Akurat mnie takie rzeczy nie umykają. Często zwracałem uwagę helmuthowi na takie "kwiatki".
Ale ok, rozumiem, że jest wszystko w porządku i to nie ma najmniejszego znaczenia.
Wersja do druku
przycięta 3b
Jest już przycięte, mój błąd.
Odrobina smogu, odrobina mgły i swiatło spoza horyzontu w kontrze, dały moim zdaniem ciekawą lewą połowę kadru. Prawa połowa w kontrze jest ponad zanieczyszczeniami i zakończona niby grzebieniem z drzew.
Mam nadzieję,ze udało się mi pokazać te róznice klimatu na jednej fotografii.
Pozdrawiam wszystkich oglądających.
Wiesz ja też czasami przemawiam do andtora prostym serdecznym tekstem, szkoda tylko, że tenże ma problemy by się sam powstrzymać....
Heniu wrzuciłem do rawów apeaeta rawa o którym rozmawialiśmy. Tego od "pofałdowanej czasoprzestrzeni"
Poniżej fotka na którą liczyłem, niestety z powodu wszechpotęznych rozpierających się w przestrzeni drutów niesposób zrobić tę fotografię dobrą....
Ależ wolno i nawet trzeba, ale przydałoby się mnie ironii, a więcej wyrozumiałości w zgłaszaniu błędów.
No w tym wypadku ten szczegół nie wpływa na ocenę całego kadru. Ja akurat skupiłem się na centrum kadru. Jest przyzwoity. Mógłbym mieć zastrzeżenia co do temperatury obrazu (jest odrobinę za ciepła, ale wiem jakie potrafią być zgubne dla automatyki WB poranki we mgle.
Nie jest za bardzo ciepło, ale "niewiele-minimalnie-odrobinę". Czasami wydaje mi się, że o 100-200 stopni można zejść w kierunku zimniejszego światła.
---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
Dbałość o kadr, nic niezwykłego. Ileż to razy przy przycinaniu panoramy coś takiego wyłaziło.
Czasami grzebię w takim linuchowym programie, który nazywa się fotoxx. Ma tzw. autotrim. Super bo obcina po max. Ale czasem warto kadr powiększyć i kilkadziesiąt pikseli i wtedy może się zdarzyć, że błąd zrobimy. Ale nie rozdzierałbym szat, zwykłe zwrócenie uwagi wystarczy.
Sam tak miewałem i ktoś mi napisał: masz babola w LD i wystarczy. Zazwyczaj też dziękuję interlokutorowi :)
Świetny klimat na przedostatnim przyciętym:wink: 3b. takie kadry miło się ogląda.
Pozdrawiam
świtowe pierwsze super :) drugie też :)
Widać te 600% smogu. Tyle dziś przekroczenia w Krakowie zanotowali.
Kto ma krakowski dowód rejestracyjny to dziś jeździ komunikacją miejską za darmo :)
Poranek 02.01, 365@5
Kadr, widoczek się podoba. Szkoda, że zbrakło nieco fajniejszego światła, ale na to wpływu oczywiście nie miałeś.
Co do technikaliów to niepotrzebnie użyłeś tak wysokiego iso. Odbiło się znacznie na jakości obrazka (widoczna kasza). Tak już nawiasem mówiąc jestem pełen uznania (serio) dla fotografów używających punktowego pomiaru światła w krajobrazie. Nie chce przez to powiedzieć iż to błąd, ale trudność uzyskania prawidłowej ekspozycji chyba wzrasta. To tylko moje, może i mylne zdanie.
Mnie akurat przeszkadza i to dość mocno. Mikrokontrast to ewentualnie swoją drogą. Zamiast iso 2500 można było użyć iso 400, a nawet iso 200. Czas wydłużyłby się z tych 1/250s na na 1/60s, czy przy iso 200 na ok. 1/30s.
Takie czasy przy ogniskowej 12mm można utrzymać z reki (statyw zbędny) i bez użycia stabilizacji, która w E-M5 Mark2 wszak jest podobno bardzo dobra.
Tu raczej nie było elementów ruchomych w kadrze wymagających użycia czasu (krótkiego czasu) 1/250s ?
Szum ("kasza') jest duży, degradujący zdjęcie. Oczywiście możesz mieć całkowicie odmienne zdanie, a to tylko moje.
rzeczywiście szum widoczny szczególnie w zalesionych partiach, jednakże mimo to bardzo mi się podoba zdjęcie, ładny kadr i kolorystyka :)
, Na wstępie też tak napisałem, może tylko kadr i widok, kolorystyka to już bardziej dyskusyjne. Szum widoczny nie tylko w zalesionych partiach, chyba nawet bardziej widoczny na niebie, szczególnie po prawej stronie. Wiem, będzie to odebrane jako złośliwość z mojej strony, ale to taki przykład (mz.) jak na własne życzenie można sobie "skaszanić" zdjęcie mając dobry aparat i dobre oprogramowanie (PS CS6). No mogę tylko pozazdraszczać, choć tak nie do końca...
ano w niczym, ale już naprzyklad nocne foto gdzie jest jasny księżyc i ciemne niebo to gdzie ustawiasz (na co) ten pomiar punktowy ?, bo też z niego korzystasz.
Może dlatego z nocy robi się dzień ? (post #440)
Dla mnie nie ma w tym zdjęciu ani dobrego światła, ani "plastyki", za to jest widoczny duży (całkowicie niepotrzebny) szum.
Mogłeś przede wszystkim użyć iso 200, a nie 2500.
365@6 Eksperymentów ciąg dalszy...
ostatnie kilka zdjęć super choć w cieniach troszkę kaszy. na ostatnim ( chyba najlepszym ) to Kwadrantyd ? :)
To może jakiś teścik zrobisz przy okazji :-) myślę ze bylby to dobry temat.
365@7 Pierwszy styczniowy śnieg. akurat miałem na aparacie rybkę...
Dawno tu nie byłem. Wiele fotek przednich!
365@8 Fotograficzna próba wykorzystania drutów, najczęściej obracam sie na ich widok w inną stronę.
Większość tak robi. Oczywiście ja też. Może to błąd? Na tej fotce słupy i druty pasują.
Uliczka brzydoty w gminnych zakamarkach: 365@9a, 9b.
Załącznik 164997Załącznik 164998Załącznik 165000Załącznik 164999
Sekwencja mordowania kota przez apz'eta!
PS To tylko jpg'i z puszki, niektóre lekko kadrowane.
Po co Ci mydlany kot? :D