Hortensja jeszcze dzielnie się trzyma :grin:
Załącznik 220546
Wersja do druku
Hortensja jeszcze dzielnie się trzyma :grin:
Załącznik 220546
Wyjątkowo wcześnie w tym roku zakwitły, u mnie też kwitną jak oszalałe :)
Ładnie poświeciło, uwielbiam te kwiaty, właśnie w takim stanie... bardzo fotogeniczne.
A u mnie dzisiaj kalina, przygotowana do kwitnienia, już nie mogę się doczekać jej zapachu ...:)
Załącznik 220554
Ktoś wie co może dolegać mojemu kwiatkowi :(
ma takie plany na liściach i często opadają :(
nie ma żadnych robaków, nie jest przelany
ktos coś??
Załącznik 220733
Wrzuć w Google hasło 'chloroza'. Powody mogą być różne - np. zbyt wysokie pH gleby albo brak jakichś składników.
Widzę, że jest to jakiś rodzaj fikusa, podejrzewam, że pierwsze liście robią się żółte te starsze, może być to spowodowane zaburzeniami w nawożeniu, brakiem jakiegoś składnika, tu być może magnezu, wtedy występuje chloroza (jasne, żółte plamy) między nerwami liścia.
Ale przyczyn chlorozy może być więcej. Pozdrawiam.
Na moje oko to chloroza, tak jak pisał @wyszomir.
Nie wiem jak długo rośnie w tej doniczce, jak nie był nigdy przesadzany, to warto albo wymienić część podłoża (samo dosypanie raczej nic nie pomoże), albo najlepiej przesadzić do świeżego podłoża. Jak podlewasz twardą wodą, to z czasem wzrasta pH i niektóre składniki stają się nieprzyswajalne dla rośliny, można oczywiście eksperymentować z obniżaniem pH, ale jak podłoże jest już zasolone to nawet ten zabieg nie pomoże.
Najlepiej przesadzić do dobrej ziemi kwiatowej i nawozić regularnie jakimś wieloskładnikowym nawozem.
A jak będziesz przypadkiem z "kwiatkiem" blisko Bielska, to zapraszam, zrobię na miejscu dokładną analizę podłoża i wszystko będzie jasne :)
Dzięki panowie... Póki co dałam mu jakieś odżywki które miałam na chacie... Ale pewnie przesadzenie też by się przydało.. co prawda był przesadzamy już - ale pewnie że 2-3 lata temu
A pięknie rósł gamoń aż 2 dni temu zaczął gubić te liście :(
Dzisiejszy zawilec:
Załącznik 220817
- i jakiś inny, niezidentyfikowany:
Załącznik 220818
Takie coś z telefonu.:cry:
Nie miało co robić, to zakwitło. :shock:
Załącznik 220926
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: