Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Do aparatu dokup filtr połówkowy, koledzy podpowiedzą jaki konkretnie. Nawet samą płytkę bez holdera. Przyłożysz przed obiektyw i dzięki temu przyciemnisz niebo bez straty dla dołu kadru. Odpadnie żmudne ratowanie nieba w obróbce, które i tak może być nie do uratowania.
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
??????????? mam krytykować wątek, czy zdjęcia???????????? jeśli wątek, to wolałbym forum pisarzy i poetów :)
Chodziło mi o to że ja nie szukam tu poklasku... uczę się! Choć jestem łasa na pochwały to konstruktywną krytykę zawsze przyjmuję z honorem.
---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post był o 23:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Do aparatu dokup filtr połówkowy, koledzy podpowiedzą jaki konkretnie. Nawet samą płytkę bez holdera. Przyłożysz przed obiektyw i dzięki temu przyciemnisz niebo bez straty dla dołu kadru. Odpadnie żmudne ratowanie nieba w obróbce, które i tak może być nie do uratowania.
Jasne :D
tylko czasami warto zamiast mówić - "nie umiem" spróbować coś pokombinować ;) o ile czas i chęci pozwalają ;)
co do filtra - dobrze Łukasz gada ;)
ja czasami do nieba używałam okularów przeciwsłonecznych - przy dość mocnym świetle też mogło ciekawie wyjść ;)
hehehe
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Helmuth wziął się za wydobywanie tej koniczynki:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Co do koniczynki...
I szczerze mówiąc średnio to wyszło.
Cale szczęście, że mogę się bronić! :evil:
Jeśli odwołujesz się do mojego posta, postaraj się go przeczytać ze zrozumieniem albo chociaż zacytuj go w całości. Post, który cytujesz, był zamieszczony na 15-tej stronie i nie każdy dzisiaj ma ochotę cofać się tak daleko aby zobaczyć o co tam chodziło.
Skoro Ty tego nie zrobiles- ja to zrobie:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Co do koniczynki, to MZ zdjęcie zielonej koniczynki na zielonym tle, to nie jest dobry pomysł. Temat zdjęcia powinien się jakoś odróżniać od tła. Tutaj tło jest w takiej samej tonacji jak temat główny, czyli koniczynka. Na dodatek, tło jest zbyt "pstrokate" co odciąga wzrok od głównego obiektu.
Przerobiłem Twoje zdjęcie aby pokazać o czym mówię:
Załącznik 87998
Pogrubiłem ostatnie zdanie, bo MZ, tego nie zrozumiałeś, pisząc :"Helmuth wziął się za wydobywanie tej koniczynki ...
I szczerze mówiąc średnio to wyszło."
Nie przerobiłem tego zdjęcia aby cokolwiek wydobywać ale aby pokazać jak może wyglądać zdjęcie zielonej koniczynki "wydobytej " z zielonego tła.
Jak wcześniej napisałem, ja mogę się bronic, wytłumaczyć. W przeciwnym wypadku, wyszedłbym na kogoś, kto udziela (delikatnie mówiąc) nieprzydatnych rad. :wink:
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Sto lat mnie tu nie było. :-D
Beata,
fajna ta dziewuszka, tylko jak robisz na zielonym tle i ne skorygujesz WB to pysio wygląda jak po żółtaczce, popatrz na różnicę:
Załącznik 91488__Załącznik 91487
No tak masz racje... ale to nie jest wina niedostosowania balansu bieli podczas robienia zdjęcia. To ja osobiście to zrobiłam :(
Ten fiolet z prawej ma być niby lepszy??? Dla drzewa może tak, ale dla twarzy? Unikaj parków w słoneczne dni, to wyzsza szkoła fotograficznej jazdy. Łatwiejsze są betony, szare elewacje itp., nie dają zafarbu.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ten fiolet z prawej ma być niby lepszy??? Dla drzewa może tak, ale dla twarzy? Unikaj parków w słoneczne dni, to wyzsza szkoła fotograficznej jazdy. Łatwiejsze są betony, szare elewacje itp., nie dają zafarbu.
Trudno było namówić Wiktorie na zdjęcia, niestety to już mała kobieta z kompleksami... Matko... Jak ten świat pędzi ja w jej wieku byłam szczęśliwym dzieckiem... Jeśli uda mi się ją namówić na kolejne fotki to z pewnością spróbuję