Opylaki żółtawe w miłosnej ekstazie:
8416.
Załącznik 263014
Wersja do druku
Opylaki żółtawe w miłosnej ekstazie:
8416.
Załącznik 263014
Osa jakiegoś niezidentyfikowanego gatunku:
8417.
Załącznik 263021
8418.
Załącznik 263023
Paśnica:
8419.
Załącznik 263025
8420.
Załącznik 263026
Dwa kadry umorusowanego pyłkiem kwiatowym borczyńca:
8421.
Załącznik 263029
8422.
Załącznik 263030
Gąsienica na liściu ostu:
8423.
Załącznik 263045
Darownik przedziwny z ofiarą - niestety tak już zmasakrowaną szczękoczułkami że co było ofiarą nie da się ustalić:
8424.
Załącznik 263060
8425.
Załącznik 263061
8426.
Załącznik 263062
8427.
Załącznik 263063
Widzę Marku forma jest ;) Szczególnie podobają mi się obie gąsienice oraz nalistnik.
Ja przedwczoraj pierwszy raz od dawna wybrałem się na zdjęcia. Obserwowałem nęki świerszczojady, które kopały norki. Po każdym wejściu owada do środka, słychać było jakby bzyczenie, a po chwili wychodził z kawałkiem ziemi trzymanym w szczękach. W takim gnieździe znajduje się kilka komór lęgowych, do których samice dostarczają sparaliżowane świerszcze i inne prostoskrzydłe.
Przy zdjęciu 8428 obróbkę zacząłem od innego profilu (Adobe Neutral) niż przy dwóch pozostałych zdjęciach (Linear OM Digital Solutions OM-1).
Która obróbka podoba się Wam bardziej? Chętnie usłyszę krytyczne uwagi!
8428.
Załącznik 263066
8429.
Załącznik 263067
8430.
Załącznik 263068
Dzięki za komentarz!
8428-8430 - ciekawe zdjęcia - zwłaszcza te przy norce. Co do efektów obróbki - wydają się bardzo podobne. Są pewne różnice - np. na 8428 nogi są jaśniejsze niż na pozostałych ale może to wynikać zarówno z obróbki jak i nieco innego kąta ustawienia nóg w stosunku do światła. Łatwiej by było porównać gdybyś pokazał to samo zdjęcie obrobione obu metodami. Odnoszę wrażenie że na wszystkich trzech zdjęciach z wyjątkiem dolnych partii oczu ciemne partie chityny są nadmiernie rozjaśnione. Ale nie znam dokładnych kolorów tego gatunku być może ten świerszczojad tak ma.
Lednice zbożowe w akcji:
8431.
Załącznik 263078
Dzięki za uwagi! Jakoś specjalnie nie gmerałem w cieniach, wręcz je ciut wygasiłem. Ale zdjęcie jako całość było rozjaśniane i to wpłynęło również na ciemne części odwłoka (zakładam, że chodzi Ci o ciemną końcówkę za pomarańczowym). Tutaj bez obróbki - jedynie crop + profil Adobe Neutral.
Załącznik 263079
Kolejne 2 zdjęcia, to 2 wersje tego samego ujęcia modliszki zwyczajnej. Znowu zabawa obróbką i profilami. Z tymi profilami dla OM-1 to jest trochę dziwna sprawa. W Lightroomie dostępne są "oryginalne" profile dla OM-1. Żaden z nich nie daje takich fajnych efektów jak JPG wypluwany bezpośrednio przez aparat. Sztandarowy profil "Camera Natural" daje bardzo duże kontrasty i mocne kolory. Przez długi czas nie lubiłem się z tym profilem, bo za bardzo podbija kontrast. Ale czasami daje bardzo przyjemne kolory (zwłaszcza zielenie), więc zacząłem go ostatnio czasami stosować, przy czym pierwszy krok po jego zastosowaniu to -20 na kontraście. Często stosuję również profile liniowe (tzn. takie, które nie wprowadzają na zdjęciu żadnych przekształceń nieliniowych, np. krzywych tonalnych). Wyjaśnienie czym są profile liniowe oraz możliwość ściągnięcia takowych pod swój sprzęt jest tutaj: LINK. Chętnie wysłucham co myślicie na ten temat i podyskutuję o profilach :)
Na pierwszym zdjęciu obróbka wystartowała od "Camera Natural", a na drugim od "Linear OM Digital Solutions OM-1". Sam już nie wiem jakiego koloru naprawdę była modliszka. Myślę, że coś pomiędzy obiema wersjami. Bardziej żółta niż na pierwszym zdjęciu i bardziej zielona niż na drugim.
8432 - profil Camera Natural
Załącznik 263080
8433 - profil Linear OM Digital Solutions OM-1
Załącznik 263081
Zamieszczam jeszcze obie wersje bez obróbki - tylko crop + profil. Zwróćcie uwagę jak ciepłe są na nich kolory - tak wyszło z aparatu. Choć było po 17 i przy pełnym słońcu, więc barwy były raczej ciepłe. W obu wersjach obróbki zjechałem z temperaturą z 4800 na 4000.
Profil Camera Natural (tylko crop):
Załącznik 263082
Profil Linear OM Digital Solutions OM-1 (tylko crop):
Załącznik 263083
Nie widziałem tej modliszki w naturze ale w/g mnie na obu zdjęciach kolory są zbyt mało nasycone. Nie wiem też czy zmiana temperatury barwowej była dobrym pomysłem - zacienione partie wyschniętej trawy są w/g mnie nadmiernie zaniebieszczone. Do dyskusji o profilach w Adobe Camera RAW nie jestem niestety dobrym partnerem - nie używam tego oprogramowania a w ogóle rzadko korzystam z RAW-ów i najczęściej wykorzystuję pliki jpg generowane przez aparat.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dwa kadry młodego bagnika:
8434.
Załącznik 263085
8435.
Załącznik 263086