Odp: alnico - szwarc, mydło i powidło
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ostatnie to było 164mm, F10, 1/320s, ISO400, a przedostatnie 194mm, F10, 1/320s, ISO640.
Spodziewałem się większych.
Po co w takim razie pierścienie, jeśli "goły" obiektyw ma do 300mm?
Pytam poważnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Spodziewałem się większych.
Po co w takim razie pierścienie, jeśli "goły" obiektyw ma do 300mm?
Pytam poważnie.
Ze względu na minimalną odległość ostrzenia, która dla tego obiektywu wynosi 90cm a to niestety za daleko (skala odwzorowania wynosi wtedy 0,18.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ze względu na minimalną odległość ostrzenia ...
A dokładnie?
Czy odległość ostrzenia się zmniejsza czy pozostaje bez zmian ale obraz jest większy?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A dokładnie?
Czy odległość ostrzenia się zmniejsza czy pozostaje bez zmian ale obraz jest większy?
Przede wszystkim chodzi o to, że można się wtedy przybliżyć, a tym samym obraz robi się większy. Same pierścienie też dają większy obraz z tej samej odległości. Orientacyjnie dla 150mm mamy minimalną odległość 73cm, skalę 0,33 a dla 300mm odległość 105cm, skala podobnie. Bez pierścieni jest to ok 150cm (zmierzone) a nie 90cm (wzięte z internetu) jak napisałem wcześniej, a skalę 0,18.
Dodatkowo pierscienie pozwalaja lepiej odseparowac tlo, potocznie mowiac "rozbebluja" bardziej niz bez nich, co ma czasami znaczenie :)
Jesli chodzi natomiast o odwzorowanie to pierscionki najlepiej sie spisuja z malymi ogniskowymi, tam widac spektakularniej wzrost skali wraz z dodawaniem pierscieni.
pozdro
Znów się coś ciekawego dowiedziałem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Przede wszystkim chodzi o to, że można się wtedy przybliżyć ...
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dodatkowo pierscienie pozwalaja lepiej odseparowac tlo, potocznie mowiac "rozbebluja" bardziej niz bez nich ...
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, pierścienie zmniejszają minimalną odległość ostrzenia i zmniejszają GO?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, pierścienie zmniejszają minimalną odległość ostrzenia i zmniejszają GO?
Taaa...
Minusem sa straty swiatla z tym zwiazane.
pozdro
A co z AF po założeniu pierścieni?
Działa czy trzeba ręcznie ustawiać?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A co z AF po założeniu pierścieni?
Działa czy trzeba ręcznie ustawiać?
Z tego co się orientuję, to pierścionki z przeniesieniem elektroniki dają w pełni działający AF. Kenko
Zwykłe pierścienie działają manualnie.