Bo to jest języczek pomocniczek lub języczek uwagi :)
Wersja do druku
Wnusia rośnie jak na drożdżach i od razu widać, że w dziadku zakochana!
Fajne wesołe zdjęcie:)
Wyrwałem się trochę z mnogości ostatnich wydarzeń i postanowiłem się w domowym zaciszu pobawić.
I taki obrazek wymysliłemZałącznik 124795
Sporo miałem okazji by sobie z Olkiem poszaleć, ale na razie bawię się w selekcję.
Na wypadek gdyby się jednak ktoś za mną stęsknił, zapewniam, jeszcze wrócę................jak będzie co pokazać:grin:
Najwyższa pora trochę odświeżyć mój wątek, bo sporo nowości mi się uzbierało i chętnie się nimi z Wami podzielę i poznam opinię.
Najwdzięczniejszy obiekt mojego focenia- wnuczka Martynka.
1. A kuku dziadek.Załącznik 125892
2. Polowanie na osiedlowe kwiatki.
Załącznik 125893
3. Płaczące kwiaty.
Załącznik 125894
wszystkie fotki na trybie M bo strasznie mi się spodobało.
Ale będzie więcej.
Pozdrowerki:grin:
I jeszcze coś na dodatek. Byłem kilka dni temu w ogrodzie botanicznym i postanowiłem poprawić jedną fotkę przy okazji.
3. Ludzik z parasolką.
Załącznik 125899
korzystając z pięknej pogody uchwyciłem też słoneczniki z małym stworzonkiem. Ciekawe czy znajdziecie co?
4. Słoneczniki
Załącznik 125901
Widzę rośnie pociecha a dziadek się cieszy :).
Bardzo ciemny ten ludzik z parasolką - może jakiegoś HDR'a byś stworzył :)
Widzisz to nie było łatwe, żeby wyszedł choć taki. To optymalne fotka wg. wskazań aparatu i lekki minu, bo światło w tle dałoby zbyt wielki przepał. Specjalnie wybrałem takie miejsce, żeby sobie potrenować manual.
Tu jest drugi ludzik, tym razem wiszący. Na tych fotach połamałem sobie kiedyś głowę przy podobnej pogodzie.
5.Załącznik 125974
6. A tu wersja "na krótko".
Załącznik 125977
Ta "gimnastyka" z ekspozycją nasunęła mi pewne wnioski, które chcę jeszcze wykorzystać. Ale by coś opanować trzeba "Im trudniej tym lepiej".
CDN:grin:
Coś mi się zacinało, gdy wstawiałem słoneczniki, więc czynię "poprawkę.
2, Słoneczniki ze.....stworzonkiem.:wink:Załącznik 125993
Zastanawiam się, po co Ty to robisz :roll:
Optymalna fotka fotka wg wskazań aparatu, nie nadaje się do oglądania. Owszem, udało się niewiele przepalić światła ale za to w cieniach jest za ciemno. Wskazanie aparatu dotyczy jedynie światła- jak dobrać ekspozycję, żeby nie prześwietlić materiału/matrycy. Z cieniami już musisz sam sobie poradzić. Albo je doświetlisz (lampą, blendą itp) albo zrobisz kilka naświetleń tego samego kadru i potem skleisz HDR albo rozjaśnisz cienie w procesie postprodukcji.
Ty zadowalasz się tylko nieprześwietleniem zdjęcia. Cienie już Cię nie interesują?
Nie rozumiem. Większą część parkowych kadrów stanowią właśnie cienie!
Heniu ja w zachwyt z powodu tych fotek nie wpadam. Ćwiczę wybierając trudne kadry, bo tylko tak się wyćwiczę. Blendy jeszcze nie mam, lampy nie używałem. Pokazałem fotkę finalną, taką jaką mam, bez ingerencji w cienie. To następny temat na samoedukację. Mam materiał na jesienne wieczory, a na teraz chciałem poznać Wasze zdanie.
Miło że wpadłeś i dzięki za opinie.:grin:
Podobne foty wstawiasz do Galerii
Jednym z elementów takich ćwiczeń jest rozwiązanie problemu cieni. Jak ich teraz nie doświetlisz lub nie zrobisz materiału do HDR-a, jesienią może być za późno. Nic nie da się wyciągnąć z cieni i fotka do skasowania. Ćwiczenie na darmo ;)
Akurat z takiej fotki nie będę tworzył HD-era. Raczej pójdę w kierunku odpowiedniego doświetlenia, a na kilku fotkach sobie poćwiczę korektę cieni. Widzisz nie wiem czy to jest argument, ale na moim laptku, aż tak ciemno tego nie widać i to mnie czasem wpuszcza w maliny. Dlatego takie fotki robiłem, żeby coś porównać, skorygować.
To nie zmienia faktu, że ja naprawdę jeszcze wszystkiego się nie naumiałem. Na prostszych fotkach, łatwiej mi to idzie.
Do niedawna wszystko robiłem na preselekcji przysłony, ale ostatnio miałem okazję być w kilku ciekawych miejscach(również z wnuczką) i naszło mnie na sam manual. I wcale tego nie żałuję, bo choć to wymaga wielu prób, efekty są dużo ciekawsze.
Mój trening wciąż trwa.:grin:
Janusz, dobre ćwiczenie wyciągania z cieni, a równocześnie pilnowanie przepałów, to stare kościoły. A tego masz pod dostatkiem w Łodzi. i jeszcze będziesz pilnował czy prosto :mrgreen: :-P
Więc ćwicz.
teraz nie mogę gadać, ale jak wrócę to coś Wam pokażę i chętnie poczytam uwagi.
Pozdrówka:grin:
Ponieważ cenię sobie Wasze rady mam fotkę pokazową i mojego j-pega z cieniami wyciągniętymi za pomocą KRZYWEJ TONALNEJ w Oly. Viewerze.Wrócę to możemy podyskutować. A fotki z dedykacją dla.................Helmuta:grin:
W prezencie orginalny Raw.
1.PianistaZałącznik 126031
2.Piansta po mojemu. Pozdrwerki z Miasta bezprawia.:grin:
Załącznik 126032
Moim zdaniem jeszcze cienie zbyt głębokie.(na drzewie np.). W OV podnieść ekspozycję o 1,1EV i Gradacje ustawić na Auto. Efekt będzie podobny do tego z LR: Załącznik 126037 oprócz nieba gdyż w OV nie można selektywnie przyciemnić koloru niebieskiego.
Biker nie mogles poprosic dzentelmenow, aby przedstawili swoj pojazd sluzbowy, bo jakos nie pasuje do kompozycji, no chyba, ze pilnuja pianisty... :-)
Adamie mnie ten radiowóz nie przeszkadzał, wręcz przeciwnie, chciałem na zdjęciu jak najwięcej. Trafili się to są, a ja i tak mam kilka ujęć.
A co do kwestii cieni, zrobiłem najlepiej jak umiałem na podstawie tego co widzę w laptopie, z lekką korektą na minus 0,3 EV .Podpatrywałem sam obraz i historiogram. Mam sporo fotek jeszcze nie ruszonych, niektóre ujęcia są naprawdę fajne. Podoba mi się taka droga aparat(dobre ujęcie w M)-drobna korekta. Tak mi jest że się tak wyrażę najłatwiej opanować sztukę poprawy zdjęć.
Wkrótce zobaczycie więcej.
Pozdrowerki
Następna lekcja mojej fotoedukacji.
Poniosło mnie dzisiaj na Pietrynę. Chciałem sfocić pomnik latarnika, ale ulokował się pod nim gitarowy grajek, więc sobie odpuściłem. Ale 300 m. dalej coś jednak strzeliłem.
6. Dwa w jednym.Załącznik 126068
Boguś coś wspominał o treningu na kościołach. OK, jestem Wam to winien.
7. Prawosławna perełka z......Łodzi.
Załącznik 126069
Z dedykacją dla oglądających i podpowiadaczy.:grin:
Mnie już laptkowy ekran, nie raz w kuku zrobił dokładając do moich błedów, "fałszywy obraz". Ale już się przyzwyczaiłem do tego, że muszę lekko na minus fotki ustawiać. I tak nie z każdą wychodzi dobrze.
8. Łódzkie grafiti ale w całości. Wreszcie nikt nie przeszkadzał, choć tych aut jest za dużo.
Załącznik 126087
wiem, chyba ciut krzywo, przegapiłem, ale jeszcze poprawię
cdn:grin:
zaraz wstawię niespodziankę dla Bodzipa:grin:
8. Do Bodzipa na południe:grin:.
Załącznik 126091
Masz pięć:
1.Załącznik 126095 2.Załącznik 126094 3.Załącznik 126097 4.Załącznik 126098
5.Załącznik 126101
Aleś Saboorku namnożył:grin:.
I zwiałeś, Ty niedobry............wracaj a szybko:grin:
Zaraz dostaniesz prezenta za.................powrót:grin:
To wędrujemy dalej.
9. Ściana i przechodnie.
Załącznik 126099
Ten pomnik-kamień zasłania kosz na śmieci. Tak mnie się wydawało, że lepiej.:grin:
9. Na Pietrynie.
Załącznik 126100
Za tym pomnikie-fontanną z figurkami, kobitka gra na skrzypcach. Nie chciałem jej robić foty na żywca, bo już ją ktoś pytał i odmówiła. A ja z wielką cegłą, raczej bym się nie ukrył:grin:
I na koniec jeszcze raz..............Pianista bez radiowozu. Sorry musiałem pogimpować:grin:.
10. Pianista 2.Załącznik 126104
Saboorku dzięki za Cerkiewkę. Mam jeszcze kila ujęć od strony wykopów przy dworcu, ale wymagają trochę czasu.Ja się obrobię to wrócę.
A na dobranoc- niespodzianka z Karlskrony.
11. Krążownik z lamusa,
Załącznik 126105
Znów coś mi się zatło, przy wstawianiu foty, więc powtórka.
11 bis- Krążownik z lamusa.Załącznik 126106
Teraz weszło.
i jeszcze bis z figurkami z Pietryny.
12. Wodotryski z figurkami.
Załącznik 126107
Ta kobitka ze skrzypcami to..............nie problem, ja uparty jestem:grin:
Pozdrowerki:grin:
CDN
Fajne wycieczki robisz i dokumentujesz. Jak dopracujesz na zdjęciach cienie to będzie idealnie. Pozdrawiam.
Biker ten krazownik to rejsowa fota :-)
Tak kapitanie, ten sam w którym Kowal siedział.:grin:
Dziś mam dla Was ciekawostkę. Krótka historia jednego treningu. Bohaterem jest Bruno,ale nie tylko.
1. Zaczynamy trening, czyli moja córka szkoli Bruna, wnuczka patrzy a ja.............Olkuje:grin:
Załącznik 126382
2. Bruno szaleje.
Załącznik 126383
3. Ochroniarz i Martynka.
Załącznik 126384
4. Zabierzcie piłkę Brunusiowi:grin:
Załącznik 126385
I to by było na tyle, ze słonecznego Bikerowego boiska.:grin:
CDN
Bruno na ostatniej focie przymierza sie do gry w koszykowke?:)
Jak widzę Bruna w takim kagańcu to mi się tak żal robi tej psiny. Bym wtedy Janusza tak przez kolano i... :mrgreen:
Jak bym mu pozwolił bez kagańca za piłką latać, to te chłopaki by w portki narobiły, a ja bym musiał bez przerwy piłki kupować. O innych ew. problemach nie wspomnę. To zwierzę jest mądre, ale zbyt impulsywne. Wnuczka to mu może po ogonie chodzić, ale na innych dzieciach to ja testować nie będę.:grin:
Jego sfocenie przy szleństwie za piłką jest nie lada sztuką, dlatego wziąłem do pomocy córkę. Jeszcze nie do końca mi się udało, to co chciałem, ale ja trenuję, a on skacze. Czas pracuje dla mnie.:grin:
Ja wiem, ja Ciebie rozumiem, ale cóż poradzić - kocham zwierzaki i chciałbym dla nich jak najlepiej.
Nigdy, przenigdy nawet najbardziej agresywny pies nawet na mnie nie warknął, idę do nich odważnie i z zaufaniem. Za to wiałem kiedyś przed młodym byczkiem :mrgreen:
Byk się nie dopatrzył okoliczności łagodzących:grin:
Chcieliście Bruna bez kagańca, oto jest- po treningu z piłka.
1.Załącznik 126411
Zziajał się biedaczyna i teraz dyszy na balkonie.:grin:
Całe szczęście że chłodno dziś było, nawet na burzę się zbiera, więc trochę mu było chłodniej.