Omomiłki wiejskie w akcji:
8327.
Załącznik 262273
8328.
Załącznik 262274
Wersja do druku
Omomiłki wiejskie w akcji:
8327.
Załącznik 262273
8328.
Załącznik 262274
Omomiłki rewelacja, może tylko usunąłbym kawałek trawki w lewym górnym rogu zdjęcia 8328. :)
Przy okazji :grin:
8329.Załącznik 262293
Zastanawiałem się czy tej trawki nie usunąć. Jeszcze dłużej się zastanawiałem nad długim włoskiem na grzbiecie omomiłka - w końcu lenistwo zwyciężyło i zdecydowałem zostawić jedno i drugie:-)
Dzięki za komentarz!
Konik 8329 - sympatycznie pokazany, sądzę że zyskuje po podniesieniu kontrastu zdjęcia.
Podrzut myszaty:
8330.
Załącznik 262296
8331
Marku zdjęcie jest ok. Obejrzałem je sobie w LR i ma jeszcze spory potencjał. MI chodzi o mz zbyt rozjaśnione cienie na dole powodujące "spłaszczenie plastyki" . Po przyciemnieniu dołu foto nabiera głębi, a model ładnie zaczyna się odcinać od tła stając się najważniejszym elementem kadru.
Ja z kolei nie mogę ogarnąć w macro mojej puszki. Lata przyzwyczajeń do Nikona zbiera żniwo. :)
Trzeba na nowo się uczyć i eksperymentować.
Zastanawiam się o które zdjęcie Ci chodzi. Może o dudka z wątku 'Pokaż swojego ptaka'?
Sądząc po ostatniej ważce już całkiem dobrze ogarnąłeś.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Przezierka pokrzywianka:
8332.
Załącznik 262346
No tak to, było o dudku... a to nie ten wątek. :)
Dziękuję bardzo za pochwałę. Ale muszę jeszcze trochę poeksperymentować. Nie wszystko jest tak jak bym chciał.
8333
Być może nie wszystko jest tak jak chciałeś, ale jest bardzo dobrze:-) Może tylko nieco silniej podostrzyłbym ważkę po zmniejszeniu do forumowych rozmiarów.
Jakaś miesierka:
8334.
Załącznik 262364
No właśnie to nieszczęsne ostrzenie...
W dużym rozmiarze fotki wyglądają super. Samo zmniejszenie redukuje faktury i detal, pozostawiając ostre krawędzie. I nad tym da się w miarę zapanować. Ale po wstawieniu fotki na forum
fotki jeszcze bardziej tracą detal i wyglądają na "rozmemłane" :)
Owszem można je przed mocniej podostrzyć, ale efekt końcowy zaczyna oscylować bardziej koło grafiki niż zdjęcia. Tonalność, plastykę i detal diabli biorą.
Może coś źle robię, ale przeostrzenie przed wrzuceniem na forum daje efekty które mi się nie podobają.
Muszę jeszcze poszukać jakiegoś sposobu , choć widzę to czarno. Ewentualnością jest większy rozmiar, ale to wiadomo trochę utrudnia oglądanie. Przynajmniej niektórym.
A w jaki sposób wstawiasz zdjęcia na forum? Jeśli przez zewnętrzny serwer to może problem leży w tym serwerze? Może przeskalowuje on lub kompresuje zdjęcia? Spróbuj pobrać swoje zdjęcie z forum i porównać je z plikiem który wstawiałeś - czy wygląda identycznie i ma ten sam rozmiar?
Samica kwietnika zaczajona na kwiatostanie wilczomlecza:
8335.
Załącznik 262377