetlania pierwszego planu pod ostre światło, na przykład twarzy portretowanej osoby pod słońce. Jak widać z testowej fotki, w zwykłych warunkach, gdy lampa jest głównym źródłem światła kadry naświetlone są tak samo, jak w zwykłym trybie, tyle, że na bardzo krótkim dystansie.
Poki co, nie ma światła na sfotografowanie czegoś pod słońce, dziś jest ciemno, ponuro i pada deszcz. Jak się przejaśni będzie można pstryknąć coś pod słońce.
Myślę, że pokazałem Ci to, co chciales zobaczyć :)
Wszystkie pramaetry w exif, fotka z RAWu w Olympus Master bez żadnych ingerencji, tylko zmniejszona.
... właśnie o to chodziło, czyli zachowuje się raczej "rozsądnie", tak jak lampa systemowa. Dzięki.Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Mam pytanie, czy ktoś przetestował tą lampę z E500/510, jak wygląda kwestia łapania ostrości na czerwonym wzorku rzucanym przez lampę? W recenzji w Olypedii jest mowa o tym, że wzorek jest rzucany nieco powyżej linii trzech punktów ostrości w starszych body. Jak to wygląda w praktyce?
To, co napisane jest w Olypedii wynika właśnie z praktycznego testu.
Błąd paralaksy, czyli innego polożenia wzorka i centralnego punktu autofokusa, występuje tylko przy małych odleglościach i na gładkich powierzchniach.
Np ostatnie zdjęcie w tym wątku zrobine zostalo w całkowitej ciemności, lampa rzutowała wzorek i z odleglości okolo 1,5-2 metrów jego dolny brzeg pokrywał się już z centralnym punktem autofokusa i ostrość ustawiona została bez problemu.
Czyli generalnie można by przyjąć, iż w odległościach powyżej 1,5 metra focusowanie na wzorku sprawdzi się bez problemu?
A jak wygląda kwestia niezawodności? Może to zbyt szybkie pytanie, bo z tego co czytam, wszyscy posiadają tą lampkę od stosunkowo niedawna, ale... Pytam bo ostatnio będąc w sklepie zapytałem o możliwość sprowadzenia tego Metza (znaczy konkretnie to 58-ki) i byłem w lekkim szoku, kiedy sprzedawca powiedział, że nie sprowadzają już Metzy, bo lampy te nie sprawdzały się, były wadliwe i mieli dużo zwrotów. Prawda li to?
Bzdura facet kit wciskał. 54 mz 4i męczę od dwóch lat i jakoś się nie sypła. A i z mamiyką ją podłączałem i było dobrze. Średnioformatowcy przeważnie metza używają właśnie dla tego że są dobre i rzadko mają awarie.Cytat:
Zamieszczone przez raven66
Nie wiem jak te nowe lampki czy można też przez kostki miąchać z innymi korpusami np. ma-mY-a i hassel ?
Metz zjadł zęby na produkcji fleszy. Ktoś, kto opowiada takie dyrdymały, jest... niemądry.
Typowy sprzedawca-cwaniaczek, czego nie ma u siebie w sprzedaży to niedobre.