Piękne, przestrzenne widoki.
Wersja do druku
Piękne, przestrzenne widoki.
Bardzo się cieszę, że znów wątek wrócił do życia. Od wielu miesięcy regularnie zaglądam by podziwiać te piękne krajobrazy.
Warunki pogodowe i światło potrafią na północy nieraz zaskoczyć i zadziwić. Jednak nie jest łatwo to potem pokazać na małym obrazku w komputerze.
615
Załącznik 225926
616
Załącznik 225924
617
Załącznik 225925
...
Wszystkie trzy pięknie by się prezentowały w postaci dużych wydruków na ścianie pokoju.
617 - to co tygryski... itd :mrgreen:
Aż chce się patrzyć w te widoki bez końca.
Dzięki za wpisy i opinie. To miłe jeśli zaglądający tu pozostawiają ślad swojej obecności w tym miejscu.
Wracając do tematu... Podróż rozpocząłem nieopodal Aurlandu gdzie przyjechałem prosto z promu. Przepakowałem się gruntownie. Zabrałem w dalszą drogę rzeczy najniezbędniejsze i sprzęt foto. Reszta pozostała na później.
Pogoda taka sobie. Można nawet powiedzieć że niezła, skoro tylko trochę popadywało. Mogło przecież lać jak wszyscy diabli :).
Ostatniej zimy opady śniegu w niektórych regionach Norwegi były bardzo obfite. Jeszcze w lipcu było sporo śniegu, a ze wszystkich niemal zbiorników wodnych spuszczano wodę w obawie przed ewentualnymi powodziami. Można było też spotkać kilkumetrowe sterty śniegu przy drogach, który jeszcze nie stopniał.
618
Załącznik 225982
619
Załącznik 225978
Obieram kurs na północ. Cel Lofoty i Senia. Droga do pokonania to ca. 1700km. Miła przejażdżka..... zwłaszcza gdy prędkość podróżna to około 60km/h :). Po drodze parę fajnych miejsc, z Jotuncheimen na czele.
620
Załącznik 225979
621
Załącznik 225980
622
Załącznik 225981
....
Mogę śmiało powiedzieć,że pogoda nie rozpieszczała przez pierwszych parę dni. Szczęśliwie się złożyło, że słońce pokazało się gdy jechałem drogą 51 przez Jotuncheimen. Tak na marginesie to obok drogi 55 jedna z piękniejszych dróg krajobrazowych w Norwegi. To droga "obowiązkowa" dla zwiedzających ten zakątek świata.
Potem już było pochmurnie, ale na szczęście nie deszczowo.
623
Załącznik 225987
624
Załącznik 225988
625
Załącznik 225989
626
Załącznik 225990
627
Załącznik 225991
...
Na ostatnim, te trzy czerwone domki były pewnie tysiące razy fotografowane. Ale warte tego, są zajebiste.
612.613 świetne światło uchwycone.