Odp: Robert1088 - fotografie
Bardzo fajnie przedstawione zabawy w rekonstrukcje. Chociaż strzelec na drugim powinien wiedzieć, że stena nie trzymało się za magazynek tylko za osłonę lufy. Natomiast przy pierwszym mam skojarzenia z okładką pudełka żołnierzyków z Airfixa - to było baaardzo dawno temu :wink:
ravbog - jeżeli masz takie skojarzenia przywołujące wspomnienia, to fajnie tak :)
Pewnie, że fajnie :grin: cofnęło mnie do wspomnień sprzed 35 lat :mrgreen: i to jest naprawdę fajne uczucie. Dziękuję za "otwarcie klapki" w mózgu :)
Jak zwykle fajne. Paczatek mocniejszy. Akcja prosila sie o niepogode i tryskajaca ziemie:)
Czekam na wiecej.
pozdroofka
Wszystko jest na swoim miejscu: i obróbka, i kadry, i konstiumy, i gra aktorska... Moim zdaniem to najlepsze zdjęcia tego typu, jakie się tu pojawiają. Myślę, że powinieneś jeszcze bardziej iść w tę specjalizację, bo dobrze Ci to wychodzi :)
Świetna seria, ta i wcześniejsza z paniami.
Świetna wrzutka, podoba się i to bardzo :grin:, zresztą poprzednie też fajnie się oglądało :grin:
444 i 451 bardzo fajne z ostatniej wrzuty - najbardziej realistyczne :).
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Przejdźmy do meritum.
Fajnie przeczytać taką dogłębną opinię i analizę w temacie minireportażu. Dzięki Diabolique! Zdjęcia nie moje, ale wiedzę czerpać warto również z cudzych :) .
W temacie kółka szachowego - co mnie zainteresowało to fakt, że jest fotoopowieść, która niepotrzebuje dodatkowych słów, i mnie zaciekawiła.
Z pewnością można podejść tak jak diabolique, czyli skupiając się na tym, co faktycznie ważne, ja przeglądając całość i nie pomijając zbędnych w opowieści zdjęć, miałem uśmiech na twarzy.
01. - otwarcie
02. - młode dzieciaki w 'poważnym, intelektualnym' sporcie, ta zapraszająca do 'ruchu' dłoń i ta torebka z misiem - po prostu mnie urzekła :)
03. - fakt, ze kadr malo udany, ale treści nie zabrakło - i te dwie pięści, i akcja - zero grawitacji ! - a pamiętajmy, że to przecież szachy.
04. - chlopiec 'głowiący' się nad szachami - sam w sobie stanowi opowieść, jeszcze z tym napisem - "mam własne zdanie" - które jakże trudno mu wyrazić w danym momencie gry :)
05. - szachy szachami, a dzieci się nudzą - czysta, niezmanipulowana prawda - nie wszyscy zostaną mistrzami szachowymi, niektórzy po prostu są standardowymi dziećmi, których uwaga potrafi się tylko w ograniczonym fragmencie czasu skupić na jednej czynności. Na pewno brak tego zdjęcia w zestawieniu zmieniłby narrację - na 'tylko szachową', ale czy z nim nie jest 'prawdziwiej'?
06. - Fajne, wieloplanowe, esencja tego, co się dzieje na kółku szachowym.
07. - tu podobnie, ale widać też, że na kółu szachowym są też seniorzy - czy jako pomoc dydaktyczna, czy gracze, trudno zwyrokować, ale w treści jest również, że nie wszyscy śledzą rozgrywkę szkoleniową, po prostu odwórceni zajmują się swoimi sprawami.
Fajne to kółko szachowe :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Sezon na rekonstrukcje otwarty.
Żmigród 2014 żeńska obsada
na pierwszy rzut oka moje skojarzenie pobiegło do muzycznego projektu "Panny Wyklęte"
440 01 - bardzo urokliwe, światło mi bardzo pasuje, kolorystyka - i ten pistolet który nadaje dodatkowego charakteru, sznytu tej fotografi - wielkie brawa!!
441 02 - piękna stylizacja, choć może światło trochę zbyt płaskie, ta chustka na głowie kieruje bardziej w strone pinup girl jak wojennych panien. Przyjemne w odbiorze.
442 03 - stylizacja, uśmiech - bardzo fajne. Co mi doskiwera - to że takie trochę ślubne w wyrazie. Ale śliczne.
443 04 - fajne, pod światło, pani 'świadoma' swojej mocy, ładnie to zagrało z tą łuną, i drzewem. Brawo. Fajnie się wieśniaczki w Chorwacji ubierają ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Ciąg dalszy i dziękuję za odwiedziny .
Ciekawy fotoset, fotoreportaż z działań. Generalnie ciągle bardzo współczesny, ale kierunek obróbki zaczyna mi odpowiadać.
444 01 - ktoś pisał, o skojarzeniu z grą - też mnie tak to nakierowało - fajne, podoba mi się gra światła i tego 'kamufującego brudu'. Nie do przecenienia jest wzrok żołnierza, wcale nie beztroski, lecz świadomy trudu i na swój sposób tylko pogodzony z losem. Jak dla mnie to spojrzenie (jak i światło oczywiście) 'robi' to zdjęcie.
Moją uwagę przyciągneło swoją bezpruderyjnością zdjęcie 447 - 04. Interesujące w temacie, choć te palce na metalowej scieżce ściągają bardzo mój wzrok.
Detal - 448 05 - fajny, realistyczny, zaś ta sytuacja, przy krzyżu - 449 06 - , z wyszukiwaniem z mapnika(?) informacji - bardzo interesująca - choć dowódca powinien wydać rozkaz niecelowania do swoich :)
Ostatnie z kolorowych 450 07 - fajne światło, ciekawa scena, może odrobinę za ciasno od góry, ale i tak bardzo mi się podoba.
i 451 08 - zupełnie nie rozumiem, dlaczego dodaleś zdjęcie w BW podczas gdy w zestawieniu inne są kolorowe ? Zupełnie mi to nie pasuje. Samo zdjęcie w mojej ocenie też 'odbiega' od reszty, w fotosecie/fotoreportażu się nie mieści.
pozdrawiam,
Rob dzięki .
449 to przesłuchanie jakby się dobrze przyjrzeć widać różnice mundurowe . Trochę brutalne foty więc reszty nie wstawiłem .
BW cóż tak jakoś wyszło :)
Wniosek chyba będę musiał dodawać opisy do zdjęć.