-
Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja wiem, ja Ciebie rozumiem, ale cóż poradzić - kocham zwierzaki i chciałbym dla nich jak najlepiej.
Nigdy, przenigdy nawet najbardziej agresywny pies nawet na mnie nie warknął, idę do nich odważnie i z zaufaniem.
No właśnie. Trzymanie takiego psa w małym mieszkaniu na osiedlu nie wydaje mi się objawem miłości do niego. Jeśli komuś leży na sercu dobro zwierzęcia, trzyma go w odpowiednich warunkach, a wtedy kaganiec też nie jest konieczny.
Co do agresywnych psów, to szczerze Ci życzę, żeby się nic w tej materii nie zmieniło.
-
Realniasty ziomalko, masz sporo racji z tym trzymaniem w mieszkaniu na osiedlu.
To jest pewien kłopot i dla psa i ludzi. Ale jesli to w ogóle można uznać za argument, w naszej Polandii większość miłośników np. owczarków niemieckich, nigdy by nie spełniła chęci posiadania takiego psa, z powodu ograniczonych warunków mieszkaniowych. Nikt nie zapobiega mnożeniu się psów np. chocby zbliżonych do tzw. dużej rasy. Ja kupiłem tego psa dla córek i za żadne skarby nie pozwolę aby stała się mu krzywda.
A jeśli wielu nie kupi, to jest więcej niż pewne, że znajdą się hieny, które wykorzystają takie psy do nielegalnych walk by zrobić na tym kasę.
I tak jest wiele sygnałów, że takie walki się odbywają.
Z drugiej strony, mimo mieszkaniowych ograniczeń, jak się takiemu psiakowi zapewni dużo ruchu, swoją opiekę, to jego obecność dostarczy wiele radości.
A kaganiec jest bezwzględnie konieczny. Ludzi potrafią "podłożyć" taką przynętę po której pies może skonać w męczarniach. Wiem coś o tym. O względach prawnych nie wspominam.
-
Ładny piesek :-) Ale mam pytanie natury technicznej. Czemu robiąc zdjęcie na balkonie użyłeś przysłony f8? W tych warunkach masz spory czas ekspozycji. Aż dziw, że tak utrzymany. Czy nie lepiej w tym przypadku było by otworzyć obiektyw? Chyba tło tutaj nie jest zbyt ważne.
Na zdjęciu nr 1(z psich) czas 1/90s i ta sama przysłona f8. Nie ma co się dziwić, że trudno uchwycić tak żywiołowego psiaka:wink:
-
fazi 75 człowiek się uczy na błędach. Sporo się nacelowałem i przegapiłem przysłonę. Ale jak widzisz na zdjęciu, niebo jest wyblakłe, i takie było bo zaczęło padac. Tak oglądając fotę, pomyślałem, że może ta przysłona zapobiegła całkowitemu zabieleniu tła.
Ale możesz mi wierzyć ujęcia się poprawi te ze skokami do piłki też.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Sporo się nacelowałem i przegapiłem przysłonę.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć ...
Zauważyłem z mojego doświadczenia, że korzystniej jest, w zależności od typu sceny, pomyśleć najpierw o przysłonie i czasie. Można się potem, skupić już tylko na celowaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ale jak widzisz na zdjęciu, niebo jest wyblakłe, i takie było bo zaczęło padac. Tak oglądając fotę, pomyślałem, że może ta przysłona zapobiegła całkowitemu zabieleniu tła.
Robi się ekspozycję na minus 0,3 lub 0,7
Tam masz taki kwadracik na aparacie na nim pisze +/- Weź to naciśnij i równocześnie kółkiem przekręć, a ekspozycja spadnie lub wzrośnie w zależności od kierunku obrotu.
Swoją drogą w E-30 na stałe ustaw -0,3
-
-
Heniu dzięki za odwiedziny i wskazówki, staram się jak mogę.
Boguś czynie tak jak radzisz, ale nie zawsze to "wypala". Robiąc tę fotkę na balkonie, ustawiałem nawet -0,5 i -1 EV. Parametry trochę "skakały" , pies skręcał głowę. Musiałem wyczekać. idealnie nie wyszło.
Zresztą to samo jest jak on za piłką biega, mimo wszystko trudno trafić w moment. Ale właśnie po to to robię, żeby zapamiętać różne sposoby radzenia sobie w takich sytuacjach.:grin:
Zaraz dostaniecie poprawkę.:grin:
EEeeee Bruno śpi na balkonie:wink:, zrobię fotkę jak będzie okazja i pokażę.
-
Przy ekspozycji "in minus" parametry się skracają... m.in. czas, więc łatwiej psa złapać.
BTW - nie ma ekspozycji -0,5
-
Pierwszych zdjęć nie robiłem na BTW tylko klasycznie, ale z Twojej rady już wielokrotnie korzystałem przy ujęciach np. z wnuczką. A ona jest czasem szybsza od psa:grin:
Jutro będzie okazja na następne fotki.:grin:
Dzięki za rady i odwiedziny. Zaglądajcie częściej.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Heniu dzięki za odwiedziny i wskazówki, staram się jak mogę.
Robiąc tę fotkę na balkonie, ustawiałem nawet -0,5 i -1 EV.
To chyba nie na tym konkretnym zdjęciu, bo exif mówi, że korekta ekspozycji nie była ruszana.
Mówię tylko za siebie, ale mnie szkoda jest korzystać z trybu M. Szkoda chwili po prostu. Dla mnie tryb A jest najbardziej uniwersalny. Jak już poznam aparat i ustawie go według swoich upodobań, to sprawdza się doskonale. Pełen manual zostawiam sobie na emeryturę :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Parametry trochę "skakały" , pies skręcał głowę.
Nic dziwnego! Ustawiasz pomiar punktowy na ruszającego się psa. Zmień pomiar punktowy na matrycowy.
Jeżeli robisz biegającego psa lub biegającą za psem córkę, ustaw czas np. 1/250 i dobieraj przysłonę, sprawdzając ekspozycję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
To chyba nie na tym konkretnym zdjęciu, bo exif mówi, że korekta ekspozycji nie była ruszana.
Mówię tylko za siebie, ale mnie szkoda jest korzystać z trybu M. Szkoda chwili po prostu. Dla mnie tryb A jest najbardziej uniwersalny. Jak już poznam aparat i ustawie go według swoich upodobań, to sprawdza się doskonale. Pełen manual zostawiam sobie na emeryturę :-P
Zgadzam sie z Toba, ze tryb A jest uniwersalny i sprawdza sie doskonale :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Dla mnie tryb A jest najbardziej uniwersalny. Jak już poznam aparat i ustawie go według swoich upodobań, to sprawdza się doskonale.
Uważam, że do zdjęć ruchomych obiektów lepszy jest tryb S.
-
Heniek punkt dla Ciebie z tym punktowym, kuźwa zapomniałem zmienić.
A co do trybów, mnie M nie przeraża, wręcz przeciwnie. Jak się dobrze ustawi, fota wychodzi świetnie, i PROSTO, nawet łódzkie kamienice:grin:. Ja muszę jeszcze na tym popracować w co niektórych ujęciach, bo za długo celuję(vide radiowóz koło Pianisty i gość naprzeciw). Ale bardzo mi się podoba wyzwanie z trudnościami.
Pamiętacie pierwszy autobus w tymi rozmazanymi numerami strzelony wieczorem??
Zrobiłem go na trybie A i się sprawdziło, byka strzeliłem jednak przy balansie bieli.
Ten ostatni strzelony został na M. Wyszło nieco lepiej z balansem, ale numery już się tak nie rozmyły. Wszystko trzeba dobrać pod wpływem wydarzenia i właczyć na luz w podejściu do efektów.
Pociągi pędzące w nocy też strzelałem na A, ale na S też spróbuję. Czasem trzeba trochę reguł połamać.
Znacie moje stałe wady(zwłaszcza krzywizny) więc cały czas nad nimi pracuję. Wasze rady co do prostowania do dziś są dla mnie bezcenne.
Jednym słowem- walić po oczach jak jest za co.:grin:
Ja i tak nie przestanę się bawić foceniem, a i Wam też coś pokażę.https://forum.olympusclub.pl/images/...on_biggrin.gif
Zaraz dostaniecie prezent.:grin:
-
1 załącznik(ów)
Jak obiecałem tak czynię, dla niezłomnych dręczycieli mojego beztalencia:grin:, perełka z Miasta bezprawia.
1. Cerkiew Aleksandra Newskiego.
Załącznik 126440
I mam propozycję dla chętnych jako zabawę. Mam kilka "specyficznych" ujęć z ulicy Piotrkowskiej. Będę sobie łamał swój talent nad nimi. Jak kto chce się pobawić w korektę, wybiorę i wstawię rawa.
Są chętni???:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Pamiętacie pierwszy autobus w tymi rozmazanymi numerami strzelony wieczorem??
Zrobiłem go na trybie A i się sprawdziło (...)
Ten ostatni strzelony został na M. Wyszło nieco lepiej z balansem, ale numery już się tak nie rozmyły. (...)
Raz się uda, następnych parę już nie :|
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Pociągi pędzące w nocy też strzelałem na A, ale na S też spróbuję. Czasem trzeba trochę reguł połamać.
O jakich Ty regułach mówisz?
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Wszystko trzeba dobrać pod wpływem wydarzenia ...
Masz rację, szkoda tylko, że tak nie robisz :-P
Jeżeli chcesz rozmyć lub zamrozić ruch, najpierw pomyśl o czasie jaki powinieneś ustawić aby uzyskać pożądany efekt. W trybie A takiej możliwości nie masz- aparat ustawi czas w zależności od ilości światła. Niekoniecznie zgodnie z Twymi oczekiwaniami.
Tryb A ustawiasz wtedy, kiedy zależy Ci na GO a czas jest mniej istotny.
Jeżeli ustawisz tryb M, zastanów się najpierw co chcesz uzyskać. Ustawiasz wtedy odpowiedni parametr na sztywno i dobierasz drugi, w zależności od ilości światła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Uważam, że do zdjęć ruchomych obiektów lepszy jest tryb S.
Ja też tak uważam. Ale w moim przypadku częściej używam A i dla tego napisałem, że jest dla mnie najbardziej uniwersalny. Jak potrzeba, to nie waham się stosować S.
W ogóle ta dwa pół automatyczne tryby IMHO pozwalają cieszyć się fotografią. Z (M) prawie wcale, ale profesjonalistą nie jestem :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Są chętni???:grin:
Zrób swoją wersję a potem wrzuć rawa. Będziesz mógł porówneć swoją wersję z innymi.
Na pewno znajdą się chętni.
-
Panie Heniu.
Te reguły do rozbieżność między tym co oczywiste, a realiami. W przypadku pociągów robionych całkowicie po ciemku, aparat ja ustawiam na duży minus, bo światła pociągu rozjaśnią kompozycję. Tylko też trzeba trafić. Jedna fota nie wystarczy. To samo ze sportem, psem czy wnuczką. Nie ma prób bez błędów:grin:.
Co do trybów A i M to zgoda. Mnie to najlepiej wychodzi/ło ze statywem. Tak mi łatwiej i mniej się mylę:grin:
Ale bezbłedny nie jestem:grin:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Te reguły do rozbieżność między tym co oczywiste, a realiami.
Może ja niepotrzebnie próbuję zrozumieć Twoje rozumowanie? :roll:
-
1 załącznik(ów)
Będąc kilka dni temu na ul. Piotrkowskiej naszło mnie na nietypowe fotki. Jedną z nich był pomnik Misia Uszatka wskazującego palcem na południe, a w głębi zdjęcia jedna z najładniejszych kamienic. Fota została strzelona z nisko pochylonego aparatu i wydawało się że wyszła baaardzo krzywo. Trochę się nad nią NaGimpowałem.
Nieco dalej jest galeria gwiazd słynnych polskich aktorów, na chodniku. Trudno tam zrobić zdjęcie takiej gwiazdy z nazwiskiem i wkomponować jeszcze w zdjęcie budynek Grand hotelu. Ale się uparłem i takie zrobiłem dzieło.
AZałącznik 126453
Wam proponuję zabawę z Waszymi wersjami.
BZałącznik 126455
Naprzód waszmościowie.:grin:
-
Heniu to nie żadna abstrakcja. Ja nie polemizuje z tym co napisałeś. Czy Ty zawsze focisz z bezwzględną logiką??
Byk jest bykiem. Ale czasem trzeba poimprowizować, żeby zobaczyć co z tego wyjdzie.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ale się uparłem i takie zrobiłem dzieło.
Ja sięteż uparłem i zrobiłem tak:
Załącznik 126535
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
:mrgreen: :mrgreen:
-
Heniek przez Ciebię będę jeszcze bardziej uparty.
SZACUN I DZIĘKI ZA LEKCJĘ:grin:
-
Ale wersja Bikera choć niedoskonała sporo, bardziej mi się podoba.....:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie może Ci się bardziej podobać. To niemożebne jak moja babka gadała :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie może Ci się bardziej podobać. To niemożebne jak moja babka gadała :mrgreen:
A żyje jeszcze ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
A żyje jeszcze ?
No, musiała by być matuzalemem. 103 miała jak jej się przekręciło ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie lubisz prosto? :evil:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie lubisz prosto? :evil:
Bo co!!! :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Bo co!!! :twisted:
Dobra, tylko pytałem :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dobra, tylko pytałem :-P
Widzisz, dorośli, poważni ludzie się zawsze dogadają...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
... poważni ludzie się zawsze dogadają...:grin:
Wystarczy tylko umieć zadać pytanie :-P
A jak do tego jeszcze jest piwo ... :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Wystarczy tylko umieć zadać pytanie :-P
A jak do tego jeszcze jest piwo ... :wink:
Też konsumujesz.... Zdrówko więc... :-P
-
-
2 załącznik(ów)
Dzięki Waszmościom za wizytę.
Czuję się zobowiązany jakoś na tą lekcję pokory odpowiedzieć:grin:.
Pierwszym zamysłem co do tej skośnej foty z galerią gwiazd na chodniku, było zrobienie skosa. Już coś podobnego kiedyś zrobiłem z Ławeczką Tuwima. Mam zresztą podobną "Skośną" wersję Ławeczki.
Nie bardzo mi się podobała ta moja wygimpowana wersja, więc zaproponowałem zabawę, żeby zrobić porównanie.
Wniosek- muszę to jeszcze poćwiczyć. No ale trzeba by jednak coś pokazać. Bo skoro jeszcze tu zaglądacie.........:grin:
Na początek jeden z ładniejszych murali, ale umieszczony w niefortunnym miejscu. Tuż za placem Wolności, a ścianie starej kamienicy,
idąc w kierunku ul. Północnej.
1. Załącznik 126609
a to orginał rawa
1AZałącznik 126610:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
... jeden z ładniejszych murali, ale umieszczony w niefortunnym miejscu. Tuż za placem Wolności, a ścianie starej kamienicy ...
Niestety, nowoczesne budynki nie mają takich wielkich, pustych powierzcni, na których taki mural by się zmieścił ;)