-
2 załącznik(ów)
Fajne te dudki. Na jednej z moich miejscówek też ostatnio spotkałem jednego. Mam nadzieję, że to nie była jednorazowa akcja. Dzięcioła zielonego też zazdroszczę. Widziałem ostatnio pierwszy raz w życiu parkę, ale nie miałem ze sobą sprzętu.
Ode mnie raz jeszcze ten sam dzięcioł, ale zdjęcia wykonane tym razem o takiej porze dnia, że dziupla była w cieniu, za czym niestety idzie wyższe ISO i trochę mniej detali niż przy poprzednich zdjęciach. Ale za to nie musiałem tak walczyć w obróbce, żeby wygasić prawie prześwietlone drzewo.
885.
Załącznik 262378
886.
Załącznik 262379
-
2 załącznik(ów)
Mewa srebrzysta w locie. Drugie ujęcie to składak z dwóch zdjęć, bo na żadnym nie złapałem mewy w całości.
887.
Załącznik 262387
888.
Załącznik 262388
-
4 załącznik(ów)
Długo się zastanawiałem czy pokazać, ale skoro już się pojawiły na naszym forum zdjęcia ptaków robione przy gniazdach (w wielu miejscach nie pokazuje się ich gdyż nieostrożne wykonywanie takich zdjęć może skutkować porzuceniem lęgu przez wystraszone ptaki) to zdecydowałem pokazać swoje zdjęcia dudków przy dziuplach wykonane kilka tygodni temu. Zrobiłem je w miejscu oddalonym o kilkadziesiąt km od od terenów na których robiłem zdjęcia tych dokąd pokazanych. Zaprzyjaźniony fotograf (który zresztą jakiś czas temu pokazywał na naszym forum piękne zdjęcia dudków) kilka lat temu wyciął z przewróconego starego drzewa ok. dwumetrowy kawałek pnia z dziuplą i ustawił go w zagajniku na swojej działce. Dziuplę w pniu zasiedlają regularnie dudki i wychowują w niej swoje pisklęta. Do stojącej w pobliżu dziupli czatowni są od lat przyzwyczajone i na obecność w niej człowieka nie reagują. Gdy zostałem zaproszony na sesję zdjęciową zabrałem długi obiektyw 150-600 aby uzyskać ładne wypełnienie kadrów ptakami. Okazało się że czatownia stoi tak blisko dziupli że przez większość czasu korzystałem z najkrótszej ogniskowej i żałowałem że nie zabrałem ze sobą Panasonica 35-100f2.8 który znacznie by ułatwił wykonanie zdjęć dudka w locie - przy ogniskowej 150mm wiele zdjęć musiałem odrzucić gdyż część ptaka wyszła poza kadr a i lepsze światło (pień z dziuplą stoi w zacienionym okolicznymi drzewami miejscu) ułatwiłoby zamrożenie ptaka w locie. Ale - dość przynudzania, czas na zdjęcia:
Dorosły dudek wychylający się z dziupli:
889.
Załącznik 262389
Przylot dudka z turkuciem podjadkiem w dziobie (rodzice karmili młode wyłącznie turkuciami - nie wiem czy to stały zwyczaj dudków czy akurat w tamtym miejscu turkucie były najłatwiejszą zdobyczą):
890.
Załącznik 262390
Jeszcze jeden przylot:
891.
Załącznik 262391
Czasem młode dudki nie mogły się doczekać pokarmu i karmienie odbywało się na zewnątrz dziupli:
892.
Załącznik 262392
-
1 załącznik(ów)
Wow Marku, piękne zdjęcia! Absolutnie wspaniałe!
Masz pełną rację zwracając uwagę na delikatność robienia zdjęć przy gniazdach. Też staram się zwracać na to uwagę! Pokazany przeze mnie dzięcioł miał dziuplę przy drodze na plażę. Wydaje mi się, że był przyzwyczajony do ludzi. Niżej zamieszczam zdjęcie z googla wraz z zaznaczeniem drzewa, na którym była dziupla (tylko teraz jest większe / starsze niż na tym zdjęciu). Ścieżka po lewej prowadzi na park linowy, a po prawej na plażę.
Wprawdzie widziałem tego dzięcioła tylko przez 2 dni, a później zniknął, ale mam nadzieję, że to jednak nie jest porzucony lęg, bo 1. dzięcioł jest już prawie dorosły i 2. zakładam, że jest przyzwyczajony do obecności ludzi. Więc przyjmuję, że trafiłem na moment, w którym opuścił gniazdo. Rodziców nie widziałem ani razu.
Jak tak teraz o tym myślę, to mam nadzieję, że nie przesadziłem z tymi zdjęciami. Myślicie, że argumentacja akapit wyżej trzyma się kupy?
Załącznik 262393
-
Bardzo fajne zdjęcia ptaków :) Dudki pierwsza klasa!
-
1 załącznik(ów)
893 czapla siwa
Załącznik 262402
-
3 załącznik(ów)
-
Dudki super, w całej krasie.
TJ
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Czapla doskonale ujęta, światło ładnie wydobywa smukłość sylwetki, soczystość pędów wodnej zieleni ładnie towarzyszy upierzeniu ptaka.
TJ
-
Karmiący dudek super! Czy jeszcze młode siedzą w dziupli?
-
Już kilka dni temu wyleciały. Nie było mnie tam od czasu sesji zdjęciowej której efekty pokazałem, ale dostałem maila ze zdjęciami jak dorosły dudek zachęca młodego do opuszczenia dziupli.
Dzięki za komentarze!