Wakacje z Blondynką :mrgreen:
2859. Załącznik 225950
Wersja do druku
Wakacje z Blondynką :mrgreen:
2859. Załącznik 225950
To ona też pstrągi dla Ciebie tropi ??? :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Obecnie trochę wyschnięty strumyczek. Patrząc na kamienie na brzegu czasem to potrafi być mocno rwąca rzeczka.
Jedna z piękniejszych dolin BN - dolina Nieznajowej. Ten strumyk to rzeka Wisłok. Do źródeł dwa kroki. Ale na wiosnę potrafi być szeroka jak Wisła w Krakowie.
Ps. ten domek jakieś bandziory spaliły.
2860. Załącznik 225951
Tak blisko, a tak daleko...
Nieraz pokazywałem nekropolie z czasów I Wojny Światowej - są ich dziesiątki, pozostałość po Wielkiej Bitwie pod Gorlicami.
Już kiedyś o tym wspominałem, ale dla nowych użytkowników forum przypomnę, że Gorlice to jedno z niewielu mist w Polsce, które nie ma wcale zabytków. Ot m.in. sąsiednie Jasło - całkowicie zniszczone podczas II Wojny Światowej. Gorlice totalnie zniszczono w czasie I W.Ś. właśnie podczas bitwy pod Gorlicami. Miasto kilkakrotnie przechodziło w rąk rosyjskich w ręce armii Austro-Węgierskiej i odwrotnie.
Dlaczego blisko ? Bo do Kobylanki jest tylko 7 km. i od "wieków" wiedziałem, że jest tam ten cmentarzyk. Dlaczego daleko ? Bo dopiero na emeryturze ruszyłem dupsko :oops:
Cmentarz został zaprojektowany przez Hansa Mayra. Na planie prostokąta znajdują się cztery zbiorowe mogiły przed XIX wieczną wysoką kaplicą zbudowaną z cegły. Jest tu pochowanych 22 żołnierzy niemieckich.
2861. Załącznik 225998
2862. Załącznik 225996
2863. Załącznik 225997
2864. Załącznik 225999
Ciekawa nekropolia. Patrząc na wysychający niemal Wisłok trudno uwierzyć, że to ta sama rzeka w bliskiej okolicy Jasła a jeszcze bliżej Jasienicy.
Dokładnie tak. Gorlice zostały zniszczone przez artylerię niemiecką stacjonującą na wzgórzach "Pustki" w okolicy miejscowości Łużna.
Sztab koalicji chciał wykurzyć Rosjan, którzy zajęli miasto. Operacja się powiodła, ale z miasta nic nie zostało.
...
Jak otworzą pawilon historii miasta Gorlice, to postaram się pokazać kilka zdjęć jak wtedy miasto wyglądało. Pawilon niestety z powodu Covida jest zamknięty.
W Gorlicach konserwator zabytków nie ma nic do roboty.:cry: