Dzięki za komentarz!
Oba zdjęcia kapturki z kleszczem bardzo dobre.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dwa kadry modraszki:
846.
Załącznik 262208
847.
Załącznik 262209
Wersja do druku
Dzięki za komentarz!
Oba zdjęcia kapturki z kleszczem bardzo dobre.
Dwa kadry modraszki:
846.
Załącznik 262208
847.
Załącznik 262209
848.
https://imageshack.com/i/pn4FM26nj
szczudlak
saliny w Alykanas Zakhyntos, podaję lokalizację bo kierunek popularny, ptaki łatwe do focenie, jedyna niedogodność to grobla z której robi się zdjęcia to skrót drogi dosyć ruchliwy, proponuję zabrać dużo picia :) szczudlaków jest dużo
Dzięki za miłe komentarze. Jak się tak przypatrzeć tej kapturce, to kleszczy jest więcej i są przy obu oczach.
Dymówka szukająca budulca na gniazdo.
849
Załącznik 262213
850
Załącznik 262214
851
Załącznik 262215
852
Załącznik 262216
Ciekawy ten szczudlak - taki bocian z zaawansowaną anoreksją:-)
Dymówka - ciekawa seria z akcją.
Samica kopciuszka:
853.
Załącznik 262218
dymówki ciekawe, tylko, gdybyś był niżej z aparatem , tak to średnio wygląda :( zasada jest prosta - oczy ptaka powinny być na poziomie obiektywu, nie zawsze jest to wykonalne z przyczyn różnych, ale w tym przypadku chyba możliwe ?
szczudlak, fakt jest ciekawy i jak dla nas dosyć egzotyczny :) pojawiły się dwa osobniki w rezerwacie Beka tego roku, dodatkowo był to gatunek wysoko na mojej liście do sfocenia, mam nadzieję w tym roku trafić jeszcze krabożera
na kopciuszka nic nie poradzisz usiadł tam gdzie chciał, ten gatunek jak dla mnie słabo reaguje na wabienie głosem, wiem, że wszystkie zrobione zdjęcia cieszą i absolutnie się nie przywalam, pewnie przy dymówce było mokro i błoto i fotografujący nie był przygotowany na zalegnięcie, rozumiem, tylko wiem o ile lepiej te zdjęcia by wyglądały z pozimu ptaka :) następny raz będzie "lepszy"
854.
https://imageshack.com/i/pmceJCs0j
tutaj dokładnie widać dlaczego ten ptak ma taką nazwę :)
Dziękuję za komentarze. Zdjęcia dymówki były robione siedząc na ziemi. Jakbym się położył, to pewnie by były lepsze, ale nie byłem na to gotowy. Ludzie i tak już się gapili jak siadłem przed kałużą :D ;) (nie żeby mi to przeszkadzało).
Szczudlak bardzo ładny.
Tym razem miks obu dyskutowanych podejść - czy raczej jednego polecanego i jednego "odradzanego" podejścia - coś na poziomie oka i coś z dołu. Na zdjęciu z kałużą również siedziałem, ale z racji większej odległości się to aż tak (chyba) nie rzuca w oczy.
Makolągwa w trakcie i po kąpieli.
855
Załącznik 262224
856
Załącznik 262225
857
Załącznik 262226
858
Załącznik 262227
Makolągwa podczas kąpieli - fajna scena ale coś jest nie tak z ostrością. Raczej nie kwestia poruszenia bo woda w locie zamrożona - przypuszczam że AF zamiast w modelkę trafił w którąś z kropelek. Wszystkie trzy kadry makolągwy suszącej się po kąpieli bardzo dobre.
Muchołówka szara tuż po starcie:
859.
Załącznik 262230