Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ta 25 aż taka zła ? :>
W zyciu! Jedno z lepszych szkiel do m4/3, jak tylko jest kaska - niezbedne rzeklbym :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
Zespół chorobowy pod nazwą "zakupocholik" ponoć można leczyć :wink:
Podchodząc zdroworozsądkowo do tematu, to 12-40 zaspokaja niemalże 100% potrzeb: architektura, krajobraz (można kleić panoramy jak mu za wąsko - MS ICE robi cuda nawet z materiałem strzelonym z ręki), portret, macro ... jedynie z tele będzie krucho. Dodając do tego jasne 17 lub 25 mm nawet ciemnica nam nie straszna :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Podchodząc zdroworozsądkowo do tematu, to 12-40 zaspokaja niemalże 100% potrzeb: architektura, krajobraz (można kleić panoramy jak mu za wąsko - MS ICE robi cuda nawet z materiałem strzelonym z ręki), portret, macro ... jedynie z tele będzie krucho. Dodając do tego jasne 17 lub 25 mm nawet ciemnica nam nie straszna :wink:
Mogę się zgodzić.
Ale jakbym miał zostawić sobie tylko jedno szkło to raczej byłby to jakiś UWA :)
Swego czasu potrafiłem opędzić cały wyjazd z 17-40 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
12-40 ma tylko jedną wadę - nie chce być mały i lekki. Natomiast zamiata wiele stalek z m4/3. Z jasnymi stalkami (mam 25 1,8, bawiłem się sporo 12)też nie jest do końca fajnie bo w słabszych warunkach ustawiają ostrość gdzie chcą. NA 3 zdjęcia i kontrastowy punkt może 1 ostre i w punkt. Pod tym względem 12-40 zachowuje się zdecydowanie lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Podchodząc zdroworozsądkowo do tematu, to 12-40 zaspokaja niemalże 100% potrzeb:...
POdobno Można....
Potrzeb Twoich... Od dekielka jest wszakże duuużo lepszy.
E tam, jakich potrzeb? Po prostu zachcianek...
+ w pamięci: za mało rozdałem - Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure.
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Z 'prostej' nic mi do głowy nie pzrychodzi, ale ok. 10 lat temu miałem Nikona Coolpixa 995 - po dołożeniu stosownych konwerterów (byly oryginalne Nikona, osobiście miałem Raynoxa) uzyskiwało się kąt porównywalny z 20mm na Full Frame.
20mm to teraz kilka kompaktów ma wyjściowo ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
?? (i 6 znaków)
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Jakiś przykład ?